Κάθε νέα εβδομάδα, αποτελεί αφορμή για νέα ξεκινήματα. Ακολουθούν οι δέκα πιο ευχάριστες ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε, για μια πιο γλυκιά και αισιόδοξη εβδομάδα:

 

Ανοίγει μια πλατφόρμα καταγγελιών bullying στα σχολεία

Έρχεται πλατφόρμα καταγγελιών για περιστατικά bullying στα σχολεία | LiFO

Πηγή: LiFO

Ένα νέο νομοσχέδιο έρχεται να συνεισφέρει σε μια πιο αρμονική και ασφαλή σχολική ζωή. Το νομοσχέδιο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού, μέσω του προγράμματος «Ζούμε Αρμονικά ΜΑΖΙ, Σπάμε τη Σιωπή!», συμπληρώνει τις δράσεις που υλοποιούνται ήδη. Προβλέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που υπηρετούν στα σχολεία ενώ θα υποστηριχθούν περαιτέρω υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την τοποθέτηση συμβούλου σχολικής ζωής σε κάθε σχολική μονάδα.

Σε κάθε σχολείο αναμένεται να δημιουργηθεί μια ομάδα δράσης που θα διερευνά σχετικά περιστατικά και θα υποστηρίζει τα παιδιά. Συγχρόνως, αναπτύσσεται πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών βίας με τη δυνατότητα και ανώνυμης αναφοράς. Οι μαθητές θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες επώνυμα ή ανώνυμα μέσω των κωδικών του σχολικού δικτύου και οι γονείς επώνυμα μέσω των κωδικών taxis net. Η πλατφόρμα θα περιέχει επίσης πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών, καλές πρακτικές, καθώς και στοχευμένο ενημερωτικό υλικό προς ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους γονείς και το ευρύτερο κοινό, λειτουργώντας έτσι ως κεντρικός ψηφιακός κόμβος του ΥΠΑΙΘ κατά της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού και θα αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Αποδέκτες των καταγγελιών θα είναι η Ομάδα Δράσης Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού της οικείας σχολικής μονάδας που θα μπορούν να επιληφθούν αμέσως των περιστατικών αυτών και η Ομάδα Δράσης της αρμόδιας Δ/νση Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης του ζητήματος σε επίπεδο σχολείου, η σχολική ομάδα δράσης καταφεύγει στην αρμόδια ομάδα της Δ/νσης Εκπαίδευσης. Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα στον αναφέροντα να παρακολουθήσει την πορεία της αναφοράς του μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας. Σημαντικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών θα λάβουν χώρα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στο πλαίσιο αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας.

 

Το Samos Vin Doux ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο κρασί στον κόσμο

Vin Doux of Samos - MouzakisVillas.gr

Πηγή: MouzakisVillas.gr

Μια διάκριση που μας έκανε όλους υπερήφανους ήρθε για τη Σάμο και συγκεκριμένα για το κρασί Samos Vin Doux το οποίο κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Berliner Wine Trophy.  Η διάκριση για το ποιοτικό επιδόρπιο κρασί της Σάμου αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη μεγάλη παράδοση παραγωγής ποιοτικού κρασιού του νησιού. Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από τον International Organisation of Vine and Wine για πάνω από δύο δεκαετίες, και είναι γνωστός για τα αυστηρά και αδιάβλητα κριτήριά του.

 

Μια γκρίζα φάλαινα που ήταν εξαφανισμένο είδος, έκανε την εμφάνισή της στον Ατλαντικό

Σπάνια εμφάνιση γκρίζας φάλαινας στον Ατλαντικό που θεωρούνταν εξαφανισμένο είδος - The Happy News

Πηγή: The Happy News

Ερευνητές στη Νέα Αγγλία βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να εντοπίσουν στα νερά του Ατλαντικού γκρίζα φάλαινα που είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο είδος για πάνω από 200 χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο πως η τελευταία φορά που εθεάθη μια τέτοια φάλαινα στον Ατλαντικό ήταν το 1729 όταν ένας αποικιακός αξιωματούχος ανέφερε μια “φάλαινα scrag”. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου περιορίζει την περιοχή έκτασης των φαλαινών αυτών καθώς δεν μπορούν να σπάσουν τον πάγο το χειμώνα. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι φάλαινες μπορούν να ταξιδεύουν μέσω του περάσματος το καλοκαίρι, πράγμα που δεν ήταν εφικτό τον προηγούμενο αιώνα.

 

Ένας 13χρονος γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που νικά εντελώς μια σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου

Belgian boy, 13, is first person in the world to be CURED of extremely deadly brain cancer after becoming a super-responder to experimental drug | Daily Mail Online

Πηγή: Daily Mail

Ο Lucas Jemeljanova διαγνώστηκε με διάχυτο εγγενές γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου (DIPG) σε ηλικία έξι ετών, έναν πολύ σπάνιο και εξαιρετικά επιθετικό όγκο του εγκεφάλου. Περίπου 300 παιδιά το χρόνο διαγιγνώσκονται με DIPG με προσδόκιμο ζωής τους εννέα μήνες. Οι γονείς του Lucas ωστόσο, αποφάσισαν να πάνε με τον γιο τους στη Γαλλία προκειμένου να του χορηγηθεί μια πειραματική θεραπεία με ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που ονομάζεται everolimus. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για τον καρκίνο του παγκρέατος, του εγκεφάλου και των νεφρών αλλά μέχρι τώρα δεν είχε επιτυχία στους ασθενείς με αυτό τον σπάνιο όγκο. Ο μικρός Lucas ωστόσο ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε απίστευτα καλά και επτά χρόνια μετά τη διάγνωση,  ο όγκος έχει εξαφανιστεί και βρίσκεται σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια. Πολύ ενθαρρυντικά νέα τόσο για τον μικρό μας ήρωα όσο και για την επιστήμη!

 

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα στειρώσεων έλαβε χώρα στην Αμοργό

syrostoday.gr - Επικαιρότητα - Πρόγραμμα Στειρώσεων στο δήμο Αμοργού

Πηγή: syrostoday.gr

Μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες, 164 αδέσποτες γατούλες στειρώθηκαν και έλαβαν φροντίδα στο νησί της Αμοργού, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αμοργού και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Animal Zone International. Καθοριστική ήταν και η συνδρομή της κτηνιάτρου κας Ανδριάννας Αλεξανδροπούλου καθώς και η υποστήριξη της Blue Star Ferries η οποία πρόσφερε δωρεάν μεταφορά στην κτηνίατρο και τους εθελοντές. Κάθε ζώο επίσης, υποβλήθηκε σε εμβολιασμούς για να προστατευτεί από σοβαρές ασθένειες, έλαβε θεραπεία κατά των παρασίτων και τοποθετήθηκε μικροτσίπ, ακριβώς όπως απαιτεί η νομοθεσία, μειώνοντας τους κινδύνους για την υγεία τους όπως επίσης και τον υπερπληθυσμό.

 

Η κυρία Ιωάννα Ματσούκα πλέκει κασκόλ και μοιράζει ζεστασιά σε παιδιά από όλο τον κόσμο που το έχουν ανάγκη

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΤΣΟΥΚΑ | Enimerotiko.gr

Πηγή: Enimerotiko.gr

Η κυρία Ιωάννα Ματσούκα είναι μια 93χρονη ταλαντούχα κυρία η οποία πλέκει ένα κασκόλ την ημέρα για παιδιά σε όλον τον κόσμο που τα έχουν ανάγκη. Η κόρη της αναφέρει πως παρά τη μειωμένη όραση, δε σκοπεύει να σταματήσει να πλέκει κασκόλ και αντλεί τη δύναμή της από τη βοήθεια που προσφέρει καθώς και από τα χιλιάδες γράμματα αγάπης που λαμβάνει καθημερινά από τους παραλήπτες των κασκόλ. Αρχικά, άρχισε να πλέκει στις αρχές της δεκατίας του 90 για φίλους και γνωστούς σύντομα όμως τα κασκόλ άρχισαν να φτάνουν σε παιδικά σπίτια ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια σε παιδιά στη Βοσνία και την Ουκρανία, με την τελευταία παρτίδα να προορίζεται για καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Αθήνα. Η κα Ιωάννα έχει φτιάξει περισσότερα από 3.000 κασκόλ και αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο αγάπης και αλληλεγγύης.

 

Ζευγάρι εκπαιδευτικών υιοθέτησε παιδί με τετραπλό ακρωτηριασμό

Teachers adopt little boy who's had multiple amputations: 'It's been the most incredible journey' | You

Πηγή: You

Η Jenna και ο Tim Riccio, ένα ζευγάρι που διδάσκουν  καλλιτεχνικά στο δημοτικό σχολείο Walsh στο Waterbury του Κονέκτικατ, υιοθέτησαν τον 10χρονο Nate, μαθητή της Jenna ο οποίος λόγω δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αναγκάστηκε να υποβληθεί σε τετραπλό ακρωτηριασμό. Όλα ξεκίνησαν όταν η Jenna τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν και συνειδητοποίησε πως κανείς δεν τον επισκεπτόταν ενώ υπήρχε η περίπτωση να βρεθεί και σε ανάδοχη οικογένεια. Αρχικά, έγιναν ανάδοχοι γονείς του μικρού και έπειτα τον υιοθέτησαν επίσημα την Εθνική Ημέρα Υιοθεσίας στις 19 Νοεμβρίου 2022.  Η ιστορία του Nate είναι μια ακόμη απόδειξη πως η πραγματική οικογένεια πάντα βασίζεται στην ανιδιοτελή αγάπη.

 

Αυστραλός εκατομμυριούχος θέλει να κατασκευάσει ακριβές αντίγραφο του Τιτανικού

Clive Palmer | Biography & Facts | Britannica

Πηγή: Britannica

Ο Clive Palmer, ένας Αυστραλός δισεκατομμυριούχος που δραστηριοποιείται στον τομέα των ορυχείων, επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο του Τιτανικού, του θρυλικού πλοίου που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι το 1912 παρασύροντας 1,500 ψυχές στον πάτο της θάλασσας. Το πλοίο θα κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές από ευρωπαϊκό ναυπηγείο. Θα έχει μήκος 269 μέτρα και πλάτος 32,2 μέτρα. Η χωρητικότητά του θα είναι 2.345 επιβάτες που θα κατανέμονται σε εννέα καταστρώματα με 835 καμπίνες. Σχεδόν οι μισές από αυτές θα προορίζονται για τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Οι επιβάτες της τρίτης θέσης θα τρώνε στιφάδο και πουρέ σε μακρόστενα τραπέζια σε μια κοινή τραπεζαρία και πιθανώς θα υπάρχουν και άλλα γεύματα για όσους θέλουν μια λιγότερο αυθεντική εμπειρία.

 

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από τη θεραπεία τους

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους | HuffPost Greece ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πηγή: HuffPost Greece

Το πρόγραμμα ΗΒΗ προσφέρει δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο πριν από τη θεραπεία  υπό την καθοφήγηση εξειδικευμένων ειδικών. Οι ακτινοβολίες και η χεμειοθεραπεία που λαμβάνουν γυναίκες που έχουν διαγνωστεί μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητά τους. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, να μπορέσουν να προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη μελλοντικά, όταν η υγεία τους το επιτρέψει.

 

Ξανά προσβάσιμο το Θέατρο Δάσους Δρούβα στην Αρχαία Ολυμπία

Τελετή αφής και θέατρο Δρούβα | Εφημερίδα Πρωινή

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μαζί με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, την Κοινότητα και τον Φυσιολατρικό Σύλλογο ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον καθαρισμό του δάσους στο λόφο Δρούβα, με σκοπό να αποκτήσει και πάλι ζωή και να καταφέρει να ενταχθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας που διεξάγεται το καλοκαίρι. Το θεατράκι με την ιδιαίτερη θέα θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και δρώμενα το καλοκαίρι.

 

Θερμές ευχές για μια υπέροχη Καθαρά Δευτέρα!

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά