pillow786

Κάθε άνθρωπος θέτει στόχους και δίνει ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό του για να τους πετύχει. Ο χρόνος, βέβαια, είναι σχετικός. Συχνά βγάζουμε ένα πρόχειρο πλάνο στο μυαλό ή στο τετράδιο σημειώσεων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, θέτοντας όλα εκείνα που θέλουμε να πετύχουμε, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό για εμάς σημείο. Είτε ο στόχος αυτός λέγεται «μεταπτυχιακό», είτε πρόκειται για την απόκτηση ενός νέου αμαξιού, όλα προϋποθέτουν κόπο. Μπορεί ακόμα και να πρόκειται για ένα όνειρο ζωής που δεν είναι χειροπιαστό, όπως ένα ταξίδι που περιλαμβάνει τον γύρο της Ευρώπης, όμως και πάλι απαιτεί χρόνο και οργάνωση. Τα όνειρα και οι στόχοι του καθενός διαφέρουν μεταξύ τους και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για τον καθένα ξεχωριστά.

Τη στιγμή που ξέρουμε τι θέλουμε και πού επιδιώκουμε να φτάσουμε, και ενώ είμαστε διατεθειμένοι να προσπαθήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε, νιώθουμε να χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Αυτό κυρίως οφείλεται στο άγχος, στην πίεση προς τον εαυτό μας, στη ζωή που αφήνουμε για λίγο στην άκρη και στις προτεραιότητες που βάζουμε συνειδητά, μέχρι τη στιγμή της κρίσης. Υπάρχει άραγε συγκεκριμένος χρόνος για να υλοποιηθεί μια επιθυμία; Και τι προκαλεί καθυστέρηση ή επιτάχυνση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί να υλοποιηθεί μια επιθυμία είναι γιατί εστιάζουμε περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε στο τι μας λείπει το χρονικό εκείνο διάστημα απ’ τον στόχο μέχρι την υλοποίησή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουμε αρνητικές σκέψεις και άγχος, να παιδεύουμε το μυαλό μας, και να είμαστε λιγότερο συγκεντρωμένοι στο πού θέλουμε να φτάσουμε. Γινόμαστε ανυπόμονοι, ξεχνώντας πως κλειδί στον αγώνα είναι η επιμονή και η υπομονή. Άλλωστε, εμείς είμαστε υπαίτιοι για την όλη κατάσταση, οπότε θα ήταν καλό να τη διαχειριστούμε έξυπνα, χωρίς να μας βαραίνει.

 

 

Άλλος ένας παράγοντας που μας καθυστερεί είναι το γεγονός πως επηρεαζόμαστε πολλές φορές από διάφορες παρελθοντικές καταστάσεις που προσκρούουν στις νέες σκέψεις μας και στα πλάνα επίτευξης του στόχου, τείνοντας στην αποδυνάμωση της επιθυμίας. Μπορεί να πρόκειται για κάτι που προσπαθήσαμε πολύ και δε μας βγήκε, που μας άφησε κατάλοιπα και μαζί μια δόση ανασφάλειας. Υπενθύμιση, λοιπόν, πως σημασία έχει η προσπάθεια -ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Το ότι τότε δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή δε σημαίνει πως γενικά δεν είμαστε ικανοί να τα καταφέρουμε.

Επίσης, μην ξεχνάμε πως ό,τι πραγματικά επιθυμούμε έρχεται, αρκεί να το πιστέψουμε. Γιατί καμιά φορά αυτό που θέλουμε έρχεται αντιμέτωπο με τα συναισθήματά μας, και ναι μεν επιδιώκουμε να το αποκτήσουμε, αλλά παράλληλα δεν πιστεύουμε και πολύ σε αυτό και έχουμε αμφιβολίες, κρατώντας μια αμφιταλαντευόμενη στάση, ίσως χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Έτσι, από τη μία έλκουμε την επιθυμία να έρθει κάτι κοντά μας, από την άλλη δίνουμε μια και το απωθούμε. Πάμε να πάρουμε μια μεγάλη βαθιά ανάσα, ώστε να εξισορροπήσουμε όλα τα αρνητικά που υπάρχουν όντως ή που δημιουργούμε στο μυαλουδάκι μας, ώστε να έρθουν όλα στη θέση τους;

Μια καλή αρχή για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση μιας επιθυμίας είναι να οραματιστούμε. Χτίσε μια δημιουργική εικόνα στην άκρη του μυαλού κι άφησέ την να ανθίζει μέρα με τη μέρα. Έτσι, κάθε φορά που θα σκέφτεσαι κάτι αρνητικό, θα προσπαθείς να εστιάσεις σε οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού, ώστε να μη χαλάσει η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο στην άκρη οποιαδήποτε αμφιβολία, κακή ενέργεια, αγωνία και μελαγχολία. Να επιστρέφεις στην εικόνα αυτή για να παίρνεις δύναμη και να συνεχίζεις.

Στη συνέχεια, επανατοποθετήσου. Φρόντισε να βρίσκεσαι -όσο μπορείς- σε αρμονία. Αποδέξου πως αυτό που ζητάς, το αξίζεις και θα το πάρεις, όταν έρθει η ώρα. Άλλωστε, η αποδοχή είναι το κλειδί για την υλοποίηση του στόχου. Να χαίρεσαι με το ταξίδι, να κοπιάζεις ασταμάτητα και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Να ζεις τη στιγμή, ακόμα και την προσμονή. Και το βασικότερο όλων, να δείχνεις ευγνωμοσύνη και να έχεις πίστη, γιατί ανάμεσα στην επιθυμία και την υλοποίησή της το μόνο εμπόδιο είσαι εσύ. Πίστεψε στις δυνάμεις σου και όλα όσα επιθυμείς αργά ή γρήγορα θα έρθουν.

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.