Η ισορροπία αποτελεί έναν βασικό θεμελιώδη «κανόνα» στις σχέσεις, που έχει ως σκοπό να εξασφαλιστούν όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν, χωρίς κανένα από τα μέλη της να στερηθεί κάτι. Πολλές φορές όμως η ισορροπία αναταράσσεται και μπορεί η αιτία που συμβαίνει αυτό να είναι η απιστία. Η απιστία όπως όλοι ξέρουμε, αλλάζει πολλά σε μια σχέση που διατηρείται μετά απ’ αυτή και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί λοιπόν ισορροπία υπό τέτοιες συνθήκες. Έτσι, συγκεντρώσαμε λοιπόν κι εμείς 5 τομείς της σχέσης που η απιστία, χαλάει την ισορροπία σ’ αυτές.

 

1. Εμπιστοσύνη

Είναι πολύ σύνηθες, η εμπιστοσύνη να γκρεμίζεται πρώτη όταν μιλάμε για απιστία. Σίγουρα, τα συναισθήματα έρωτα ή αγάπης δε σταματάνε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αλλάζουν πολλά μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Θα νιώθει λοιπόν κανονικά το άτομο αγάπη για το ταίρι του, αλλά η προδοσία θα δημιουργήσει κι ένα αίσθημα λύπησης, οργής και ντροπής για το άλλο πρόσωπο. Τα θετικά συναισθήματα θα γίνονται ένα-ένα αρνητικά όσο πλησιάζει η πλήρης συνειδητοποίηση και το άτομο θα σταματήσει άμεσα να πιστεύει οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα του συντρόφου του. Καθετί μικρό θα μοιάζει ύποπτο και οτιδήποτε λέγεται θα αντιμετωπίζεται με την πιθανότητα να είναι ψέμα.

 

2. Αυτοπεποίθηση

Μέσα από την απιστία, το άτομο βρίσκει και μια ανεπαίσθητη δύναμη. Βρίσκει σιγά-σιγά τον αυτό του, αφού αναγκάζεται να στηριχτεί εξ ολοκλήρου σε ‘κείνον και να του δώσει την αγάπη που δεν έλαβε από τον σύντροφό του. Λειτουργεί σύμφωνα με το «εγώ» του κι αργά αλλά σταθερά αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση, περνώντας περισσότερο χρόνο χωρίς παρέα και εστιάζοντας σε αγαπημένες ασχολίες και τρόπους βελτίωσης των συναισθημάτων ανεπάρκειας που ένιωσε στην αρχή. Αυτό φέρνει απομάκρυνση πολλές φορές από κοινές δραστηριότητες και απέχθεια προς τις στιγμές που πρέπει να υπάρξει συνεργασία, αφού το άτομο που έχει απατηθεί έχει ανάγκη την απομάκρυνση, ενώ το ταίρι του προσπαθεί πολλές φορές να έρθει πιο κοντά για ν’ αλλάξει την κατάσταση.

 

3. Σ3χουαλικότητα

Τα μέλη της σχέσης μετά την απιστία είναι πολύ συχνό να χάνουν το ερωτικό ενδιαφέρον τους. Επικοινωνούν αυτή τους την ανάγκη πολύ σπάνια και πολύ συχνά νιώθουν πως δεν είναι αρεστοί στον σύντροφό τους -και λόγω αυτού που συνέβη- αλλά κι επειδή δεν έχουν μάθει να συζητάνε για τη συγκεκριμένη τους ανάγκη μετά απ΄αυτό που έγινε -είτε λόγω φόβου, είτε λόγω οργής, λύπης κ.λπ. Το τολμούν πού και πού, μόνο γιατί νιώθουν παραμέληση και γιατί έτσι μπορούν να νιώσουν έστω και για λίγο πως είναι ακόμη επιθυμητοί. Ωστόσο και τα δύο άτομα είναι συχνό μετά την αποκάλυψη της απιστίας να νιώθουν αποστροφή προς την επαφή, το γ@μνό σώμα ή τη σ3χουαλικότητά τους.

 

4. Στοργή

Η απιστία, φέρνει και τη στοργή της κάποιες στιγμές. Τα άτομα σιγά-σιγά αποζητούν, αυτό που με τον χρόνο και την τριβή της καθημερινότητας έχει πάψει να υπάρχει νιώθοντας την ανάγκη να πλησιάσουν περισσότερο το ταίρι τους. Οι στιγμές αυτές, συνήθως δεν είναι συχνές αλλά είναι έντονες, καθώς αποτελούν ένα μικρό βήμα και για τα δύο άτομα, αφού το ένα αισθάνεται ντροπή, ενοχές και πιθανώς θλίψη ενώ το δεύτερο βιώνει αισθήματα ανεπάρκειας, οργής κι αυτολύπησης. Η στοργή λοιπόν αποτελεί πολλές φορές τον τρόπο του ζευγαριού να θρηνήσει τη σχέση του ή τα συναισθήματα εμπιστοσύνης που πλέον είναι ανύπαρκτα.

 

5. Επικοινωνία

Πολλές φορές ο ένας από τους δυο συντρόφους θα νιώσει πως είναι χάσιμο χρόνου να μιλήσει και να επικοινωνήσει όλα αυτά που τον απασχολούν ακόμη κι αν έχει προηγηθεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα απλά, τα καθημερινά, θα θεωρήσει πως δεν έχει νόημα να τ’ επικοινωνήσει γιατί θεωρεί πως μετά από την απιστία, οτιδήποτε κι αν πει θα είναι χαμένος κόπος. Θα σωπάσει και ολοένα η σιωπή θα γιγαντώνεται κάθε μέρα της κοινής τους ζωής με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη επικοινωνίας. Κανένα από τα δύο άτομα δε θα γνωρίζει πώς αισθάνεται το άλλο κι άρα δε θα μπορεί να κάνει και πολλά για να βοηθήσει.

 

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου