Ζέστη, λιοπύρι, καυτός ο λίβας και εμείς να ψάχνουμε μια ανάσα δροσιάς ενώ ο εργοδότης, όχι το αφεντικό/δεν είμαστε σκύλοι, είναι αμείλικτος και έχει όλο απαιτήσεις. Άκουσον, άκουσον.  Αν είστε σε αυτή την κατηγορία παρακαλώ διαβάστε μπας και νιώσετε την έμπνευση μέσα σας (ούτε καν, τέτοιοι είστε) αν πάλι είστε στην ξαπλώστρα κάτω από τη σκιά πίνοντας το μοχίτο σας, παρακαλώ αποχωρήστε ησύχως και αφήστε το κινητό επιτέλους για να χαζέψετε το τεκνό δίπλα επιτέλους.

 

1.Έλληνας Ρομά μεγάλωσε σε καταυλισμό, πέρασε πολλές δυσκολίες, έγινε Νοσηλευτής και πάει για μεταπτυχιακό

Έλληνας Ρομά μεγάλωσε σε καταυλισμό, διάβαζε στο σκοτάδι με ποντίκια, έγινε Νοσηλευτής και πάει για μεταπτυχιακό

Ρομά από τη Χαλκίδα, μεγαλωμένος σε καταυλισμό με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτού κατάφερε και αποφοίτησε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επόμενος του στόχος είναι να κάνει μεταπτυχιακό στην πρόληψη και αγωγή υγείας σε κοινωνικές ευάλωτες ομάδες τον τομέα Υγείας. Εσύ τι δικαιολογία έχεις για να μην πετύχεις τα όνειρα σου ή έστω να προσπαθήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση;

Κάποιες φορές χωρίς ρεύμα μέσα στον χειμώνα, μέσα στις παράγκες που έσταζαν βροχή, μέσα στο κρύο χωρίς θέρμανση, με ποντίκια που περνούσαν κάτω από το πρόχειρο γραφείο μου, τα γλέντια που γινόντουσαν από τους γείτονες, και άλλες κοινωνικές κακουχίες, ωστόσο βρήκα δύναμη και αυτοπεποίθηση και κατάφερα να ξεπεράσω αρκετά εμπόδια, προκαταλήψεις, στιγματισμό και πολλά και φτάνοντας ως πλέον απόφοιτος φοιτητής του τμήματος Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω.” 

Κλείνοντας το μήνυμα του Γιώργου Νικολάου: «Μη φοβηθείτε να ονειρευτείτε. Ακόμα και αν όλα γύρω σας δείχνουν πως δεν μπορείτε, παλέψτε. Η γνώση είναι δύναμη. Η εκπαίδευση είναι λύτρωση. Και η ελπίδα, δεν σβήνει ποτέ».

Πηγή

 

2. Μέσα σε 50 χρόνια από την κατάρα στη Θεραπεία: Θανατηφόρος Μύκητας Δίνει Ελπίδα για τον Καρκίνο

Ο ένοχος μύκητας Aspergillus flavus, που σκότωσε τη δεκαετία του 70, επιστήμονες που μπήκανε τον τάφο του βασιλιά της Πολωνίας Casimir του 5ου και συνδέθηκε με την κατάρα του Τουταγχαμών, τελικά ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία κατά της λευχαιμίας. Μέχρι όμως να βρεθεί η θεραπεία, να θυμάστε ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Πηγή

 

3.  Bye bye άνθρακα, καλώς ήρθες οξυγόνο

Η Ιρλανδία επαναπροσδιόρισε αθόρυβα την ενεργειακή της πολιτική, αντικαθιστώντας τον τοξικό άνθρακα με εγχώρια, ανανεώσιμη ενέργεια. Κατακτώντας τη 15ή θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αποδεσμευτεί από τον άνθρακα την επόμενη 5ετία.

Πηγή

 

4. Taylor Swift, Soon You’ll Get Better

Mία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας η Αμερικανίδα Taylor Swift επισκέφθηκε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Joe DiMaggio στη Φλόριντα. Συνομίλησε με τα παιδάκια που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και άκουσε τις ιστορίες τους. Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα επέφερε δωρεές της τάξης των 99.000 χιλιάδων δολαρίων. Τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Εμείς πάλι οι κοινοί θνητοί, να μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αρκεί να γινόμαστε κάθε μέρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Πηγή

 

5. Θαλάσσια Αγγούρια: άλλοι τα τρώνε και δροσίζονται και άλλοι θεραπεύoνται.

Σάκχαρα με αντικαρκινικές ιδιότητες βρέθηκαν στα θαλάσσια αγγούρια. Μας βλέπω να ψαρεύουμε και να μασουλάμε αγγούρια της θαλάσσης. Ίσως δεν είναι τυχαίο που στην Ασία θεωρείτε μεζές περί οπής. Πετρετζίκη περιμένουμε συνταγές.

Πηγή

 

6. Από τη Σλοβακία στην Αμερική με φλούδες καλαμποκιού.

Μέσω απόσταξης των φλουδών καλαμποκιού ο 19χρονος Adam Kovalčík κατάφερε να παράγει το βασικό συστατικό για την παραγωγή αντιικού φαρμάκου για τη θεραπεία ιών όπως ο Έμπολα, ο Zika και ο SARS-CoV-2. Ο 19χρονος κέρδισε με αυτή την εφεύρεση του κέρδισε τον πιο σημαντικό μαθητικό διαγωνισμό της Αμερικής. Η εφεύρεση του θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής και θα αυξήσει την προσβασιμότητα. Εδώ το πιτσιρίκι το τερμάτισε και εσείς δεν έχετε μάθει ακόμα τι πετάμε στους καφέ κάδους. (οργανικά απόβλητα, όπως φλούδες καλαμποκιού)

Πηγή

 

7. Λίγος ήλιος, λίγο υδρογόνο και το αεροπλάνο μου

Σουηδοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping βελτίωσαν κατά 800% την αποδοτικότητα παραγωγής υδρογόνου από ηλιακή ενέργεια. Το υδρογόνο αποτελεί καθαρή και ανανεώσιμη εναλλακτική για βαριά μέσα μεταφοράς (όπως πλοία και αεροπλάνα) που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μπαταρίες. Η τεχνολογία στοχεύει στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εδώ κάνουν θαύματα με τον ήλιο και εμείς όχι απλά δεν καταφέρνουμε να μαυρίζουμε αλλά καιγόμαστε κιόλας.

Πηγή

 

8. Kyklos

Στον Πειραιά σε έναν άδειο χώρο που για χρόνια υπήρξε στέκι για ζευγαράκια που ερωτοτροπούσαν και για περιθωριακούς τύπους, χτίζεται ένα νέο μουσείο και το όνομα αυτού KYKLOS. Ένα μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη από την Αφρική και την Ωκεανία με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ντίνου και Λίας Μαρτίνου, σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον Renzo Piano. Τώρα θα μου πεις δεν έχω πάει στο μουσείο της Ακρόπολης και θα σου πω τι περιμένεις; Να πας σε αυτό;

Πηγή

 

9. Ζάππειο Κολυμβητήριο για όλους

Ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενεργειακή αναβάθμιση, ανακατασκευή και επαναλειτουργία του ιστορικού Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών στο Ζάππειο, που παραμένει κλειστό εδώ και 13 χρόνια. Το έργο, προϋπολογισμού 6,1 εκατ. ευρώ και διάρκειας περίπου ενός έτους, περιλαμβάνει εργασίες στις εγκαταστάσεις και υποδομές χωρίς νέες κατασκευές, με στόχο να γίνει προσβάσιμο σε όλους τους δημότες και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των εθνικών ομάδων κολύμβησης. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που αναβιώνει έναν ιστορικό αθλητικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας. Ας πάρει και 2 χρόνια αρκεί να υλοποιηθεί αρκεί να μην κοστίσει 12εκατομμύρια.

Πηγή

 

10. Και τα πουλιά επιστρέφουν

Ο Μελισσοφάγος επιστρέφει στη λίμνη Κάρλα

Ένα από τα ομορφότερα πουλάκια τις φύσης ο Μελισσοφάγος παρατηρείται όλο και περισσότερο στη Λίμνη Κάρλα. Με τα τιρκουάζ, χρυσά, καφέ και πράσινα φτερά του ομορφαίνει την πολύπαθη λίμνη της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel το 2023.  Ο μελισσοφάγος είναι το σύμβολο της αποκατάστασης της λίμνης μιας και σιγά σιγά επανέρχεται τόσο σε μέγεθος όσο και σε βιοποικιλότητα στα προηγούμενα της επίπεδα. Ας προσπαθήσουμε λίγο να είμαστε πιο στοργικοί με τη φύση, το σπίτι μας και εκείνη θα μας χαρίσει απλόχερα το μεγαλείο της.

Πηγή

Συντάκτης: Acca Boolicious
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη