%cf%83%ce%b4%cf%86

Η δραματοποίηση των δυσάρεστων καταστάσεων στη ζωή μας, μπορεί να γίνει εργαλείο για να μας ακούσουν, να μας καταλάβουν, να λάβουμε προσοχή, συμπάθεια, εύνοια, ακόμα και για να πάρουμε παράταση χρόνου. Συχνά η ετοιμότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά φαντάζουν άπιαστο όνειρο, οπότε τι πιο ξεκούραστο από το να φωλιάσεις σαν πληγωμένο πουλί στην αγκαλιά εκείνων που θα σε φροντίσουν; Οι μέρες κι ο καιρός περνά και ξεχνάμε να μας βρούμε, να μας καταλάβουμε, να μας απελευθερώσουμε και να μας κάνουμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, βοηθώντας την ψυχολογία μας και των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν ή μας περιστοίχιζαν να μείνει στη θετική πλευρά.

Καταπιέζεσαι και καταπιέζεις αν ο τρόπος που επικοινωνείς είναι η μίρλα με το καλημέρα. Αν στο δευτερόλεπτο που δένεσαι με κάποιον έστω και λίγο, αναλύεις πόσο άσχημα σου φέρθηκαν ή πόσο άσχημα ένιωσες όταν σε πλήγωσαν οι πρώην σου, όταν ο εργοδότης σου σε αδίκησε και σε μείωσε γιατί έκανε διακρίσεις κι ήταν είρωνας, η μαμά σου επειδή κράτησε τον εγωισμό της και δε σου μιλούσε για μια κατάσταση που δεν είναι πλέον στο χέρι σου να την αλλάξεις κ.ο.κ. Σαφώς και θα μοιραστείς όλα όσα σε βαραίνουν, όμως όταν τα βάρη σου γίνονται εργαλείο για να σε συμπαθήσει ή να σε συμπονέσει κανείς -κι είναι το μόνο- τότε δεν είσαι στην υγιή πλευρά.

Αναγεννάται ο άνθρωπος όταν επιλέγει να μην είναι ό,τι του συμβαίνει αλλά κάτι πέρα απ’ αυτό. Άλλωστε τότε, μπορεί να γίνει και περισσότερο πρακτικός, φτάνοντας γρηγορότερα στο στάδιο της επίλυσης των δυσκολιών του. Αν θέλει να τις λύσει. Εκεί δεν μπορεί παρά να πάρει την ευθύνη του εαυτού του κι αυτόματα γίνεται περισσότερο γοητευτικός, διότι εμπνέει με τη στάση του. Ο κανόνας είναι οι άνθρωποι να προτιμούν ανθρώπους που βλέπουν λύσεις σε καταστάσεις κι όχι συνεχώς εμπόδια σε προβλήματα. Δεν είναι πάντα εφικτό να στέκεται κανείς διαρκώς δίπλα σε ό,τι του δημιουργεί φόρτιση συναισθηματική- το πιθανότερο είναι να εκραγεί βγάζοντας καπνούς γαϊδουρινής υπομονής ή θυμού. Το ότι είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι οι άνθρωποι να μας ακούσουν, δε σημαίνει ότι δεν κουράζονται, ούτε σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τον εαυτό μας για να τους φέρουμε κοντά μας. Ούτε θα μας αγαπήσουν περισσότερο επειδή είμαστε «θύματα». Το να προκαλούμε την προσοχή τους με αρνητισμό, μπορεί να τους κρατήσει δίπλα μας για όλους τους λάθος λόγους.

Χωρίς την αναγνώριση των ευθυνών σου, χωρίς επιχειρήματα και χωρίς την αυτοκριτική δε γίνεται ν’ αποφύγεις καμία αρνητική γέννα. Σκέψου να έχεις ένα αμάξι σ’ έναν κυκλικό κόμβο κι αντί να επιλέγεις να πας προς την κατεύθυνση που πρέπει, διαλέγοντας επιτέλους έξοδο, κάνεις κύκλους ζαλίζοντας εσένα αλλά και τους υπόλοιπους οδηγούς που γνωρίζουν ήδη την κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσουν. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από αρνητικά πρόσημα σε ζωές- μη γίνεις λοιπόν άλλο ένα. Να διψάς να δικαιωθείς, όχι ν’ αυτομαστιγωθείς και να πέσεις πάλι σε κατώτερο επίπεδο κράζοντας αυτόν που κάποτε έδωσες την εξουσία να σε πληγώσει. Εκείνος προχώρησε, άλλωστε και δεν τον ένοιαξε στιγμή. Εσύ;

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άρτεμις Τακιανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου