Πόσες φορές σας έτυχε να ερωτηθείτε για την ομάδα που υποστηρίζετε, στο ποδόσφαιρο στο μπάσκετ, είτε σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Φαντάζομαι αμέτρητες. Πόσες όμως από αυτές σκεφτήκατε πως ίσως μια λάθος απάντηση θα σας στερούσε τη ζωή; Να υποθέσω, καμία. Για τον Άλκη Καμπανού όμως, μια «λάθος» απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση, στάθηκε μοιραία, αφού ήταν κι αυτή που τον «καταδίκασε» σε θάνατο.

Ήταν ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο δεκαεννέα χρονών Άλκης είχε βγει με την παρέα του για την καθιερωμένη τους έξοδο στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Μια συνηθισμένη βόλτα, σε μια φιλική γειτονιά, ασφαλή, η οποία κρίθηκε μοιραία. Καθώς ο Άλκης ήταν χαλαρός με τους φίλους του, στο σημείο όπου βρίσκονταν, σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα. Όταν ερωτήθηκαν για το τι ομάδα υποστηρίζουν, ο Άλκης αυθόρμητα, με σθένος και χωρίς να το πολυσκεφτεί απάντησε «Άρης». Λες και φανταζόταν τι θα μπορούσε να συμβεί.

Οι νεαροί στα αμάξια, ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, μαχαίρια, δρεπάνια κι άλλα αιχμηρά αντικείμενα και στο άκουσμα της απάντησής του, ξεκίνησαν να χτυπούν τον ίδιο αλλά και τους φίλους του. Μια μαχαιριά από δρεπάνι στο πόδι του Άλκη ήταν αρκετή. Αρκετή για να του κοστίσει ολόκληρη τη ζωή, αφού πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Και γιατί; Επειδή έτυχε να είναι Άρης.

Φυσικά, το σώμα του άτυχου νεαρού φαίνεται πως έφερε πάνω από 30 τραύματα, σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Πράγμα που σημαίνει πως οι δολοφόνοι του «ξέσπασαν» το κόμπλεξ τους πάνω στο σώμα του. Η ιατροδικαστής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τελική αιτία θανάτου ήταν αποτέλεσμα από συνδυασμό αυτών των τριάντα τραυμάτων και κυρίως από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκάλεσαν τα χτυπήματα με το δρεπάνι, το μαχαίρι και τον λοστό.

Οι δράστες από τη φρικιαστική αυτή επίθεση ταυτοποιήθηκαν και συλλήφθηκαν. Όπως προαναφέρθηκε ήταν νεαρά άτομα, που άνηκαν οπαδικά στον ΠΑΟΚ. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν φυσικά φόνος εκ προθέσεως. Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου και η απόφαση από το δικαστήριο βγήκε μόλις χθες.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα μεσολάβησαν 47 συνεδρίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας κι υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περίπου 300 έγγραφα κι απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την ανάμειξή τους στο έγκλημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ξεκάθαρη. Ένοχοι! Μετά τη χθεσινή απόφαση λοιπόν, ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας Καμπανού, Γιάννης Πουλτσίδης, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει ένοχους και τους δώδεκα κατηγορούμενους για την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου στη Χαριλάου και τον τραυματισμό δύο φίλων του, μίλησε για ηθική δικαίωση της οικογένειας του Άλκη. Ήταν όμως και μια δικαίωση για όλους μας. Πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη δίκη κι όπως επεσήμανε ο κ. Πουλτζίδης, υπήρξε ευτελής χειρισμός από την πλευρά της υπεράσπισης, η οποία έφτασε στο σημείο να εννοεί πως αντί για ανθρωποκτονία, δικάζεται μια υπόθεση σωματικής βλάβης! «Είχαμε 30 χτυπήματα σε άψυχο σώμα, 27 χτυπήματα σε ένα σώμα κι ένα βαθύ τραύμα εννέα εκατοστών», ήταν η απάντησή του.

Εμείς, από την σειρά μας λοιπόν, καταδικάζουμε φυσικά το όλο γεγονός και κάθε παρόμοιο γεγονός το οποίο λαμβάνει χώρα στον αθλητικό χώρο αλλά και κάθε χώρο που γνωρίζει βία. Γιατί σε μια δήθεν δημοκρατική χώρα όπου ο κάθε πολίτης έχει ελευθερία για τα πιστεύω του, δε νοείται άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους για τις προσωπικές τους επιλογές- όπως είναι κι η ομάδα που θα υποστηρίξουν. Το ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς, όπως και τα υπόλοιπα αθλήματα, θα έπρεπε να ενώνουν τους ανθρώπους κι όχι να τους διαχωρίζουν μέχρι θανάτου.

Ο Άλκης ζει και θα ζει όσο εμείς εδώ κάτω παλεύουμε ώστε να μη συμβούν ποτέ ξανά τέτοια γεγονότα. Και για όσο παλεύουμε να εξαλείψουμε την οπαδική βία κι αυτές τις «ψευτομάγκικες» συμπεριφορές, θα του δίνουμε τη δικαίωση που του αξίζει.

 

ΥΓ: Την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, για να εξεταστούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι δράστες, όπως η μετεφηβική ηλικία, ο πρότερος σύννομος βίος, η μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η καλή διαγωγή τους στις φυλακές, σύμφωνα με τη thessnews.

Πηγή φωτογραφίας athensvoice

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου