Ελαττώματα. Ατέλειες δικές μας και ατέλειες που εντοπίζουμε στις προσωπικότητες των άλλων. Κάποιες φορές αυτοί οι άλλοι είναι σημαντικοί στη ζωή μας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή. Μπορεί να ‘ναι ο γονέας μας, ο καλύτερός μας φίλος, το πρότυπό μας, ο σύντροφός μας. Συνηθίζουμε να βάζουμε στα ελαττώματα αρνητικό πρόσημο -όχι άδικα- εφόσον συχνά προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και συγκρούσεις.

Ορισμένες φορές κατά έναν παράδοξο τρόπο τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε σχέση με το ελάττωμα ενός ανθρώπου,  αντιστρέφονται. Ειδικά όταν μιλάμε για το σύντροφο μας όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Ενώ κάποιες φορές η εκδήλωση μιας συμπεριφοράς προκαλεί δυσλειτουργία στην επικοινωνία, άλλες φορές είναι αυτό ακριβώς που καθιστά το σύντροφο μας ερωτεύσιμο. Αυτές οι μικρές ή μεγάλες ιδιοτροπίες που μας φέρνουν πιο κοντά.

Προτού πείτε το κλασικό «ο έρωτας είναι τυφλός και δε βλέπεις πού πας», παραδόξως βρίσκουμε τον εαυτό μας να έλκεται από τις παραξενιές του άλλου. Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα και δε ζούμε σε μια φούσκα.  Ειλικρινά, αγαπάτε μόνο τα προτερήματα του συντρόφου σας; Δεν έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας σχεδόν να χαίρεται και να αναμένει το μικρό ξέσπασμά του; Δε γελάτε καμιά φορά όταν κουνάει ακανόνιστα τα χέρια σε στιγμές έκρηξης; Ή όταν μέσα στη σύγχυση μιλάει τόσο γρήγορα που χρειάζεστε διερμηνέα για να βγάλετε άκρη;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα, που όμως κάνουν τους συντρόφους μας ερωτεύσιμους!

 

1. Γκρίνια, καλή μου γκρίνια…

 Γκρινιάρηδες από την κούνια τους. Όσο εκνευριστικοί κι αν μπορούν να γίνουν πάντα με κάποιο τρόπο σε τουμπάρουν, σε παίρνουν με το μέρος τους. Συνήθως φλυαρούν για κάποια ώρα για το λόγο που έχουν παράπονα, προσφέροντάς σας εν αγνοία τους το πιο απολαυστικό θέαμα. Στην πραγματικότητα όταν γκρινιάζουν, πραγματοποιούν performance. Το σώμα τους εκτελεί κάποιες κωμικοτραγικές κινήσεις σαν να ‘ναι βγαλμένες από χορογραφία. Οι ίδιοι μάλιστα συχνά διακωμωδούν το κακό που θεωρούν ότι τους βρήκε και εσείς άλλοτε προσπαθείτε να κρατηθείτε για να μη γελάσετε κι άλλοτε θέλετε να τους αρπάξετε και να τους φιλήσετε μπας και πάψουν.

2. Πτώση στον ίσιο δρόμο

Μάλλον αιώνια τσακωμένοι με τη βαρύτητα, δεν εξηγείται αλλιώς. Οι ατζαμήδες, οι αδέξιοι, οι «πέφτω στο ίσιωμα γιατί μπορώ». Όλοι έχουμε έναν στη ζωή μας. Φαντάσου, λοιπόν, τη σχέση σου. Να γλιστράνε πιατικά και βάζα από τα χέρια τους σε ανύποπτο χρόνο και μετά να κοιτάζουν στο υπερπέραν λες και ψάχνουν για ούφο. Ή να σκοντάφτουν στο ισιάδι κι εσύ εκεί που μιλάς ανέμελα ν’ ακούς το γδούπο και να τους βρίσκεις χαμέ στο έδαφος. Έχεις χάσει πια το μέτρημα. Έχει κάτι όμως η έκφρασή τους όταν τους προσφέρεις το χέρι σου να σηκωθούν ή τη βοήθεια σου να μαζέψετε τα σπασμένα. Έχουν κάτι τόσο χαριτωμένο στο βλέμμα τους που δεν μπορείς να τους αντισταθεί.

3. Ροχαλητό is the new sexiness 

Νομίζω ότι η γκάμα των ήχων σε ροχαλητό που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος δεν εξαντλείται ποτέ. Μοιάζει λες και ένα τρένο περνάει μέσα από την κρεβατοκάμαρα σου. Μπορεί κιόλας να κοιμάται με το στόμα ορθάνοιχτο και τα σαλάκια -απόσταγμα γοητείας-  να τρέχουν στο μαξιλάρι. Πέρα από την ενδεχόμενη αϋπνία που μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό, δίνει και μια αίσθηση ασφαλείας, πως ο σύντροφός σου εκεί, ακριβώς δίπλα σου. Ίσως το να ακούς μια ανάσα ρυθμικά ή να αισθάνεσαι μια αγκαλιά να σε τυλίγει να μη φτάνει. Κατά βάθος αυτός ο ήχος σε καθησυχάζει,ξέρεις πως το ταίρι σου είναι ακριβώς δίπλα σου και δε θα πάει πουθενά.

4. Το λες και παροδική αμνησία…

Κενά μνήμης; Έλλειψη βιταμινών; Κληρονομικότητα ίσως. Πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Γεγονός είναι πως δεν μπορούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους πολλά-πολλά,ορισμένες φορές ούτε βασικά πράγματα. Ξεχασιάρηδες. Αφηρημένοι μπορεί να σπεύσουν να δικαιολογήσουν τος εαυτούς τους. Αυτή η έκφραση στο πρόσωπό τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καρτούν που παρακολουθούμε. Μάτια γουρλωμένα, χέρια στο πρόσωπο και η γλώσσα έτοιμη να πέσει κάτω. Αξιολάτρευτο για σας.

5. Heartbreakers be like

Έλα τώρα μη τολμήσεις να σκρολάρεις παρακάτω ή να σφυρίξεις αδιάφορα. Σου έχει τύχει σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου ή έχει τύχει σε άτομο από το περιβάλλον σου. Ναι, υπάρχουν ανάμεσά μας και ανήκουν και στα δύο φύλα. Ανεξήγητο αλήθεια το πώς γίνεται να έλκεσαι τόσο όταν κάποιος σου κάνει ξεκάθαρο πως θα σε πληγώσει. Ε, λοιπόν, το σημαντικότερο με τους heartbreakers είναι πως σε διαβάζουν καλύτερα και από τον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορούν να σου ξεφουρνίσουν το βαθύτερο φόβο ή την ανασφάλεια που κρύβεις έτσι στο άσχετο και εσύ να σιγοβράζεις. Είναι αυτή η γοητεία του άπιαστου που απλώς σε καθηλώνει. Αποχαυνώνεσαι από τον τρόπο που σου μιλάνε, που σε κοιτάνε, που προσπαθούν να σε κατακτήσουν. Δε σε αδικώ, είναι ερωτεύσιμοι οι άτιμοι.

5+1. Γλυκιά μου ανασφάλεια

Αυτό το τελευταίο -μπόνους- δεν το λες ακριβώς ελάττωμα. Μόνο σε μια περίπτωση, σε αυτή που επιδρά αρνητικά στη μεταξύ σας σχέση και σας μπλοκάρει. Μπορεί να μη σου βγάζουν τη σιγουριά που θα ήθελες, αλλά σου βγάζουν μια τρυφερότητα και παράλληλα τη διάθεση να σε κάνουν να βρεις τι είναι αυτό που τους δημιουργεί ανασφάλεια και να τους προσφέρεις εσύ τη σιγουριά που αναζητούν.

Επομένως βλέπουμε πως δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο και τίποτα άλλο πέρα από αυτά. Οι χαρακτήρες και τα στοιχεία του καθενός είναι χρώματα σε έναν ευρύτερο καμβά. Καιρός, λοιπόν, να μάθουμε πως μπορούμε να αγαπάμε τα πάντα -μα τα πάντα- στον άλλον ακόμη και κι αν αυτά στην αρχή φαντάζουν μη ιδανικά, αφού δεν είναι παρά κομμάτια της προσωπικότητάς του.

Συντάκτης: Έμμα Σέικο
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.