Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν στην αντίληψή σας,

 τις μαζέψαμε για να ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα!

 

1. Η Καλλιόπη Ψυρούκη, η οποία συμμετείχε στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ως αριστούχος του εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Η ίδια είναι μητέρα 3 παιδιών και μάλιστα μονογονέας και παρ’ όλα αυτά δεν εγκατέλειψε τους στόχους της παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες -μια απ’ αυτές ήταν κι η σ@ξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από επιστάτη του σχολείου.

 

2. Οι “Female Stars” είναι η πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα gaming κι απαρτίζεται από 5 κοπέλες, την Αναστασία, την Ιουλία, την Ευγενία, τη Ραφαέλα και την Κατερίνα. Πρόκειται για μια ομάδα που, πέρα από την προσπάθειά της στον τομέα του gaming, έρχεται ν’ ανατρέψει στερεότυπα που θέλουν το gaming ανδροκρατούμενο άθλημα.

 

3. Ο Φωτιάδης Πρόδρομος έχει βαλει στόχο να κατακτήσει το πεδίο της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής όπως φαίνεται, αφού η μία επιτυχία του διαδέχεται την άλλη. Στην εθνική μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης» βαθμολογήθηκε με το απόλυτο 20, εντάχθηκε στην Ολυμπιακή ομάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον πρόσφατο διαγωνισμό «Πτολεμαίος». Μάλιστα μαζί με άλλα 4 άτομα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 16η σχετική διεθνή Ολυμπιάδα.

 

4. Στη Νέα Ζηλανδία, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ξεκίνησε η εκστρατεία με όνομα “Love Better”, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει νεαρά άτομα να ξεπεράσουν επώδυνους χωρισμούς. Μάλιστα έχουν ήδη δεσμευτεί μεγάλα ποσά για την εν λόγω εκστρατεία. Θ’ αναρωτιέστε βέβαια μήπως είναι λιγάκι τραβηγμένο αυτό σαν κίνηση. Τα στατιστικά όμως στη Νέα Ζηλανδία λένε πως 6 στους 10 νέους, μεταξύ 16-24 ετών, έχουν βλάψει τον εαυτό τους μετά από έναν χωρισμό.

 

5. Μετά από τις αλλαγές στα κλασικά παιδικά βιβλία του Ρόαλντ Νταλ αλλά και στα 14 μυθιστορήματα του James Bond, ήρθε η σειρά επικαιροποίησης των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι. Σκοπός της αναθεώρησης είναι να επαναδιατυπωθούν ή και ν’ αφαιρεθούν αποσπάσματα των βιβλίων τα οποία είναι προσβλητικά ή και δε συνάδουν με το “political correctness”. Γιατί αν μια τέτοια αλλαγή δεν ξεκινήσει από τα βιβλία, τότε από που;

 

6. Ενεργό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το “Panic Button”. Πρόκειται για εφαρμογή η οποία διατίθεται δωρεάν και σκοπός της είναι η προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, το θύμα πατώντας παρατεταμένα το εν λόγω κουμπί, ενεργοποιείται η εφαρμογή κι αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

 

7. Μια μαθήτρια του μειονοτικού δημοτικού σχολείου στο Σούνιο Ξάνθης προχώρησε στην απόδοση του εθνικού μας ύμνου στη νοηματική -ταυτόχρονα με την ανάκρουσή του- κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Η ίδια χειροκροτήθηκε από μαθητές και γονείς.

 

8. Ο Δήμος Πετρούπολης εγκαινιάζει από τη Δευτέρα 3 Απριλίου τη δωρεάν φοιτητική λεωφορειακή γραμμή προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Προς το παρόν αφορά μόνο στη μετάβαση κατά τις εργάσιμες μέρες.

 

9. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι οι μέλισσες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων των πόλεων στις οποίες αναζητούν την τροφή τους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

 

10. Το Όρος Δίκτη στο Λασίθι -γνωστό κι ως ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία- εντάχθηκε στ’ «Απάτητα Βουνά» και γίνεται έτσι ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης -μετά τα Λευκά Όρη- που εντάσσεται σ’ αυτόν τον εμβληματικό θεσμό υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας.

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό