Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να γινόμαστε βλαβεροί και τοξικοί για τον ίδιο μας τον εαυτό. Σχεδόν αυτοκαταστροφικοί θα λέγαμε. Έτσι κι εσύ γεμίζεις στρες και τοξίνες το σώμα σου, ενώ ταυτόχρονα χάνεις χρόνο κάνοντας τη ζωή σου πιο μίζερη και θλιβερή. Και η αλήθεια είναι πως το μόνο που χρειαζόμαστε όταν ο πανικός και το άγχος κάνουν την εμφάνισή τους είναι μια αγκαλιά γεμάτη δύναμη και λίγα λόγια καθησυχασμού πως όλα θα πάνε καλά. Υπάρχουν όμως και πέντε απλά βήματα που ακολουθώντας τα μπορούμε να φέρουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας σε κατάσταση ηρεμίας, όταν το άγχος κάνει την επίθεσή του. 

 

1. Συνομιλία με τον εαυτό σου

Όχι δε θα είστε τρελοί. Όλοι μας το κάνουμε. Αναπτύσσουμε διαλόγους με τον εαυτό μας, απαντάμε, τσακωνόμαστε. Οπότε δεν είναι παράλογο να αρχίσεις να σου μιλάς και να σε πλησιάζεις με λίγη περισσότερη κατανόηση κι ουσία. Όχι μόνο για να σου την πεις με φράσεις του στιλ «Στα έλεγα εγώ», αλλά με φράσεις όπως «Όλα θα πάνε καλά». Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε και τη μαγνητοσκόπηση. Όταν δηλαδή θα είστε ήρεμοι δοκιμάστε, να μαγνητοσκοπήσετε τον εαυτό σας, λέγοντάς σας καθησυχαστικά κι εμψυχωτικά λόγια και κάθε φορά που το άγχος σας καταβάλλει, να το ακούτε. Η αποθήκευση εμψυχωτικών ψυχολογικών αποφθεγμάτων είναι επίσης βοηθητική σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

 

2. Ψάξε την έξοδο κινδύνου

Στους περισσότερους εξωτερικούς χώρους υπάρχει πάντα, για λόγους ασφαλείας, μια πράσινη φωτεινή επιγραφή που γράφει “EXIT”, δηλαδή έξοδος. Και πάντα όταν το βλέμμα μας συναντά αυτή την περιγραφή νιώθει προσωρινά ανακουφισμένο, αφού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ξέρεις πού είναι η έξοδος για να φύγεις. Το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να συμβεί και μέσα σου. Όταν δηλαδή βιώνουμε μια κατάσταση που μας προσφέρει μόνο άγχος και στρες θα πρέπει να έχουμε σταμπάρει την έξοδο κινδύνου απ’ αυτήν για να μη νιώθουμε πως πνιγόμαστε σε συναισθηματικές αδιέξοδους. Πρακτικά μιλώντας, εκείνη τη στιγμή που νιώθεις ότι πνίγεσαι, εντόπισε ένα άνοιγμα, μια δίοδο, μια διαφυγή. Ακόμα κι αν δε χρειαστεί καν να πλησιάσεις, κατευθείαν θα κατεβάσεις παλμούς.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως είσαι ασφαλής και τίποτα κακό δεν μπορεί να σού συμβεί, αλλά ακόμα κι αν συμβεί μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Δεν είσαι παγιδευμένος ούτε δεμένος. Άλλωστε υπάρχει και η συναισθηματική ασφάλεια στη ζωή σου. Οι γύρω σου σ’ αγαπάνε και είσαι αποδεκτός κι αρεστός. Έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε λατρεύουν και σε θαυμάζουν. Δες τον εαυτό σου και τη δύναμή σου μέσα από τα δικά τους μάτια.

 

3. Ο εαυτός σου είναι πάνω απ’ όλα

Μπορεί να ακούγεται εγωκεντρικό αλλά θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα . Εάν εσύ ο ίδιος δεν είσαι καλά, τίποτα απ’ αυτά που προσπαθείς να κάνεις δε θα είναι καλό. Οπότε πρώτα απ’ όλους κι όλα είσαι εσύ. Όταν για παράδειγμα μια δυσκολία στη δουλειά σου και σού δημιουργεί στρες, πάτα ένα pause και προσπάθησε να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πως η ψυχική σου ηρεμία είναι πάνω από οποιαδήποτε δουλειά. Θα πρέπει συνεχώς να σου επαναλαμβάνεις τη σκέψη πως δε σε νοιάζει τι θα πουν ή τι θα πιστέψουν οι άλλοι για εσένα». Απαλλάξου πλήρως από το σύνδρομο της γειτονίας διότι σού προσθέτει περιττό άγχος κι έναν συνεχή φόβο να μην εκτεθείς στα μάτια των γύρω σου.

 

4. Επικεντρώσου στο καλύτερο κομμάτι της ζωής σου

Δώσε λίγα δευτερόλεπτα στον εαυτό σου όταν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους να αφουγκραστείς και να εκτιμήσεις τη ζωή σου. Σήκωσε το κεφάλι σου δες το φως του ήλιου, ή το πηχτό μαύρο του ουρανού το βράδυ. Κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να ακουμπήσεις με τα ακροδάχτυλά σου το εσωτερικό μέρος της παλάμης σου και με πλήρη συγκέντρωση επεξεργάσου το. Τι θερμοκρασία έχει το χέρι σου, αν είναι τραχύ το δέρμα σου ή μαλακό, ενεργοποίησε όλες σου τις αισθήσεις και ξεγέλασε το μυαλό σου για λίγο παίρνοντας την προσοχή από το άγχος και στρέφοντάς την κάπου αλλού. Μην το αφήνεις να παίξει μαζί σου. Παίξε εσύ μαζί του.

 

5. Το Flashback

Η αλλιώς, μια μίνι αναδρομή των όσων έχεις καταφέρει έως σήμερα. Για δευτερόλεπτα προσπάθησε να ανατρέξεις στα πράγματα τα οποία έκανες ενώ πίστευες πως δεν μπορούσες. Στιγμές που ένιωσες περήφανος για εσένα. Θα σε σαμποτάρει λοιπόν ένα ανόητο αίσθημα άγχους;

 

Συντάκτης: Κική Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου