pexels-cottonbro-studio-6041284

Κάποια στιγμή, ένα τέλος εποχής θα φέρει φρέσκες σκέψεις για την αναζήτηση ενός έρωτα. Μια νέα αρχή, θα σε βάλει σε κίνηση. Κάθε προσπάθεια για σχέση που θα κρατήσει όμως, όσο κι αν το θέλεις, δεν έχει εγχειρίδιο. Δεν υπάρχει κάτι που να υποδεικνύει πώς θα καταφέρουμε μια τέλεια σχέση, βέβαια. Τίποτα δε θα σου εγγυηθεί την εξέλιξή της. Διότι είναι προσωπική υπόθεση: είσαι εσύ σε συνεργασία μ’ έναν άλλον άνθρωπο φτιάχνοντας έναν μοναδικό «κωδικό».

Υπάρχει προετοιμασία για την τέλεια σχέση;

Προτού ξεκινήσεις το ταξίδι σου μ’ έναν άνθρωπο, βεβαιώσου για τα κίνητρα και τις προθέσεις σου. Ανακάλυψε μέσα σου τον λόγο που θέλεις μια καθημερινότητα κοινή. Έπειτα, καθόρισε γιατί σου αρέσει. Είναι η εμφάνιση, το οικονομικό status, δε θες να είσαι μόνος, σε εμπνέει, σου κάνει τα χατίρια, σε παρακινεί, είναι ένα βραβείο για σένα; Δώσε χρόνο στον εαυτό σου, να μάθει την αιτία που πλησιαστήκατε. Όσο περισσότερο ασχοληθείς με σένα, τόσο πιο ξεκάθαρη θα είναι η σχέση που θα κάνεις. Πρέπει να σε γνωρίσεις, να καταλάβεις την επιθυμία σου ν’ αναπτύξεις μια σχέση, συμβίωση ή και γάμο με τον άνθρωπο που σ’ ενδιαφέρει. Σίγουρα κανείς δε θα σου εγγυηθεί την πορεία της, αλλά βεβαιώσου πως έχεις κάνει την απαραίτητη προεργασία με σένα. Μην αναπαράγεις κι εσύ το μοντέλο σχέσης που θα έχει ημερομηνία λήξης επειδή δυο άνθρωποι ενώθηκαν χωρίς να έχουν ιδέα ποιοι είναι.

 

 

Μήπως είναι η αδρεναλίνη;

Όταν ο ενθουσιασμός αποχωρήσει από τη νέα γνωριμία, τότε ξεκινάει κι η πραγματική ανακάλυψη του ενός από τον άλλο. Τότε θα υπάρξουν κι οι πρώτες διενέξεις. Ο ενθουσιασμός, που είναι παραπλανητικός, έχει τα ίδια στοιχεία με τον έρωτα -γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνεις πως είναι παραπλανητικός- μόνο που η διάρκειά του είναι τρεις με τέσσερις μήνες. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα παίρνονται οι πιο λάθος αποφάσεις κι έπειτα, που κατεβαίνουν οι ρυθμοί, ξεκινάει η απομάκρυνση του push-pull, για να φτάσετε στο συμπέρασμα, εξαντλημένοι πια, πως ήταν μια λάθος επιλογή η σχέση.

Κι η ανασφάλεια;

Η ανασφάλεια, αν δε λυθεί εκ των έσω, δεν έχει μέλλον η σχέση. Διότι, δυστυχώς, ο ανασφαλής, ως εκεί μπορεί να υποστηρίξει. Ως το σημείο που η χαρά και το γέλιο δε θα προκαλούν τριγμούς, ως εκεί που όλα θα είναι απλά και κανείς δε θα περνάει ζόρια, δε θα χρειάζεται στήριξη. Έπειτα, θα ξεκινήσουν και τα πρώτα σκούρα σύννεφα. Ο ανασφαλής θα παραμείνει παθητικός και πελαγωμένος στα δύσκολα, ανήμπορος να συνεισφέρει γιατί θέλει «παρέα», δίχως να έχει σκεφτεί πως μια σχέση δεν είναι μόνο αυτό. Δε θα μπορεί να είναι ο δυνατός, δεν έχει μάθει να στηρίζει αυτόν τον ρόλο.

Αν το κάνεις για να μην είσαι μόνος δε θα πετύχει

Η μοναξιά δεν αντιμετωπίζεται βρίσκοντας σχέση. Αν δεν αγαπήσει κάποιος τον εαυτό του, αν δεν περνάει ο ίδιος ποιοτικό χρόνο μαζί του, οποιοσδήποτε κι αν είναι δίπλα του, θα τον ενοχλεί. Η ανασφάλεια θα έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: να είναι σε μια συνεχόμενη αναζήτηση για τον ιδανικό σύντροφο κι αυτός ποτέ να μη βρίσκεται πουθενά. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και το άλλο άκρο: η αδιάλλακτη οχύρωση. Ούτε κι αυτή είναι λειτουργική. Καλό είναι να υπάρχουν άμυνες για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όμως, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει ο άλλος να γίνει «κάστρο» και να μην αφήνει κανέναν να εισχωρήσει στον εσωτερικό του κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος, γιατί κανείς δεν απειλείται από κανέναν. Εξάλλου, τα περισσότερα λάθη, προτού γίνουν, προσφέρουν άπλετα σημάδια προειδοποίησης, τα οποία επί τούτου αγνοούνται. Άρα η άμυνα είναι μια άρνηση να αυξήσει κανείς τα αντανακλαστικά και την προσαρμοστικότητά του. Γιατί η αλήθεια είναι μια. Τα μεγάλα λάθη των σχέσεών μας, είχαν πέσει στην αντίληψή μας, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε. Γιατί όταν κάποιος θέλει να ζήσει το όνειρο, θα το ζήσει μέχρι να ξυπνήσει.

Να σκεφτείς, τι θέλεις από μια σχέση, τι θα σου προσφέρει. Τι μπορείς κι εσύ να προσφέρεις σ’ αυτή τη σχέση και το βασικότερο όλων, πόσο καλά είσαι με τον εαυτό σου. Όταν θα έχεις απαντήσει, τότε, το «έργο» θα παιχτεί από μόνο του. Θα είναι αβίαστο, αληθινό, χωρίς πρέπει κι όρια. Μόνο διαίσθηση, έρωτας κι ένα συναίσθημα να σε καθοδηγεί. Δε χρειάζονται άλλα, τελικά. Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά για την καλύτερη συνταγή σχέσης!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Τσότσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου