Χθες βράδυ στο νησί της Κρήτης, η πραγματική έννοιας της κοινωνικής και συλλογικής φροντίδας ήρθε στο φως, αναδεικνύοντας πως η ενσυνειδητότητα μπορεί να σώσει ζωές. Ένας 25χρονος νεαρός, χαμένος, σε απόγνωση, εξέφρασε στα social του την τραγική του πρόθεση να βάλει τέλος στη ζωή του. Αυτή η κρίσιμη στιγμή, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία, αλλά με μια βαθιά αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

 

Το χρονικό:

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το cretapost, η ανάρτηση έγινε αργά το βράδυ μέσω instagram κι εντοπίστηκε από κολλητό φίλο του 25χρονου, ο οποίος κι έδρασε άμεσα, ειδοποιώντας τις αρχές για την πρόθεση του φίλου του. Δεν το έλαβε ως αστείο, δεν το πήρα ελαφρά. Έπραξε άμεσα, έξυπνα και τελικά, έσωσε τη ζωή του φίλου του. Κι αυτό γιατί με την κίνησή του, ο Αστυνομικός υπηρεσίας κατάφερε και κινήθηκε άμεσα, εντοπίζοντας τον 25χρονο, ο οποίος βρέθηκε να περπατά στο κέντρο του Ρεθύμνου σε πλήρη σύγχυση. Αυτή τη στιγμή ο νεαρός βρίσκεται στο ΠΑΓΝΗ όπου και νοσηλεύεται στην Ψυχιατρική κλινική.

Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είχε λήξει εντελώς διαφορετικά. Αντ’ αυτού γίνεται σήμερα μια ισχυρή υπενθύμιση ως προς το καθήκον μας να προσέχουμε ο ένας τον άλλον, να παρατηρούμε πότε κάποιος βρίσκεται σε κίνδυνο και να ενεργούμε χωρίς δισταγμό. Είναι μια απόδειξη, ότι και στον online κόσμο μας, η συλλογική φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές, σωτήριες παρεμβάσεις.

 

Η παρέμβαση των Αρχών:

Η ομάδα άμεσης δράσης στο περιστατικό της Κρήτης αξίζει τι δική της αναγνώριση. Ο Αστυνομικός υπηρεσίας, είδε την ανάρτηση, βρήκε τα στοιχεία του νεαρού, του τηλεφώνησε και με έξυπνο κι ευαίσθητο χειρισμό, έμαθε ακριβώς πού βρισκόταν, ειδοποίησε τους αστυνομικούς που βρισκόταν σε περιπολία κι έτσι, πρόλαβαν τα χειρότερα. Η κινητοποίηση των αρχών ως απάντηση στην ανάρτηση, ήταν καθοριστική, από όλες τις απόψεις.

Ειδικά σε θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία συχνά παραβλέπονται, η δεξιότητα κι η ευαισθησία με την οποία οι Αρχές δύνανται να χειριστούν την κατάσταση είναι καίριες για την έκβαση μιας κρίσιμης κατάστασης. Η ικανότητα του Αστυνομικού να μιλήσει στο τηλέφωνο με το νεαρό, να τον κάνει να τον εμπιστευθεί και να του ανοιχτεί, αναδεικνύει μια βαθιά αίσθηση κατανόησης και κοινωνικής ευθύνης που έχουμε ανάγκη από την Αστυνομία. Αυτή η πράξη αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του πώς οι ενέργειες των αρχών μπορούν -και πρέπει- να έχουν σωτήριο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, όταν αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Εάν δείτε μια ανάρτηση στα social όπου κάποι@ εκφράζει την πρόθεση να κάνει κακό στον εαυτό του, να δράσετε γρήγορα και υπεύθυνα.

Τι πρέπει να κάνετε:

– Πάρτε την ανάρτηση στα σοβαρά: Αντιμετωπίζουμε πάντα τέτοιες αναρτήσεις ως σοβαρές. Ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουροι για τις προθέσεις του ανθρώπου αυτού, καλύτερα να το εξακριβώσουμε παρά να το μετανιώσουμε αργότερα.

– Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του: Αν γνωρίζετε το άτομο, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί του. Εκφράστε την ανησυχία σας με ψυχραιμία κι ακούστε τους χωρίς να τους κρίνετε. Εδώ, είναι σημαντικό να τους δώσετε να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι κάποιοι νοιάζονται γι’ αυτούς.

– Επικοινωνήστε με τις αρχές (100): Αν πιστεύετε ότι η απειλή είναι άμεση ή αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με το άτομο, καλέστε το 100. Δώστε τους όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, π.χ. την τοποθεσία του ατόμου και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

– Ειδοποιήστε την πλατφόρμα social media: Οι περισσότερες πλατφόρμες πχ Instagram διαθέτουν έναν τρόπο αναφοράς αναρτήσεων (το γνωστό Report) και για @υτοκτονικές προθέσεις.

– Μείνετε συνδεδεμένοι: Εάν το άτομο είναι κάποιος γνωστός σας, κρατήστε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές. Κρατήστε το κινητό σας ανοικτό και συνδεδεμένο στο ίντερνετ, έχετε τον νου σας στις ειδοποιήσεις.

 

Το περιστατικό στην Κρήτη δε φωτίζει μόνο τη μεμονωμένη περίπτωση μιας ζωής που σώθηκε, αλλά ρίχνει φως και στη σχέση μεταξύ των social και της ψυχικής υγείας στη σύγχρονη κοινωνία. Θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των social ως κραυγές βοήθειας, όσο και τον τρόπο δράσης της κοινότητας, όταν οι κραυγές αυτές ακούγονται. Αυτή η δυαδικότητα των social παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο τοπίο: ενώ τα social μπορούν μερικές φορές να επιδεινώσουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας (μέσω λυπηρών νέων, του hate speech, της σύγκρισης, του bullying) διαθέτουν επίσης τεράστιες δυνατότητες ως εργαλείο θετικής παρέμβασης και υποστήριξης.

Στον απόηχο αυτού του συνταρακτικού περιστατικού στην Κρήτη, μάς υπενθυμίζεται η κοινή δύναμη που κρύβουμε μέσα μας στο να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των άλλων. Είναι μια συγκινητική απόδειξη της δύναμης μιας ενωμένης κοινότητας και του αντίκτυπου της συλλογικής φροντίδας. Σε περιόδους κρίσης, η συμπόνια και ο αλτρουισμός μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή όσων βιώνουν την απελπισία. Είναι ένα κάλεσμα προς όλους μας, να είμαστε υποστηρικτικοί και δεμένοι μεταξύ μας, ώστε κανείς να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές στιγμές του μόνος του.

Συντάκτης: Έστερ Μ. Πρυνν
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου