Με την πρόοδο της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, δε θα μπορούσε και ο ιατρικός τομέας -όπως όλοι γνωρίζουμε- να μείνει ανεπηρέαστος. Όταν όλοι αναρωτιόντουσαν λοιπόν από πού κρατάει η σκούφια τους κι όταν άλλοι αμφισβητούσαν την καταγωγή μερικών ανθρώπων, ένα νέο είδος τεστ DNA ήρθε να δώσει τις απαντήσεις που όλοι έψαχναν. Τα υφιστάμενα τεστ «χαρτογραφούν» το DNA σου και προσδιορίζουν τη φυλετική σου καταγωγή. Αν λοιπόν, θεωρείς πως είσαι εξ ολοκλήρου Έλληνας -ή οποιαδήποτε άλλη θεωρείς πως είναι η καταγωγή σου- μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς;

Τα συγκεκριμένα τεστ επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες χώρες και πέρα από την αποκάλυψη της πραγματικής μας καταγωγής, μπορούν να φέρουν κοντά συγγενείς από τελείως διαφορετικά μέρη του κόσμου. Άνθρωποι που υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα γνώριζαν ποτέ ο ένας την ύπαρξη του άλλου, δε θα συναντιόντουσαν και δε θα επικοινωνούσαν, έχουν τώρα την ευκαιρία να γνωρίσουν το κοινό γενεαλογικό τους δέντρο και να έρθουν πιο κοντά. Δεν είναι πραγματικά υπέροχο να αφήσουμε πίσω τις όποιες διαφορές και τα στερεότυπα και να πλησιάσουμε ανθρώπους που στην όψη μοιάζουν ίσως διαφορετικοί αλλά τελικά αποδείχτηκαν οικογένεια; Οι άνθρωποι ξαφνικά διαπιστώνουν πως είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύαν.

Αν μελετήσουμε άλλωστε την καταγωγή των οικογενειών μας, πολλοί από εμάς θα ανακαλύψουμε πως είμαστε απόγονοι μεταναστών. Ποιος ξέρει όμως από πού πραγματικά ξεκίνησαν, όχι οι παππούδες και οι προπαππούδες μας, αλλά οι προγενέστεροι αυτών; Φυσικά, είμαστε άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους προγόνους μας, όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν υπήρξαν προσμίξεις. Μετέδωσαν πολιτισμό και γονίδια σε άλλους λαούς και δέχτηκαν εξίσου διαφοροποιήσεις μέσω των σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους. Άρα, οι αναμείξεις μεταξύ διαφορετικών εθνών μόνο δεδομένες μπορούν να θεωρηθούν.

Έχοντας στο χέρι πια και επιστημονικές τεκμηριώσεις, οι θεωρίες περί «καθαρών φυλών» μόνο κακοπροαίρετες, ρατσιστικές και αβάσιμες μπορούμε να πούμε πως είναι. Κι επειδή μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει σίγουρα κόσμος που λόγω πιθανών προκαταλήψεων θα σπεύσει να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, ας το δούμε απλώς ως μια καλή ευκαιρία να αποδεσμευτούμε απ’ όλα αυτά και να νιώσουμε τον άνθρωπο δίπλα μας φίλο κι όχι εχθρό. Το να ενισχύονται στα πλαίσια αυτών των τεστ, αντιλήψεις που θεωρούν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και τα γονίδιά τους υπεύθυνα γι’ αυτό που είμαστε, μόνο απάνθρωπο μπορεί να θεωρηθεί.

Είναι ευκαιρία βλέποντας τα αποτελέσματα να αφήσουμε πίσω στενόμυαλες αντιλήψεις και να νιώσουμε υπέροχα που κυλά μέσα μας η ποικιλία και η διαφορετικότητα. Στοιχεία που μας κάνουν να διαφέρουμε όχι λόγω της εθνικότητας που αναγράφεται στην ταυτότητά μας, αλλά λόγω της ομορφιάς του κόσμου όλου που τελικά κυλάει στις φλέβες μας. «Καθαρό DNA» δεν υπάρχει κι εμείς είμαστε οικογένεια με περισσότερα άτομα απ’ όσο χώρεσε ποτέ ο νους μας. Ο άνθρωπος δίπλα σου που μπορεί τώρα να σου ξενίζει λόγω εμφάνισης, γλώσσας ή φυλής, αύριο-μεθαύριο μπορεί να αποδειχθεί κυριολεκτικά συγγενής σου.  Κανείς, δεν αμφισβητεί την καταγωγή και τις ρίζες που θεωρείς πως έχεις, όμως, μέσα σε αυτές υπάρχει χώρος και δίοδος για DNA και στοιχεία διαφορετικά από ό,τι υπολόγιζες.

Κανείς δεν μπορεί να σου πει πώς να αισθάνεσαι. Αυτό που είσαι καθορίζεται από την κοινωνία και τα βιώματά σου κι όχι από τα γονίδια. Οπότε μη φοβάσαι τις όποιες ρίζες σου, μα μαθαίνοντάς τις σου δίνεται η ευκαιρία να νιώσεις οικεία και όμορφα, όχι μόνο με αυτές, αλλά και με τον περίγυρό σου.

 

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη