Μυστήριο, ωραία λέξη. Τη διαδέχεται πάντα μια σιωπή που χορεύει στον αέρα. Αλήθεια, εσείς όταν φτιάχνετε το κοκτέιλ του έρωτα προσθέτετε και μια δυο γουλιές μυστήριο ή το κατεβάζετε έτσι ξεροσφύρι; Είστε από αυτούς που λένε μέχρι και το ΑΦΜ τους από το πρώτο ραντεβού ή άπ’ αυτούς που δύσκολα ανοίγονται;

Η επιστήμη της ψυχολογίας θέλησε για άλλη μια φορά να χωθεί και στις σχέσεις μας και να εισάγει έναν ορισμό στον κόσμο των στενών επαφών γνωστό και ως «Διαδικασία Αυτοαποκάλυψης». Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα τον ορισμό αρκεί να φέρετε στο μυαλό σας την Κιμ Μπάσιντζερ στις εννιάμισι εβδομάδες να κάνει την πιο αισθησιακή αφαίρεση ρούχων που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου, με τον Joe Cocker να τραγουδάει από πίσω το “You can leave your hat on”. Το ίδιο είναι και η διαδικασία της αυτοαποκάλυψης σε μία σχέση. Μια αργή, άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη πληροφοριών. Ξεκινάς λέγοντας λίγα πράγματα γι’ εσένα και στην πορεία της σχέσης σιγά σιγά ξεδιπλώνεις κι άλλες πτυχές του εαυτού σου βγάζοντας κι άλλα από τα  ρούχα σου, ώσπου στο τέλος μένεις χωρίς τίποτα κι ολίγον τι εκτεθειμένος μπροστά στα μάτια του συντρόφου σου.

Τελικά δεν ξέρω πώς προτιμάτε εσείς το coctail του έρωτα αλλά πάντα να βάζετε μέσα μπόλικο μυστήριο. Είναι το μυστικό συστατικό, άλλωστε, για να διατηρηθεί η περιβόητη φλόγα στη σχέση. Πρέπει να δίνεις στον άλλον την εντύπωση πως έχει πολλά ν’ ανακαλύψει για εσένα στην πορεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να εξιτάρεις το ταίρι σου εξάπτοντάς του παράλληλα τη φαντασία.

Η διαδικασία της αυτοαποκάλυψης λοιπόν εφαρμόζεται ως εξής: Ό, τι δίνεις παίρνεις. Εάν βλέπεις για παράδειγμα πως το ταίρι σου μοιράζεται κάτι πολύ προσωπικό και σημαντικό για τον ίδιο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει κι εσύ ν’ αποκαλύψεις κάτι αντίστοιχο για εσένα. Οι άνθρωποι στις σχέσεις μας ανταλλάσσουμε μεταξύ μας άυλα και υλικά αγαθά. Ο καθένας φέρνει μέσα στη σχέση του τα προσωπικά του χαρίσματα. Εκεί είναι που πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση και να δώσεις ό, τι έχεις για να προκύψει έτσι ένα γλυκό αλισβερίσι ανάμεσα στο ζευγάρι. Αυτό συνεπώς  σημαίνει πως δε διηγείται κι αποκαλύπτει μόνο ο ένας πράγματα και γεγονότα στον άλλον, αλλά και οι δύο.

Στην διαδικασία της αυτοαποκάλυψης λοιπόν δε λέμε τα πάντα από την αρχή. Στο ξεκίνημα τα πάντα εδράζονται πάνω στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Μια πρόβλεψη που έμμεσα ή άμεσα προκαλεί η ίδια και την πραγμάτωσή της. Δηλαδή, όταν βγαίνεις ραντεβού με κάποιον κι εσύ συμπεριφέρεσαι και μιλάς σαν να έχεις τον πιο όμορφο άνθρωπο απέναντί σου, τότε αυτός το εισπράττει κι αντιδρά σαν να είναι όντως, κάνοντας έτσι την προφητεία σου πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει στα πρώτα ραντεβού.

Επόμενη λογική ερώτηση που προκύπτει είναι πώς μπορώ να αναζωπυρώνω συνεχώς τη φλόγα στη σχέση και να τη διατηρώ κιόλας. Η απάντηση είναι απλή. Θέλει να κρατάς ψηλά το ενδιαφέρον. Όχι του άλλου, αλλά το δικό σου. Να νιώθεις πως κάθε μέρα θέλεις να κάνεις, να δείξεις, να μάθεις κάτι καινούριο, να βρεις μια νέα πτυχή της σχέσης. Αντίστοιχα η προσδοκία πρέπει κι αξίζει να είναι σε χαμηλά επίπεδα, γιατί έτσι καταλήγεις να περιμένεις τι θα σου δώσει ο άλλος κι ακόμα κι αν το κάνει, δεν είσαι σε θέση να το δεις. Μυστήριο, πάλι, μπορεί να κρύβει το άρωμα που φοράς, τα ρούχα σου, οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις, τα κρυφά ταλέντα που μπορεί να έχεις, το παρελθόν σου, τα όνειρά σου. Τα πάντα. Εσύ ξέρεις ποια είναι τα δυνατά σου χαρτιά και πώς θα τα χρησιμοποιήσεις.

Ωραίες οι θεωρίες κι οι ορισμοί, αλλά το πιο σημαντικό στον έρωτα και την αγάπη είναι να τα ζεις.  Να μη χάνεις την μαγεία τους μέσα τις λέξεις. Να αισθάνεσαι μόνο και να χάνεσαι.

 

Συντάκτης: Κική Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου