Νιώθεις ψυχολογικά πιεσμένος, έτοιμος να παραιτηθείς από όλα; Έχεις μαζέψει μέσα στο μυαλό σου, τόση αρνητικότητα, κι άγχος που όλα γύρω μοιάζουν θολά; Το ξέρω, το βλέπω και να ξέρεις σε νιώθω! Στις παρακάτω λοιπόν γραμμές, θα προσπαθήσω να σού εξηγήσω πως όσο κι αν σού συμβαίνει αυτό, υπάρχει λύση, κι αυτή δεν είναι η παραίτηση, αλλά η ένταξη στην καθημερινότητά σου, κάποιων ενεργειών, οι οποίες ουσιαστικά θα σ’ αποφορτίσουν, και θ’ απομακρύνουν αν μη τι άλλο το μαύρο σύννεφο που σ’ έχει περικυκλώσει.

Πολλές είναι οι φορές μέσα στη μέρα που τείνουμε να γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί, και γεμίζουμε το μυαλό μας, με άχρηστες πληροφορίες, και σκέψεις. Σπάνια όμως σκεφτόμαστε τις συνέπειες πίσω απ’ αυτό το φόρτωμα. Πνευματική κούραση, στρες, ανησυχία, και αυτά είναι το λιγότερο, σημάδια όμως που καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάμε, αφού πολλές ασθένειες έχουν άμεσα συνδεθεί με την υπερβολική ανάλυση των σκέψεων ή των πράξεων μας, όπως είναι η κατάθλιψη.

Την ίδια ώρα που εμείς, ψάχνουμε τις καλύτερες διατροφές, μετράμε και την τελευταία μας μπουκιά που τρώμε, γιατί θυμόμαστε το «νους υγιείς εν σώματι υγιεί», που έλεγαν οι αρχαίοι ως φράση. Άρα όλοι έχουμε ακουστά το διατροφικό detox, κι οι περισσότεροι το έχουμε προσπαθήσει κιόλας. Γιατί όμως, να θεωρούμε το σώμα μας, και γενικά τη σωματική μας υγεία, πιο σημαντική από την ψυχική; Έχεις ακούσει το πνευματικό detox; Για το τι είναι, αλλά και γιατί είναι τόσο χρήσιμο για την ψυχική μας υγεία;

Το πνευματικό detox, θεωρείται μια μακράς διαρκείας τεχνική, δεν είναι κάτι δηλαδή που γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Όπως επίσης αποτελείται από διάφορα πράγματα τα οποία ουσιαστικά όταν γίνονται πράξη, βοηθούν τον ψυχισμό μας, σε περιόδους αυξημένου στρες και πίεσης. Είναι κάτι όμως που χρειάζεται δουλειά, πρέπει να χτίσεις πάνω σ’ αυτό, αφού ουσιαστικά βασίζεται στην πνευματική αποτοξίνωση, πώς να χαλαρώσεις το μυαλό σου ή και το σώμα σου – αφού πολλές φορές αυτά συνδέονται – κι αυτό χρειάζεται χρόνο. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες λοιπόν, με τις οποίες μπορείς να γεμίσεις την καθημερινότητα σου κι οι οποίες θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το μυαλό σου ήρεμο και καθαρό.

Μπορείς να ξεκινήσεις μ’ ένα εβδομαδιαίο μασάζ. Αρχικά, σίγουρα θα σού ελαττώσει το στρες, θα σε χαλαρώσει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά και θεωρώ πώς θα ήταν σίγουρα ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει ή αντίστοιχα να τελειώσει μία εβδομάδα. Το ραντεβού μη ξεχάσεις λοιπόν. Μια άλλη εξίσου καλή επιλογή, είναι οι βόλτες στη φύση, ή στη θάλασσα. Στιγμές πραγματικής ηρεμίας και χαλάρωσης, αλλά και ένα μπουστάρισμα οξυγόνου, μακριά από τα καυσαέρια της πόλης, και γενικότερα μακριά απ’ όλους και όλα!

Αν πάλι δεν είσαι ο τύπος που θα έπαιρνε χωρίς δεύτερη σκέψη τους δρόμους, θα σού πρότεινα να πας μέχρι τη γωνία και το γυμναστήριο της γειτονιάς σου, κι αν ούτε αυτό σού κάνει τότε έστω να γυμναστείς στο σπίτι. Η φυσική άσκηση θα σε βοηθήσει ν’ αδειάσεις το μυαλό από διάφορες σκέψεις και θα σού αυξήσει τα επίπεδα ενδορφινών, οι οποίες ως γνωστόν δημιουργούν μια ψυχική ευφορία. Κι αν δε σού αρέσει γενικότερα η γυμναστική, μπορείς να δοκιμάσεις τον διαλογισμό. Έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο, να βάλει τη ζωή του σε μια σειρά, μακριά από αρνητικές σκέψεις κι άγχος. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Αν ακόμη δεν έχεις βρει τον κατάλληλο για σένα τρόπο εκτόνωσης, υπάρχει πάντα κι η επιλογή του γραψίματος. Αγχολυτικό, και καθόλου δύσκολο, καθώς βρίσκεσαι στον χώρο σου, αραγμένος στον καναπέ σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να κάτσεις και να γράψεις, όλα εκείνα που σε προβληματίζουν. Θα πάθεις πλάκα όταν καταλάβεις πόσο θα σε βοηθήσει αυτή η πρακτική. Το γράψιμο μπορείς να το συνδυάσεις με χαλαρωτική μουσική, ενώ στην όλη διαδικασία της πνευματικής αποτοξίνωσης, οθόνες κινητών, σόσιαλ, και γενικά ό,τι μπορεί να σού διαταράξει την ηρεμία σου, απαγορεύονται. Αν το γράψιμο όμως το βαριέσαι ή θεωρείς πως δεν είναι το στοιχείο σου, υπάρχει πάντα κι η επιλογή να μιλήσεις σε κάποιον δικό σου, φίλο ή συγγενή, μια κουβέντα τέλος πάντων, μ’ έναν άνθρωπο που θα σ’ ακούσει, και θα προσπαθήσει σού φτιάξει το κέφι, κάνοντας σε να ξεχαστείς, είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα.

Είναι σημαντικό ν’ αντιληφθούμε ότι η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική κι απαραίτητη όπως κι η σωματική. Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι να φροντίζουμε και τις δύο. Ο καθένας μας μπορεί να βρει διαφορετικούς τρόπους να το κάνει αυτό είναι σίγουρο, μα στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσεις στον στόχο, απολαμβάνοντας πάντοτε και τη διαδρομή. Κι αυτό που κρατάμε απ’ την πνευματική αποτοξίνωση, είναι ότι είναι προτιμότερο, ν’ αφήνουμε τον εαυτό μας έξω από αρνητικές κι ανθυγιεινές καταστάσεις, και να φτιάχνουμε μια καθημερινότητα που μάς ταιριάζει και συνάμα μάς χαλαρώνει.

 

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος