Εντάξει, όπως και να το κάνουμε, το να γράφεις μια ολόκληρη λίστα με τα χαρακτηριστικά που θέλεις να έχει (ή και να μην έχει) ο παρτενέρ των ονείρων σου ακούγεται κάπως παιδικό, σαν κάτι που κάναμε στην εφηβεία και βρίσκαμε χρόνια αργότερα καταχωνιασμένο σε κάποιο συρτάρι. Όμως, ακόμα και σήμερα, που έχουν δει πολλά τα μάτια μας κι αυτό που ψάχναμε δεν το βρήκαμε ποτέ και μερικές φορές είπαμε κι ευτυχώς γι’ αυτό, είναι μια καλή στιγμή για να βάλουμε τα όριά μας σε χαρτί και να μάθουμε να τα τηρούμε με μεγαλύτερη συνείδηση.

Πρώτο βήμα για να γράψεις μια τέτοια λίστα, από αυτές που έχω δει να δουλεύουν στ’ αλήθεια, όχι εκείνες που μοιάζουν με σημειώσεις για σούπερ μάρκετ, είναι το να καθαρίσεις εντελώς το κεφάλι σου, διώχνοντας απ’ τον νου σου όλα τα πρόσωπα του παρόντος και του παρελθόντος σου. Δε θέλουμε η λίστα σου να περιγράφει έναν συγκεκριμένο άτομο, θέλουμε ν’ αφήνει παραθυράκια για πολλούς υποψήφιους, γνωστούς κι άγνωστους.

Αφού καθαρίσεις το μυαλό σου, λοιπόν, άρχισε να γράφεις τα πράγματα εκείνα που θες οπωσδήποτε να διαθέτει ο άλλος. Για παράδειγμα, μπορεί να γράψεις πως θες να είναι κοινωνικός, αστείος, να αγαπά τα ζώα, να ψάχνεται και πάει λέγοντας. Μην κάνεις καθόλου εκπτώσεις. Περίγραψε, με λίγα λόγια, τον τύπο σου, όσο συγκεκριμένα ή αφηρημένα εσύ νιώθεις πως θέλεις, έτσι ώστε να φτιάξεις μια εικόνα μέσα από την οποία θα μπορείς να κάνεις αργότερα μια σωστή διαλογή, κυρίως με πράγματα που φαίνονται απ’ την αρχή που γνωρίζεις κάποιον.

 

 

Αυτό το κομμάτι της λίστας, όπως κατανοείς, είναι για να σε βοηθήσει να απορρίψεις όλα εκείνα τα ταίρια που μπορεί να έφερνες κοντά σου για τους λάθος λόγους, όπως τη μοναξιά ή την ανάγκη για τρυφερότητα, ή τον φόβο της απόρριψης. Δε θες απλώς κάποιον, θες κάποιον για σένα, γι’ αυτό και μπαίνεις σ’ αυτήν τη διαδικασία. Τώρα, λοιπόν, ξέρεις καλά τι να ψάξεις και τι να απορρίψεις. Καλά δεν ξεκινήσαμε;

Το δεύτερο κομμάτι της λίστας σου θα λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα. Είναι, ίσως, και το αγαπημένο μου κομμάτι. Εδώ θα γράψεις όλα τα απαγορευτικά, αυτά που δε θέλεις σε καμία περίπτωση να βρεις μπροστά σου. Βασίσου στις εμπειρίες σου, στα γνωρίσματά σου, στα τραύματά σου, σ’ εκείνα που έχεις δει κι έχεις ξενερώσει, σε ό,τι πάει ενάντια στο ποιος είσαι και στο τι πρεσβεύεις. Επικεντρώσου κυρίως σε κομμάτια της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του άλλου που ξέρεις πως θ’ αποτελέσουν deal breakers στην πορεία, και διάβασέ τα παραπάνω από μία φορές για να τα θυμάσαι καλά, έτσι μαζεμένα.

Το δύσκολο σ’ αυτό το στάδιο της λίστας, να ξέρεις, είναι το γεγονός πως, ενώ απ’ τη μία πλευρά έχεις μία πολύ καλή άμυνα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, απ’ την άλλη εστιάζεις αναγκαστικά σε πράγματα που δε φαίνονται με τη μία. Αν, για παράδειγμα, βάλεις ως no go το να λέει ο άλλος ψέματα ή το να είναι πιστός, θα σου πάρει αρκετό χρόνο για ν’ ανακαλύψεις αν το εκάστοτε άτομο που γνωρίζεις έχει ή όχι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θες ν’ αποφύγεις.

Παρ’ ολ’ αυτά, αυτό που κάνει αυτό το κομμάτι της λίστας ενδιαφέρον, είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρνητικά χαρακτηριστικά που θα καταγράψεις πάνε κάπως αλυσιδωτά. Είναι λίγο σαν να παίζεις «μάντεψε ποιος» και να κάνεις την ερώτηση-κλειδί, που σ’ οδηγεί στο να κλείσεις τα περισσότερα παραθυράκια και να φτάσεις μια ανάσα από την απάντηση που ζητάς. Βλέπεις, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, αν κάποιος κατέχει ένα από τα πιο big στοιχεία που έχεις σημειώσει, κατέχει συχνά και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα.

Το δεύτερο κομμάτι, λοιπόν, είναι κατά μία έννοια η καλύτερη άμυνά σου, το σκονάκι σου με τα χαρτιά του άλλου που δε θες σε καμία περίπτωση να δεις στο τραπέζι. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όταν ο ενθουσιασμός της γνωριμίας σας προσπαθήσει να σε κάνει ν’ αγνοήσεις τα ενδεχόμενα κόκκινα σημαιάκια, εσύ θα έχεις τον παρελθοντικό εαυτό σου να σε προστατεύει και να σου τα επισημαίνει.

Όσο για το τρίτο κομμάτι της λίστας, αυτό ίσως να είναι και το πιο διασκεδαστικό. Με τίτλο “plus”, εδώ μπορείς να γράψεις όλα τα έξτρα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο παρτενέρ σου. Δεν πειράζει αν δεν τα έχει, αλλά παίρνει μπόνους πόντους για κάθε ένα που τον χαρακτηρίζει κι, όπως είναι λογικό, όταν θα κληθείς να κάνεις την τελική επιλογή σου, αυτός με τα περισσότερα “plus” θα πάρει και το βραβείο.

Μπορεί ν’ ακούγεται αστείο να κάνεις μια τέτοια λίστα. Όταν, όμως, έχεις κουραστεί από το να πέφτεις πάνω σε περιπτώσεις που μοιάζουν με αδιέξοδα και δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που φταίει, αυτό είναι ένα δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να κατανοήσεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες. Από τη μία, θα σε γνωρίσεις καλύτερα και θα καταλάβεις το γούστο σου σ’ έναν μεγαλύτερο βαθμό, ενώ απ’ την άλλη θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις με μεγαλύτερη ευκολία αυτό που ψάχνεις μες στο αχανές πλήθος του περιβάλλοντός σου.

Και πού ξέρεις; Μπορεί αυτή η τεχνική, που θεωρείται μία από τις πιο απλές manifestation techniques, να φέρει στην πόρτα σου αυτό που ζητάει η καρδιά σου! Πόσο θα σου πάρει να το δοκιμάσεις;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου