Είναι γεγονός πως τα παιδιά σε μικρή ηλικία ξέρουν τόσο λίγα και δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, με αποτέλεσμα να μοιάζει δύσκολο να καταλάβουν τους «μεγάλους» και τον κόσμο τους. Οι μεγάλοι -πόσο μάλλον οι γονείς- μπορεί μην αντιλαμβάνονται πόσο γρήγορα μεγαλώνουν και μαζί με τα μεγαλύτερα αδέρφια να θέλουν διαρκώς να τους προσφέρουν θαλπωρή και αίσθημα ασφάλειας. Φυσικά δεν πρέπει να φτάσουν σε σημείο να γίνουν υπερπροστατευτικοί, αφού οι ισορροπίες είναι λεπτές. Οι γονείς ενίοτε φοβούνται ή νιώθουν αμήχανα να συζητήσουν κάποια συγκεκριμένα θέματα με τα παιδιά τους.

Αγχώνονται για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς πιστεύουν πως είναι μικρά ακόμα, αλλά παράλληλα φοβούνται μην έρθουν δεύτεροι στην ενημέρωση με κίνδυνο να λάβουν τα παιδιά λάθος πληροφορίες από τρίτους. Τα ερωτικά είναι απ’ τα θέματα που πολλοί γονείς αποφεύγουν να θίξουν. Παρ’ όλο που πολλοί ειδικοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος και διευκρινίζουν από ποια ηλικία είναι καλό να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις με τα παιδιά και παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές ταινίες, ντοκιμαντέρ τύπου animation και βιβλία εκπαιδευτικού χαρακτήρα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε ηλικίας, οι γονείς συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί και να διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά γι’ αυτά τα θέματα.

Μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά τούς αιφνιδιάζουν με κάποια απρόσμενη ερώτηση ή ενδεχομένως εκφράζουν άποψη για κάποιο θέμα των μεγάλων που αφορά τον έρωτα. «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα», λέει το ρεφρέν του τραγουδιού του Δ. Σαββόπουλου. Πολλές είναι οι φορές που τα παιδιά γνωρίζουν πράγματα που ούτε που φαντάζονται οι γονείς. Γι’ αυτό είναι καλό τα μην υπάρχουν θέματα ταμπού σε μια οικογένεια. Σίγουρα θα υπάρχουν θέματα που τα παιδιά μπορούν να συζητήσουν πιο άνετα με τον έναν από τους δύο γονείς και δε θέλουν να συμμετέχει κι ο άλλος στην κουβέντα. Είναι όμορφο και υγιές οι γονείς να έχουν δώσει ελευθερία και κίνητρο στα παιδιά να συζητούν μαζί τους οτιδήποτε τα προβληματίζει, ακόμη κι όταν πρόκειται για ερωτικής φύσεως θέματα. Πρέπει εξάλλου οι γονείς να έχουν κατά νου πως αν δεν ενημερώσουν πρώτοι εκείνοι θα τους προλάβει κάποιος δάσκαλος, φίλος ή οι ατελείωτες πληροφορίες που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Κι αν οι ρόλοι αντιστραφούν και οι γονείς θέλουν συμβουλές σχετικά με τον έρωτα και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωπική τους ζωή; Για να συμβεί αυτό πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ παιδιού – γονέα και το παιδί να νιώθει άνετα εκτός απ’ το να εκφράζει ανησυχίες, να ακούει για προσωπικά θέματα των γονιών. Όσο ανοιχτό και δεκτικό κι αν είναι ένα παιδί, μπορεί να μη νιώθει άνετα να μάθει και να εκφράσει την άποψή του για θέματα που έχουν οι δικοί του ως ζευγάρι. Τα παιδιά που έμαθαν από μικρά να μη συζητάνε με τους γονείς τους για ερωτικά θέματα, θα δυσκολευτούν να ανοιχτούν και να μιλήσουν για την προσωπική τους ζωή, να εκφράσουν τις απορίες τους όταν μεγαλώσουν και φυσικά να συμβουλεύσουν τους γονείς τους.

Υπάρχουν όμως και γονείς που έχουν δημιουργήσει τέτοια σχέση με τα παιδιά τους που εμπιστεύονται τη γνώμη και την κρίση τους, που μεταξύ τους δεν υπάρχουν θέματα ταμπού και ο έρωτας είναι θέμα φυσιολογικό για συζήτηση και από τις δύο πλευρές. Εξάλλου η νεολαία μπορεί καμιά φορά να έχει την καλύτερη λύση, με πιο ελεύθερο πνεύμα και με τη ματιά του εξωτερικού παρατηρητή. Η ελευθερία έκφρασης δεν πρέπει να έχει όρια εντός της οικογένειας. Είναι όμορφο οι γονείς να είναι φιλαράκια με τα παιδιά, αυτό όμως εξαρτάται από την προσωπικότητα και των δύο πλευρών. Είναι βέβαιο πάντως πως μέσα από τη συζήτηση των γονέων με τα παιδιά για ερωτικής φύσεως θέματα αμφότεροι μπορούν να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.

Γονείς τολμήστε να συζητήσετε και να ζητήσετε τη γνώμη των παιδιών. Δώστε τους να καταλάβουν ότι είστε άνθρωποι, ζευγάρι και έχετε ανάγκες και αν το κάνετε με ευθύ τρόπο ίσως οι απόψεις των παιδιών σας σάς εκπλήξουν ευχάριστα.

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.