Είναι κι αυτές οι σχέσεις, οι long distance, που διατηρούν τον έρωτα και την αγάπη στο απόγειό τους. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μια σημαντική ένσταση: πώς είναι δυνατόν να κρατάνε; Είναι κι εκείνοι που το έχουν προσπαθήσει και τελικά έχει ναυαγήσει κάθε προσπάθεια. Υπάρχει όμως και εκείνο το κοινό που χαμογελά από την πρώτη στιγμή που θ’ ακούσουν να ειπώνεται η λέξη «απόσταση». Γιατί ξέρουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν. Κι αυτό γιατί:

 

1. Γίνεσαι αυτόνομος

Όταν επιλέγεις συνειδητά να είσαι σ’ αυτή τη σχέση και γνωρίζεις τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι επόμενο να ζεις μια καθημερινότητα που είναι παιχνιδάκι σε πράγματα που άλλοι βασίζονται εντελώς στο ταίρι τους. Δηλαδή, όταν έχεις ζήσει ανασφάλεια, απώλεια, μοναξιά, το να πάρεις στα χέρια σου τα απλά και τυπικά της ζωής σου, είναι για σένα μονόδρομος. Κι έτσι, η σχέση μένει αναλλοίωτη στην ομορφιά της.

 

2. Κανείς δεν γκρινιάζει για τις ασχολίες σου

Μέσα από αυτή τη σχέση, έχεις άπλετο χρόνο να γνωρίσεις τον εαυτό σου και ν’ αναπτύξεις τη σχέση μαζί του. Επομένως, κάνεις όλα αυτά που θα ήθελες να κάνεις και θα δυσκολευόσουν σε μια καθημερινή επαφή. Γυμναστήριο, χορός, τένις, ζωγραφική κι άλλες τέτοιες δραστηριότητες που σε άλλες συνθήκες ενδεχομένως να έπρεπε να περιοριστούν για να κερδίσει χώρο ο χρόνος με το ταίρι σου.

 

3. Αναζωογόνηση

Η σχέση δημιουργεί την ανάγκη γι’ αναθέρμανση στα συναισθήματα και σ’ όλα αυτά που σου δίνει ο άλλος. Όταν υπάρχει η απόσταση, καλλιεργείται η επιθυμία όπως τις πρώτες μέρες της σχέσης. Ενισχύεται η ερωτική έλξη κι όταν συναντηθείτε, ζείτε τον έρωτα απ’ την αρχή.

 

4. Χρόνος για εργασία

Όταν η σχέση από απόσταση έχει ήδη οριοθετηθεί από τα θέλω και των δυο, δημιουργείται χώρος για ν’ αφοσιωθούν στην εργασία τους. Η οποιαδήποτε σχέση που έχει καθημερινή επαφή από κοντά, δημιουργεί περισπασμούς που μια σχέση από απόσταση δίνει την πολυτέλεια να μην έχεις. Μάλιστα, δημιουργεί τη δυνατότητα να κυνηγήσει κανείς αυτό που ονειρεύεται επαγγελματικά χωρίς περιορισμούς τοπικούς, αφού έτσι κι αλλιώς η σχέση είναι από απόσταση, και παράλληλα να βάλει ψηλά στο βάθρο τον άνθρωπό του, που τον συμμερίζεται κι έχει μια διακριτική παρουσία στη ζωή του. Σίγουρα, δεν είναι δίπλα του, αλλά είναι συνέχεια στη σκέψη του.

 

5. Εκτιμάς την επικοινωνία

Καθώς είναι το μόνο που έχεις όταν είστε μακριά. Όλα τα λύνεις λεκτικά, και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έλξη ή άλλα κόλπα για να θάψετε κάτω από το χαλί όσα συμβαίνουν. Είναι επικίνδυνα και μπορούν να κουράσουν την αγάπη σας. Σαφώς δε χρειάζεται ο καθένας να είναι μ’ ένα τηλέφωνο στο χέρι σαν σκουλαρίκι. Όμως κάθε φορά που αυτό χτυπάει κι είναι ο άνθρωπός σου, ξέρεις ότι έχει κάτι σημαντικό να σου πει κι ας είναι ότι έφαγε κάτι πολύ γαμάτες φακές το μεσημέρι. Δες τις φάγατε μαζί, οπότε εκτιμάς διπλά το ότι το μοιράζεται.

 

6. Τεστάρει τη σχέση 

Ενδεχομένως η απόσταση να μην είναι κάτι μόνιμο, αλλά κάτι προσωρινό που έχει μεγάλη διάρκεια στον χρόνο. Ίσως να οφείλεται σε μια πρόταση για δουλειά, ή σε μια μετάθεση. Στη σχέση από απόσταση που δεν ξεκινάει ως τέτοια, η σχέση μεταξύ των δυο θα δοκιμαστεί. Είστε μαζί σ’ αυτό ή θα λυγίσετε μπροστά σε μια άβολη συνθήκη;

 

7. Διατηρεί τον μύθο

Με τη φυσική επαφή, κάποια στοιχεία εκ των πραγμάτων θα φέρουν την απομυθοποίηση. Με την απόσταση, όμως, τα στοιχεία του χαρακτήρα έχουν άλλη διάσταση και σημασία, όπως κι οι συνήθειες. Η απόσταση ενισχύει την ιδεατή εικόνα που έχουμε για τον έρωτά μας πριν μπει στη μέση η ρουτίνα, η οποία πολύ απλά δεν υπάρχει.

 

8. Ο χρόνος μαζί είναι δώρο

Όταν υπάρχει φυσική απόσταση μεταξύ δυο συντρόφων, η από κοντά συνάντηση είναι σαν δώρο Χριστουγέννων. Δε θεωρείται ποτέ δεδομένη μια έξοδος για ποτό ή μια ταινία στο σινεμά, γιατί δεν το κάνετε ένα απλό Σάββατο. Ο χρόνος που περνάνε μαζί είναι δώρο, είναι σημαντικός κι έχει αξία λίγο μεγαλύτερη από εκείνον που έχουν τα ζευγάρια που βλέπονται κάθε μέρα.

 

9. Υπομονή

Μέσα από αυτή την κατάσταση, θα δοθεί η ευκαιρία να μάθετε ότι η υπομονή είναι βασικό στοιχείο της σχέσης σας. Και μάλιστα, ένα πολύ θετικό στοιχείο αυτής, γιατί έτσι δίνεται ο ανάλογος χρόνος να διαχειριστείτε καταστάσεις που η απόσταση κάνει λιγάκι πιο περίπλοκες καμιά φορά.

Η απόσταση κάποιες φορές βοηθάει το ζευγάρι να έρθει ποιο κοντά κι άλλοτε, τα μελανά σημεία το οδηγούν στη έξοδο. Δε σημαίνει πως η απόσταση είναι η τέλεια συνθήκη για δυο ερωτευμένους, αλλά ούτε και μια σκληρή δοκιμασία για λίγους. Κι αν σε πιάσει η μπόρα, πάντα είναι ωραίο να βρέχεσαι, αρκεί να είναι με τον κατάλληλο άνθρωπο.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου