Αρκετός είναι ο κόσμος πια που επιλέγει κάποια μορφή ψυχοθεραπείας με σκοπό την αυτοβελτίωση και την ίαση τραυμάτων που κουβαλάει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζωή του. Υπάρχει όμως μια ερώτηση / ανησυχία που συχνά συζητιέται, είτε από το ίδιο το άτομο είτε από το περιβάλλον του. Το κατά πόσο οι αλλαγές – βελτιώσεις του ατόμου που ξεκινάει αυτό το ταξίδι της εσωτερικής του αναζήτησης και ψυχικής ισορροπίας, θα επηρεάσει τη σχέση που μέχρι τώρα είχε επιλέξει στη ζωή του. Για να απαντηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή η ανησυχία, θα ήταν καλό να δούμε τους 2 παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Ο πρώτος είναι η κατανόηση του τι ακριβώς μας συμβαίνει όταν ξεκινάμε να θεραπεύουμε τον εαυτό μας κι ο δεύτερος είναι η κατανόηση του ποιος είναι πραγματικά ο λόγος που εμείς επιλέξαμε τον ή τους συγκεκριμένους ανθρώπους στη ζωή μας. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα.

Η διαδικασία του να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να γιατρέψει / κλείσει τις μέχρι τώρα ανοιχτές πληγές, να διορθώσει τους λάθος λόγους που μας οδήγησαν σε μία όχι τόσο επιθυμητή αντίδραση ή η εύρεση των λόγων που μας οδηγούν στο να έχουμε ένα συγκεκριμένο μοτίβο επιλογών, είτε αυτές αφορούν καταστάσεις είτε ανθρώπους στη ζωή μας, είναι αυτό που αποκαλούμε αυτοβελτίωση. Είναι μια βουτιά -όχι στο κενό που λέει ο Χατζηγιάννης-  αλλά στα άδυτα κι άλυτα κομμάτια της ψυχής μας. Το άτομο, λοιπόν, που ξεκινάει αυτό το ταξίδι, χρειάζεται να κάνει κατάδυση σε όχι τόσο προσβάσιμα νερά του δικού του κόσμου και να ανασύρει στιγμές και γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή του. Να βρει και να κατανοήσει πλήρως πώς το δικό του ασυνείδητο, δέχτηκε, μετέφρασε και έμαθε να αντιδρά μέσα από αυτά που λάμβαναν χώρα εκείνες τις στιγμές ή σε εκείνα τα γεγονότα. Να αποδεχτεί τι και γιατί ήταν αυτό που το πλήγωσε ή ποιος πραγματικά ήταν ο λόγος πίσω από κάποιες συμπεριφορές-επιλογές  του και στη συνέχεια να μάθει να τα διαχειρίζεται με όσον το δυνατόν καλύτερο και πιο ισορροπημένο τρόπο.

Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο θα μας ξεκαθαρίζεται το γιατί κάναμε αυτήν την επιλογή, γιατί μιλήσαμε έτσι, γιατί δεν κάναμε κάτι άλλο, γιατί τολμήσαμε ή δεν τολμήσαμε κάτι. Όλα θα βγάλουν νόημα. Τώρα, πώς κάνοντας κάτι καλό για τον εαυτό μας, μπορεί ή όχι να επηρεάσει τους ανθρώπους γύρω μας και το πώς εμείς μετά από όλο αυτό τούς βλέπουμε, θα το δούμε στη συνέχεια, αφού εξετάσουμε και τον δεύτερο παράγοντα που προαναφέραμε.

Όλοι οι άνθρωποι στη ζωή μας (ανεξαρτήτως της σχέσης που έχουμε μεταξύ μας), έρχονται ή τους προσκαλούμε, πάντα για κάποιο λόγο. Οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί αλλά ο πιο συνήθης και κοινός σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, είναι ότι μέσω του ανθρώπου που βρίσκεται, με όποιον τρόπο, στην καθημερινότητά μας, μάς δίνεται η ευκαιρία να λύσουμε ή να μάθουμε άγνωστες πτυχές του εαυτού μας. Κι αναφέρονται ως «άγνωστες», όχι γιατί όντως δεν τις γνωρίζαμε, αλλά γιατί δεν είχαμε αφήσει να τις δούμε. Όλα τα κομμάτια μας και οι πλευρές μας είναι δικά μας. Είμαστε εμείς. Απλώς δεν είχαμε πάντα ξεκάθαρη ματιά, ώστε να γίνουν αντιληπτές.

Κάπως έτσι, αποκτώντας στόχο και διευκρινίζοντας «γιατί» σε όποια ερώτηση είχαμε μέσα μας, οδηγούμαστε και στο να μπορούμε να δούμε καθαρά για ποιον λόγο ο κάθε άνθρωπος βρέθηκε στον δρόμο μας. Ο τρόπος που ο καθένας τους μας βοήθησε τελικά -καθότι σε μια ελεύθερη μετάφραση κι απόδοση, για βοήθεια ήρθε- μπορεί να μην είναι πάντα ο ομορφότερος του κόσμου, αλλά όλα πάντα γίνονται για το καλό μας. Αναλόγως πόσο έτοιμοι κι ανοιχτοί είμαστε στο να συγχωρήσουμε το κακό που μάς έκαναν, ή να αναγνωρίσουμε το καλό που μας δόθηκε, να δεχθούμε την αγάπη, τη βοήθεια, την αλλαγή στη σχέση μας, ή να απορρίψουμε τους λόγους εκείνους που μας κρατούν σε αυτή, είναι και τα στοιχεία που θα καθορίσουν αν οι άνθρωποι με τους οποίους ήμασταν πριν την ψυχοθεραπεία, θα συνεχίσουν να είναι στη ζωή μας και μετά απ’ αυτή.

Ας μη σοκαριζόμαστε, αν αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει μέλλον στη σχέση μας, λοιπόν, όσο βρίσκουμε το προσωπικό μας μονοπάτι. Η λέξη «αλλαγή» ή «επιρροή» δεν υπονοεί μόνο αρνητικά ή μόνο θετικά. Είναι και τα 2. Εξαρτάται από πια οπτική τα κοιτάς. Η σχέση με τον εαυτό μας αλλάζει όσο θεραπευόμαστε, ομοίως και οι σχέσεις μας με τους γύρω μας. Το τι θα φέρει αυτή η αλλαγή είναι άγνωστο. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι θα ‘ναι το καλύτερο και για μας και για το άλλο άτομο. Απλώς να θυμάστε ότι το «καλύτερο» φαίνεται πιο εύκολα αν κοιτάς με μάτια γεμάτα αγάπη.

Συντάκτης: Ματίνα Πούλια
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου