Η λιτανεία του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά είναι από μόνη της ένα υπερθέαμα κατάνυξης. Χιλιάδες πιστοί, πομπές, λάβαρα και το νησί να στέκεται προσοχή μπροστά στο μεγαλειώδες θέαμα. Μέχρι που φέτος, μπήκε στη σκηνή ένας «δaιμονισμένος» και η φάση μετατράπηκε από θρησκευτική τελετή σε σκηνή από τον Εξορκιστή αλλά από τα lidl- γιατί είμαστε on a budget.
Εκεί που όλα κυλούσαν φυσιολογικά, ο τύπος σε μια σκηνή που δύσκολα θα βγάλει κάποιος από το μυαλό του, άρχισε να ουρλιάζει φράσεις όπως «Γεράσιμε μ’ έκαψες!», «τα μάγια της Παναγίας», «τον γέροντα Παΐσιο». Μάλλον νόμιζε ότι ήταν η στιγμή του να λάμψει και με αυτό το σκεπτικό ακολούθησε και ένας ερμηνευτικός χορός με τα δυο του χέρια που προσπάθησαν κι αυτά τα έρμα να αναζητήσουν τον Γεράσιμο.
Ο κόσμος δεν ήξερε αν έπρεπε να γελάσει, να σταυροκοπηθεί ή να χειροκροτήσει. Υπήρξε πάντως ακραία ατάραχος και το σχήμα των πιστών (ξαπλωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο) δε χάλασε ούτε μια στιγμή, ενώ οι παπάδες ούτε που έδιναν σημασία στον δaιμονισμένο. Μεταξύ μας, λίγη δράση πάντα ανεβάζει το engagement μιας λιτανείας αλλά δε γίνεται και να πτοηθείς, πρέπει να δείξεις το ανάστημά σου για να μη σε βρει το δαιμόνι αδύναμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η στιγμή έγινε viral πριν προλάβει καν να ολοκληρωθεί η λειτουργία.
Εννοείται, πως υπήρξε και ο σχολιασμός στα social media όπου σε αρκετούς η φάση θύμισε επικίνδυνα τους ψευτοϊερείς της Θεσσαλονίκης, που βγάζουν το μεροκάματο με σταυρουδάκια, αγιασμούς κι «εξορκισμούς». Αν μη τι άλλο, ο «δαιμονισμένος» της Κεφαλλονιάς θα μπορούσε άνετα να κάνει μαθήματα marketing: το show του έπαιξε σε όλα τα κανάλια και σε όλα τα social χωρίς να πληρώσει ούτε δεκάρα για διαφήμιση. Η ειρωνεία; Ενώ οι ψευτοϊερείς της Θεσσαλονίκης δίνουν προσχεδιασμένες παραστάσεις, ο δικός μας εδώ πήγε full improv, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Τέτοιες σκηνές τραβάνε πάντα την προσοχή. Αν η λιτανεία είχε απλά κατάνυξη και οι πιστοί πήγαιναν με ηρεμία να κάνουν το προσκύνημά τους, ίσως να περνούσε στα ψιλά. Τώρα όμως όλοι μιλούν για αυτήν και όχι για τα κηρύγματα, αλλά για το «show» του απρόσκλητου επισκέπτη.
Τελικά, η λιτανεία στην Κεφαλλονιά απέδειξε ότι η παράδοση μπορεί να συνδυαστεί άψογα με θέαμα. Και αν μη τι άλλο, ο Άγιος Γεράσιμος φέτος απέκτησε το δικό του after show. Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε αν θα συνεχιστεί η μόδα: του χρόνου μήπως να στείλουν και οι ψευτοϊερείς της Θεσσαλονίκης συμμετοχή; Έτσι, για να είναι πιο ολοκληρωμένο το καστ.
