Αχ, αυτές οι πρώτες εντυπώσεις. Είναι απίστευτο τι πάει και κάνει το μυαλό χωρίς να πάρει άδεια. Δημιουργεί εικόνες, σενάρια, εικασίες, βγάζει συμπεράσματα και γράφει τον πρόλογο της ιστορίας. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς θα εξελισσόταν η ιστορία αν έστω και μια λεπτομέρεια από εκείνη την αρχική εντύπωση ήταν διαφορετική. Αν η πρώτη συνάντηση γινόταν αλλού, αν λέγατε κάτι διαφορετικό, αν δε χαμογελούσες τόσο, αν δε φορούσες εκείνο το κόκκινο φόρεμα. 

Πού θα ήμασταν τώρα; Θα ήμασταν μαζί; Τα σκέφτομαι και αναλογίζομαι πόσο περίεργη είναι η ζωή. Πόσο απρόβλεπτη και πως όλα κρέμονται από μια κλωστή. Βγαίνεις για έναν ακόμα καφέ και τίποτα δεν προμηνύει πως αυτή η Πέμπτη θα αλλάξει τη ζωή σου για πάντα. Όλα φαίνονται τόσο μακρινά. Θολές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, μια άλλης ζωής. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Το φλερτ έγινε σχέση. Τα ραντεβού, ρουτίνα. Οι πρώτες εντυπώσεις, καθημερινές συζητήσεις. Τα σκέφτομαι όλα και χαμογελάω, αφού οι πρώτες εντυπώσεις είναι τόσο διαφορετικές από την πραγματικότητα. 

Και μη βιαστείτε να το παρεξηγήσετε. Αυτό δε σημαίνει πως άλλο άτομο γνωρίζεις και άλλο καταλήγεις να μαθαίνεις. Απλώς τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποιότητα της πρώτης εντύπωσης. Πόσα μπορεί να σου πει αυτή η πρώτη φορά; Πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα; Έτσι όπως το σκέφτομαι είναι λες και παίρνεις απόφαση ποιο αμάξι θα αγοράσεις από μια φωτογραφία. Χωρίς να το δεις από κοντά. Χωρίς να το οδηγήσεις. Τι να σου κάνει μια φωτογραφία; Τι να σου κάνει μια πρώτη εντύπωση; 

Η αλήθεια είναι πως ευτυχώς ή δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι σαν όστρακα. Το εσωτερικό τους θέλει τρόπο και χρόνο για να βγει προς τα έξω. Το απ’ έξω δεν έχει σχέση με το μέσα. Αυτά που πρέπει να μάθεις για τον άλλον, τα σημαντικά, μόνο μέσα από τη μάχη φανερώνονται. Τα διαμάντια θέλουν πίεση για να διαμορφωθούν και το ίδιο θέλουν και τελικές εντυπώσεις. Στον καβγά, στη διαφωνία, στην αντιπαράθεση, στην παρεξήγηση, στην τριβή, στην ένταση θα δεις τον πραγματικό εαυτό του άλλου. Τι να σου κάνει μια πρώτη εντύπωση άμα η σχέση είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό;

Εσένα η πρώτη εντύπωση σε αδίκησε. Χαίρομαι που τα πράγματα δεν πήγαν διαφορετικά. Που η συνάντηση έγινε εκεί που έγινε, είπα αυτά που ήθελα να πω, που χαμογελούσες τόσο, που φορούσες εκείνο το φόρεμα. Νιώθω τυχερός κι ευλογημένος που μου δόθηκε ευκαιρία να αναθεωρήσω και να δημιουργήσω ολοκληρωμένη άποψη για σένα. Και για να σου εξηγήσω, στο ξεκίνημα, μου φάνηκες κλειστή. Τώρα ξέρω πως απλώς δίνεσαι εκεί που σε θέλουν, δίνεις εκεί που βρίσκεις ανταπόκριση κι αγάπη. Είσαι δοτική κι ανοιχτή σε αυτούς που ήρθαν για να μείνουν. Στην αρχή νόμιζα πως είσαι άνθρωπος που του λείπει πυγμή και δυναμισμός. Παρεξήγησα τη σιωπή σου για αδυναμία. Μου έμαθες όμως πως κάποιοι δίνουν τις μάχες τους χωρίς διθυράμβους, καμπάνες και ιαχές. Μου έμαθες πως η δύναμη της ψυχής έχει σιγαστήρα και πως ο δυναμισμός έχει πολλές εκδοχές.

Η αρχή λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα λάθος. Οι πρώτες εντυπώσεις μπορεί να είναι πέρα για πέρα σωστές μα δεν παύουν να είναι ενδείξεις. Σπόροι που θέλουν πότισμα, προσοχή και φροντίδα. Τον άνθρωπό σου, τη σχέση σου, θα σου πάρει καιρό να την καταλάβεις, να την κατανοήσεις. Τις πρώτες εντυπώσεις να τις κρατάς για ενθύμιο, για καρτ ποστάλ, για θέμα συζήτησης, για θέμα συγγραφής, αφού είτε λάθος είτε σωστές, μικρό ρόλο παίζουν στην εξέλιξη της σχέσης. Η σχέση εξελίσσεται καθημερινά, όπως και οι απόψεις. Να τα δίνεις όλα, να δίνεσαι, να προσπαθείς, να παλεύεις και να μη στέκεσαι σε αυτά που σας έσμιξαν εκείνο το απόγευμα Πέμπτης. Η σχέση και ο έρωτας είναι παιχνίδια που παίζονται στο παρόν και στο μέλλον -ποτέ στο παρελθόν. 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.