Η Μαργκερίτ Ντυράς έγραψε κάποτε ένα έργο για το θέατρο με τον τίτλο «Μουσική, δύο άνθρωποι αγαπήθηκαν και…». Όταν διάβασα τον τίτλο για πρώτη φορά αντί να καταλάβω το αυτονόητο, ότι δηλαδή μας εισάγει σε μια ιστορία που θα εξηγεί τι συνέβηι ανάμεσα στους ανθρώπους που ερωτεύτηκαν ίσως κάτω από τους ήχους μιας μουσικής, εγώ το εξέλαβα με την ερμηνεία «ε, και». Ο έρωτας πολλές φορές μοιάζει πολύ κακό για το τίποτα.

Ναι σίγουρα η σεροτόνη, οι ενδορφίνες και όλα τα αλλά χημικά συστατικά που παίζουν ρόλο στην ψευδαίσθηση της μαγείας ότι βρήκαμε τον άνθρωπο μας, μας κάνουν να λειτουργούμε σαν παιδιά την πρώτη φορά στο Λούνα Πάρκ. Αλλά είναι αυτό το μόνο που αξίζει;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να είναι πιο ξεκάθαροι στις σχέσεις τους, να δημιουργούν σχέσεις έξω από τα στερεότυπα με μια μόνο αναγκαία συνθήκη, να υπηρετούν την αλήθεια τους. Οι σχεδόν σχέσεις είναι το trend της εποχής, άνθρωποι με αγάπη για την ζωή και χωρίς καμία ψεύτικη ανάγκη να υπηρετήσουν το στερεότυπο της κοιμωμένης βασιλοπούλας ή του περιπλανώμενου πρίγκιπα κάνουν σεξ, ερωτεύονται, συνυπάρχουν και συμπορεύονται όχι συνολικά αλλά σε τμήματα της ζωής τους.

Ναι είναι υπέροχο ο καλύτερος σου φίλος να είναι ιδανικός εραστής, απόλυτα ερωτευμένος μαζί σου, καλλιεργημένος και ιδεαλιστής με χιούμορ , αθλητικός, μελαχρινός και σέξι αλλά η πιθανότητα είναι απλά να περιέγραψα απλά επτά διαφορετικούς τύπους από την παρέα σου. Ανάλογα και για εμάς τους άντρες με τις γυναίκες.  Η όμορφή, η έξυπνη, η καλόγνωμη, η σεξουαλική, η απελευθερωμένη και η καλή μαγείρισσα είναι απίθανο να είναι το ίδιο πρόσωπο. Τώρα λοιπόν τι κάνουμε; Μα είναι τόσο απλό όταν ένα πρόβλημα φαίνεται άλυτο το τεμαχίζεις. Και αντί να κάνεις μια σχέση με μια ποιότητα ενός ανθρώπου και να υποφέρεις όλο τον υπόλοιπο άνθρωπο, κάνεις σχέση με τον άνθρωπο στην ποιότητα του.                  

Έτσι ανακάλυψε η ανθρωπότητα τις σχεδόν σχέσεις. Παίρνεις έναν συμπαθητικό γνωστό ή γνωστή, του ξεκαθαρίζεις ότι εσύ στην συγκεκριμένη φάση της ζωής σου ψάχνεις τα πάντα εκτός από τον έρωτα και του προτείνεις μια «αμοιβαία επωφελής συμφωνία». Οι σχεδόν σχέσεις είναι οι πιο ειλικρινείς, τίμιες και χύμα σχέσεις όταν και οι δυο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αυτό ζητούν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε ότι δεν ταιριάζετε σε 16 χρόνια με δύο παιδιά στην εφηβεία, ξεκινάτε με το να καλύψετε τις ανάγκες που ήδη έχετε και στην τελική μπροστά είναι η ζωή, να είστε ανοιχτοί να σας εκπλήξει ευχάριστα ο άλλος.

Οι σχεδόν σχέσεις έχουν πυρήνα κυρίως το σεξ, αφορούν ανθρώπους που βρίσκονται σε μια φάση της ζωής τους που για προσωπικούς λόγους δεν έχουν τον χρόνο ή τον χώρο στην ζωή τους για κάποιον άλλο. Βγήκαν από μια κακή σχέση, χτίζουν καριέρα, είναι με το ένα βήμα στην φυλακή για χρέη (είμαι Έλληνας και ελεύθερος επαγγελματίας -ξέρω τι λέω) όπως και να έχει δεν πρόκειται να ερωτευτούν, απλά θέλουν έναν σύντροφο να παίξουν και να χαρούν για μερικές ώρες.

Είναι γνωστό ότι για κάποιους αυτό είναι θέμα ταμπού, αλλά δεν είναι. Άκουσα κάπου ότι μπορεί να κατηγορούν κάποιες γυναίκες ότι προσποιούνται τον οργασμό τους, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που προσποιούνται ολόκληρες σχέσεις. Και πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτήν την φράση, είναι πιο ώριμο και έχει περισσότερο φιλότιμο να πεις με ειλικρίνεια σε έναν άνθρωπο, δεν είμαι σε φάση να ερωτευθώ αλλά είσαι όμορφος και θα ήθελα να κάνω έρωτα μαζί σου. Αρκεί να έχεις την ικανότητα να υποστηρίξεις με σεβασμό  στην προσωπικότητα του άλλου και ωριμότητα αυτή σου την επιλογή και φυσικά την απόρριψή της.

Οι σχεδόν σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης όπως οι εκδρομές και ταξίδια. Δεν είναι προορισμοί είναι σταθμοί που χρειάζεσαι για να σταθείς στα πόδια σου, να περάσεις μια δύσκολή εποχή ή να βρεις στιγμές χαλάρωσης σε μια απαιτητική ζωή. Οι σχεδόν σχέσεις δεν είναι σχέσεις, ο άλλος δε σε αφορά, απλά τον σέβεσαι και τον χαίρεσαι και λαμβάνεις πίσω την ίδια αποδοχή και σεβασμό. Ας μην ξεχνάμε πως η αποδοχή είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά μιας σεξουαλικής σχέσης.

Οι σχεδόν σχέσεις σου επιτρέπουν να βρεις τα όρια σου, να καταλάβεις τον εαυτό σου και να γεμίσεις αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα οι σχεδόν σχέσεις σε εκπαιδεύουν στο να μπορέσεις να ωριμάσεις τόσο όσο χρειάζεται για να ακουμπήσεις έναν άλλο άνθρωπο και να τον αφήσεις να σε ακουμπήσει και αυτός απαλλαγμένος και απαλλαγμένη από το στρες της καταναγκαστικής συντροφικότητας μιας σχέσης.

Συντάκτης: Δημήτρης Καλούπης