Στην καθημερινότητά, ανταλλάζεις κουβέντες για έρωτες με φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και σχέσεις, αλλά φυσικά είναι δύσκολο να μετράς την κάθε μια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ατάκες που χρησιμοποιείς ή ακούς σχεδόν σε καθημερινή βάση και όμως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ την υπόστασή τους. Από τη μία, αυτό είναι φυσιολογικό αυτό, αν σκεφτείς πως κάποια δεδομένα έχουν γραφεί στον «σκληρό δίσκο» σου κι επομένως δεν τα περνάς από φίλτρο. Από την άλλη, μήπως αξίζει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι τόσο τετριμμένες περί έρωτος εκφράσεις;

 

1. «Είναι το άλλο μου μισό»

 
Ας ξεκινήσουμε από το γνωστό σε όλους «είναι το άλλο μου μισό». Έλα, παραδέξου το. Σίγουρα έχεις ξεστομίσει αυτήν την ατάκα έστω στο κολλητάρι, αν όχι στο «μισό» στο οποίο αναφέρεσαι. Τι πάει να πει το «άλλο μισό»; Αυτόματα, η πληροφορία που παίρνει ο εγκέφαλος -κι ας συμβαίνει ασυνείδητα- είναι πως εσύ σαν ολότητα δεν μπορείς να υπάρξεις. Ή τουλάχιστον, πως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου εξαρτάται από κάποιο άλλο πρόσωπο. Γράψε λάθος φιλαράκι μου, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όλοι ερωτευτήκαμε και ερωτευόμαστε αλλά είμαστε «ολόκληρα» και μια χαρά τη βγάζουμε πέρα και χωρίς ταίρι. Αν περιμένεις να σου φέρει κάποιος άλλος την ευτυχία, αυτή να ξέρεις πως δε θα έρθει ποτέ στην πραγματικότητα.

 

 

2. «Θέλω να τα βρω με τον εαυτό μου»

 
Και με αυτό το mindset μπορούμε να μιλήσουμε για την επόμενη πολυσυζητημένη ατάκα: «Θέλω να τα βρω με τον εαυτό μου». Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι περισσότεροι όταν ακούμε αυτήν την έκφραση, σκεφτόμαστε χωρισμό. Συμφωνούμε νομίζω όλοι πως ακούγεται κάκιστη δικαιολογία για να λήξεις μια σχέση μ’ έναν άνθρωπο που αγαπάς. Για τον λόγο αυτό και επειδή σε έναν χωρισμό υπάρχουν πολλοί παράγοντες, απομόνωσε λίγο αυτήν την ατάκα στην ουσία της. Έχεις συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να τα βρίσκεις με τον εαυτό σου; Πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις καλά μ’ εσένα, με τις επιλογές σου, να ξέρεις τι θέλεις, να κυνηγάς αυτά που επιθυμείς και να περνάς καλά μ’ αυτά που έχεις; Αυτό, λέγεται ευτυχία. Όσο άσχημα και να ηχεί στα αυτιά σου αυτή η ατάκα, μπορεί να είναι πέρα για πέρα ρεαλιστική. Αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, κι ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος νιώθεις κι αυτοπεποίθηση έχεις κι είσαι κι όντως συναισθηματικά διαθέσιμος.

 

3. «Να πολεμάς για αυτ@ν/ αυτά που αγαπάς»

 
Επόμενη κι πολυαγαπημένη ατάκα θα έλεγα την: «Να πολεμάς για όποιον άνθρωπο -κι όσα- αγαπάς.» Πολύ σωστή αυτή η στάση ζωής, όμως λείπει κάτι, το όριο. Θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Φυσικά, για τους περισσότερους ανθρώπους, τίποτα στη ζωή δεν έρχεται απλόχερα οπότε πρέπει να βάζεις στόχους και να έχεις όνειρα τα οποία θα χρειαστούν κόπο για να τα κατακτήσεις. Ωραία μέχρι εδώ. Πρέπει όμως να ξέρεις να αξιολογείς αυτούς τους στόχους και να δεις αν πραγματικά αξίζει να «πολεμάς» ή αν απλά παλεύεις για την αυτοκαταστροφή σου. Αν για παράδειγμα θέλεις να κατακτήσεις μια θέση στη δουλειά σου, αλλά για να φτάσεις εκεί πρέπει να δυστυχήσεις είτε κάνοντας κάτι που δε σου αρέσει επαγγελματικά, είτε κάτι που δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα ή και το ήθος σου, τότε καλύτερα να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα. Όχι απαραίτητα να αλλάξεις τον στόχο, αλλά σίγουρα τη διαδρομή. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τα όριά σου και να μη θεωρείς δεδομένο πως χρειάζεται δυστυχία για να φτάσεις στην ευτυχία.

Αντίστοιχα και στον έρωτα. Αν κάποιος δε σου δίνει την προσοχή ή την αποδοχή που εσύ θέλεις -δε σε γουστάρει εν ολίγοις- γιατί να κάτσεις να «πολεμήσεις» για εκείνον; Ξέρω, τώρα σου γκρεμίζω τα μισά love stories που έχεις στο κεφάλι σου, αλλά αξίζει να προσπαθείς να αποδείξεις τι είσαι ή τι αξίζεις για να ενδιαφερθεί ο άλλος; Να χάσεις χρόνο, ενέργεια, κόπο και συχνά την αξιοπρέπειά σου; Thank you next και πάμε παρακάτω. Δε θα ξεπερνάς εσύ τα όριά σου για ανθρώπους που δεν κάνουν ούτε βήμα για εσένα.

 

Και κάτι τελευταίο. Η φράση «τα ετερώνυμα έλκονται», δεν είναι ο κανόνας. Αν δε σας βγαίνει, απλά είστε διαφορετικοί και τέλος. Μην αναλώνεσαι προσπαθώντας να κάνεις τα ετερώνυμα-ομώνυμα, γιατί δε θα γίνουν ποτέ.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σίσσυ Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου