Συγγνώμη που θα σας σπάσω τη φούσκα στην οποία ζείτε μα σε μια σχέση όλοι σχεδόν τα ίδια πράγματα ψάχνουμε. Να το ξαναγράψω για να μη γυρίσετε πίσω να το διαβάσετε. Στις ερωτικές σχέσεις όλοι πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα ψάχνουμε. Δεν ανακάλυψα και την χαμένη Ατλαντίδα. Μια απλή παρατήρηση έκανα. Όλοι άνθρωποι είμαστε. Ναι μεν διαφορετικοί, μα άνθρωποι. Αυτό που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι η σειρά προτεραιότητας που βάζει τις επιθυμίες του σε μια σχέση. Η σειρά προτεραιότητας, η ένταση και η ποσότητα στην οποία θέλει αυτά που θέλει. 

Ας πάρουμε το σεξ, για παράδειγμα. Όλοι το θέλουν, μα δεν το το θέλουν όλοι το ίδιο. Δεν με πιστεύετε; Βρείτε ένα-δύο φιλαράκια που έχετε τον αέρα και ρωτάτε τους για τη συχνότητα του σεξ στη σχέση τους. Μην περιμένετε να ακούσετε όμοια απάντηση. Από κάθε μέρα, σε 1-2 φορές τη βδομάδα μέχρι και 1-2 φορές το μήνα. Άλλοι θέλουν ποσότητα, άλλοι ποιότητα, άλλοι θεωρούν πως αποτελεί κυρίως τρόπο αναπαραγωγής. Ηθικό δίδαγμα; Σας παραπέμπω στην πρώτη και/ή τρίτη πρόταση του κειμένου. 

Και μετά, είναι το φιλί. 

Το φιλί είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δεν ανήκει στη λίστα που προαναφέραμε. Αν όλα τ’ άλλα έχουν διαφορετική θέση στις προτιμήσεις, το φιλί στρογγυλοκάθεται περήφανο στην κορυφή μιας λίστας που δεν έχει άλλες συμμετοχές. Το φιλί είναι σαν το νερό. Πόσες ώρες αντέχεις χωρίς αυτό; Το φιλί είναι σαν το οξυγόνο. Πόσα δευτερόλεπτα αντέχεις χωρίς αυτό; Το φιλί, είναι αυτό που ανάβει τις σπίθες σε μια σχέση, που αναζωπυρώνει τις φωτιές όταν τις κατευνάσει η ρουτίνα. Το φιλί είναι είναι το πιο απλό και άμεσο «σ’ αγαπώ».

Τι κάνεις, λοιπόν, όταν το ταίρι σου πληροί όλα τα σημεία της πρώτης λίστας μα στο φιλί…δεν; 

Ναι, υπάρχουν και αυτά, μη γελάτε. Αν δε σας έχει τύχει, ρωτάτε και τους καημένους που έκλεισαν τα μάτια και αφέθηκαν στη μαγεία της στιγμής του πρώτου φιλιού μόνο για να βρεθούν σαστισμένοι και σοκαρισμένοι από αυτά που ακολούθησαν. Γιατί παιδάκι μου τόσο σάλιο; Η γλώσσα γιατί όλη έξω, όλη την ώρα; Κι εμένα μου άρεσε το Twilight, αλλά δε σε δαγκώνω μέχρι να μεταλλαχθείς. Είναι απορίας παράξενο πώς ο ίδιος άνθρωπος που ξέρει να σου μιλήσει, να σε ακούσει, να μοιραστεί τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τα πιο κρυφά του μυστικά, να μην μπορεί να δώσει ένα φιλί. Αν δηλαδή κάποιος ήταν λιπόθυμος και το ταίρι σου του έδινε το φιλί της ζωής, πολύ πιθανόν να προτιμούσε τη μεταθανάτια ζωή. 

Τι κάνεις, λοιπόν, σε τέτοια περίπτωση; Σηκώνεσαι και φεύγεις; Μιλάς; Τι λες και πώς το λες; Τα ερωτήματα είναι σαφώς πολλά, καθώς μιλάμε για ένα συγκεκριμένο και ιδιαίτερα λεπτό θέμα. 

Η απάντηση είναι μία και είναι απλή. Ανοίγεις το στόμα σου και μιλάς. Οι σχέσεις, είναι αποτέλεσμα δουλειάς, συμβιβασμών και συνεχόμενης αυτοβελτίωσης. Ανάλογα με το θέμα και τη δυσκολία, ανάλογη είναι και η δουλειά που πρέπει να γίνει από το ζευγάρι. Θέματα θρησκείας, κοσμοθεωρίας, αρχών, πεποιθήσεων και απόψεων, είναι θέματα που θέλουν πολλή κατανόηση και αμοιβαία υποχώρηση. Όλα φτιάχνονται όταν δύο άτομα θέλουν να είναι μαζί. Στο φιλί θα κολλήσουμε; 

Πολλοί θα σπεύσετε να ασπαστείτε την ιδέα που θέλει το φιλί να είναι αποτέλεσμα χημείας. Πως άμα ο άλλος δεν φιλάει καλά, είναι σημάδι πως δεν είναι το άλλο σας μισό. Διαφωνώ. Κάθετα. Η χημεία υπάρχει σαν ιδέα και τι πιο όμορφο να έρθουν όλα και να δέσουν από την αρχή. Το τέλειο ταίρι, που ξέρει να φιλάει τέλεια και πληροί όλες μας τις προϋποθέσεις. Έλα όμως που στη ζωή τα πράγματα σπάνια συμβαίνουν έτσι. Δε λέω ποτέ. Σπάνια. Γιατί πραγματικά σας το εύχομαι να βρείτε αυτόν που η καρδιά σας λαχταρά και όλα να συμβούν σαν τους στίχους του αγαπημένου σας τραγουδιού, σαν την πλοκή της αγαπημένης σας ταινίας. 

Για όλους εσάς όμως που η ζωή δεν είναι ταινία, που θα σας στείλει κάποιον με όμορφη ψυχή και καρδούλα που χτυπά μόνο για σάς, μην τους τιμωρήσετε για τα απαίδευτά τους χείλη. Μην αφήσετε την ωραιοποίηση των σχέσεων να σας τυφλώσει. Άνθρωποι είμαστε, δεν ερχόμαστε με οδηγίες. Πάρτε τους απ’ το χέρι και καθοδηγήστε τους. Ανοίξτε το στόμα σας και με ευγένεια, νάζι και παιχνιδιάρικη διάθεση, δουλέψτε το φιλί. Μακάρι όλα τα προβλήματα στις σχέσεις να ήταν σαν κι αυτό. Μακάρι όλα τα προβλήματα να λύνονταν με αλλεπάλληλα φιλιά στο στόμα. 

Φιληθείτε λοιπόν. Ξανά και ξανά και ξανά. 

Συντάκτης: Αντώνης Καζούλης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.