Και ποιος δε θέλει να κάνει ταξίδια, πραγματικά βρείτε μου έναν! Ωστόσο πού καιροί για ξόδεμα και το οικονομικό μας βάζει και πάλι πίσω στον καναπέ να  ονειρευόμαστε πόλεις και χωριά που θα μπορούσαμε να πάμε, αλλά έχουμε να πληρώσουμε και μια ΔΕΗ. Αν καταφέρουμε να μαζέψουμε ένα 200άρι στην άκρη, μπορούμε μαζί με διαμονή να ξεκλέψουμε ένα 4ημερο σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη κι όντως να ξοδέψουμε γύρω στα 20 ευρώ την ημέρα, όσα δηλαδή θα ξοδεύαμε και σπίτι μας:

 

 

 

Κρακοβία, Πολωνία:

Η Κρακοβία είναι μια γοητευτική πόλη, γνωστή για την ιστορική Παλιά Πόλη, την εβραϊκή συνοικία και την εκπληκτική αρχιτεκτονική της. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας το κάστρο Wawel και την κεντρική πλατεία της αγοράς, την οποία μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε μερικά παραδοσιακά πολωνικά πιροσκί ή zapiekanka, τα οποία κοστίζουν περίπου 5 ευρώ. Το βράδυ, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Βίστουλα ή να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά οικονομικά μπαρ της πόλης, όπως το Omerta, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια μπίρα με περίπου 2-3 ευρώ.

 

Λισαβόνα, Πορτογαλία:

Η Λισαβόνα είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη με πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με χαμηλό προϋπολογισμό. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας την ιστορική συνοικία Alfama, την οποία μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε τοπικό φαγητό, όπως bifana ή pasteis de bacalhau, τα οποία κοστίζουν περίπου 3-4 ευρώ. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά προσιτά μπαρ της πόλης, όπως το Park Bar ή το Foxtrot, όπου τα ποτά είναι αρκετά προσιτά με περίπου 2-3 ευρώ ανά μπίρα. Αν πάτε άνοιξη θα βρείτε πολλούς μουσικούς του δρόμου να δίνουν την προσωπική τους συναυλία, συνεισφέροντας εσείς ό,τι μπορείτε κι απολαμβάνοντάς τους.

 

Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία:

Η Πράγα είναι μια όμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολλές φτηνές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Ωστόσο τους χειμερινούς μήνες που έχει high season είναι όλα στον Θεό, κάτι που δεν ισχύει την άνοιξη. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας την πλατεία της Παλιάς Πόλης, την οποία μπορείτε να απολαύσετε δωρεάν. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε παραδοσιακό τσεχικό φαγητό, όπως Česnečka (σούπα σκόρδου) ή trdelnik (ένα γλυκό σε μπαμπάτσικη ποσότητα), τα οποία κοστίζουν περίπου 5 ευρώ, αν δεν επιλέξετε τις τουριστοπαγίδες. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα πολλά οικονομικά μπαρ της πόλης, όπως το U Sadu ή το Lokal, όπου μπορείτε να απολαύσετε κρασί με περίπου 3 ευρώ. Ψάξτε τις happy hours που δίνουν 1 +1 και δε θα χάσετε.

 

Βελιγράδι, Σερβία:

Το Βελιγράδι είναι μια ζωντανή πόλη με πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με χαμηλό προϋπολογισμό, καθώς είναι μία από τις φοιτητουπόλεις των Βαλκανίων. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας το φρούριο και το πάρκο Kalemegdan, εντελώς δωρεάν. Ψάξτε ένα από τα πολλά του πάρκα κι απολαύστε έναν καφέ στο χέρι, που στο Βελιγράδι είναι πραγματικά φθηνοί, με ως κι 1,5 ευρώ take away. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε κάποιο παραδοσιακό σερβικό φαγητό, όπως cevapi ή pljeskavica, που κοστίζουν περίπου 3-4 ευρώ/μερίδα. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε τα μπαράκια στα στενά όπως το Smokvica ή το Kafeterija, όπου τα ποτά δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ (μερικές φορές και τα κοκτέιλ).

 

Βαλένθια, Ισπανία:

Η Βαλένθια είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη με πολλές φτηνές δραστηριότητες που βοηθάει πολύ τον ταξιδιώτη αν είναι της πλατείας και του αράγματος. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας την κεντρική αγορά, τις υπέροχες εκκλησίες και το μεγάλο κεντρικό πάρκο. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε  horchata ή paella, τα οποία κοστίζουν περίπου 5-7 ευρώ. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Cafe de las Horas ή το Radio City, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια μπίρα με περίπου 2-3 ευρώ ή να προμηθευτείτε κρασί από το μάρκετ με 5 ευρώ το λίτρο και να το πιείτε με την παρέα σας χαλαρά σε κάποια πλατεία, απολαμβάνοντας τις δίπλα παρέες που κάνουν ακριβώς το ίδιο.

 

Βουδαπέστη, Ουγγαρία:

Η Βουδαπέστη είναι μια εκπληκτική πόλη με πολλή ιστορία, πολιτισμό και νόστιμο φαγητό, που αν δεν ξέρει κανείς πώς να την εξερευνήσει θα του φανεί ακριβή, ωστόσο όντως δεν είναι. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης, όπως το κτίριο του ουγγρικού Κοινοβουλίου, τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου και τον Προμαχώνα του Ψαρά που αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896, τα οποία μπορείτε ν’ απολαύσετε δωρεάν. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε τοπικό street food, όπως Lángos ή Kürtőskalács, τα οποία κοστίζουν περίπου 5 ευρώ (σε φιορίνια). Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα διάσημα ερειπωμένα μπαρ της πόλης, όπως το Szimpla Kert ή το Instant, όπου τα ποτά είναι αρκετά προσιτά με περίπου 5 ευρώ (σε φιορίνια) η μπίρα.

 

Σόφια, Βουλγαρία:

Η Σόφια είναι μια πόλη που συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι γεμάτη πολιτισμό και ιστορία. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας τον καθεδρικό ναό Alexander Nevsky κι έπειτα χαθείτε στα πολλά στενά που είναι γεμάτα με μικρά μαγαζάκια. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε κάποιο παραδοσιακό βουλγαρικό φαγητό, όπως μπανίτσα ή κεμπάπτσε, τα οποία κοστίζουν περίπου 3-4 ευρώ. Γενικώς στη Βουλγαρία δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε φτηνό φαγητό. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Raketa Rakia Bar ή το One More Bar, που κάνουν συχνά live και προσφέρουν μπίρα με 2,5 ευρώ την 500 ml. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βόλτα στα όμορφα πάρκα της πόλης, όπως το Borisova Gradina και να πετύχετε καλλιτέχνες του δρόμου, οικογένειες και παρέες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Επίσης, πολλά χόστελ στη Βουλγαρία διοργανώνουν υπέροχες βραδιές στις οποίες μπορείς να γνωρίσεις κόσμο και να απολαύσεις το ποτό σου με μόλις 2 ευρώ.

 

Βουκουρέστι, Ρουμανία:

Το Βουκουρέστι είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και όμορφη αρχιτεκτονική. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας το Παλάτι του Κοινοβουλίου, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε δωρεάν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, όπως και πολλά άλλα μουσεία στο Βουκουρέστι που έχουν δωρεάν είσοδο τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Έπειτα δοκιμάστε μια επίσκεψη κι ένα σεριάνι στην Παλιά Πόλη και στη συνοικία Lipscani. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε παραδοσιακό ρουμανικό φαγητό, όπως sarmale ή mici, που κοστίζουν περίπου 5 ευρώ μια μεγάλη μερίδα. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Gradina Eden ή το Control Club, και να πιείτε το ποτό σας πληρώνοντας ως κι 7 ευρώ το άτομο. Αν διαλέξετε καλοκαιρινούς μήνες, θα πάθετε πλάκα από τους τεράστιους κήπους που γεμίζουν με παρέες κι εκδηλώσεις εντελώς δωρεάν κι είναι για όλες τις ώρες κι όλα τα γούστα, από τέκνο πάρτι ως και διαγωνισμούς hip-hop dance.

 

Ρίγα, Λετονία:

Η Ρίγα είναι μια πανέμορφη πόλη με μια εκπληκτική Παλιά Πόλη και θεωρείτε μια από τις πιο οικονομικές επιλογές για διακοπές. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας την Παλιά Πόλη και να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, η οποία προσφέρει μια όμορφη θέα της πόλης μόνο με 3 ευρώ. Τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης για εμάς ήταν αυτά στην κεντρική πλατεία. Το σήμα κατατεθέν είναι το σπίτι των Μαυροκέφαλων, που δεσπόζει στη νότια πλευρά της. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε κάποιο παραδοσιακό φαγητό της Λετονίας, όπως γκρίζα μπιζέλια ή cepelinai, τα οποία κοστίζουν περίπου 5 ευρώ. Η Ρίγα, επίσης, έχει και μία απ’ τις παλαιότερες αγορές της Ευρώπης! Τέσσερα θολωτά κτήρια δημιουργούν ένα πανέμορφο συγκρότημα που φιλοξενεί πωλητές κάθε είδους, από φρούτα και λαχανικά μέχρι κρέατα, παστό ψάρι της Βαλτικής και σουβενίρ. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Kaņepes Kultūras Centrs ή το Easy Wine, όπου τα ποτά είναι αρκετά προσιτά με περίπου 2-3 ευρώ την μπίρα.

 

Ταλίν, Εσθονία:

Το Ταλίν είναι σίγουρα μια επιλογή που δεν κάνουν πολλοί, ωστόσο θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο. Καταρχάς έχει πολύ φθηνή διαμονή. Πέραν αυτού, μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας εξερευνώντας την Παλιά Πόλη και να επισκεφθείτε το Κάστρο Toompea, το οποίο προσφέρει όμορφη θέα δωρεάν. Η πόλη, εν γένει, είναι γεμάτη δρομάκια, στενά και πλακόστρωτα, μεσαιωνικά σπίτια, γοτθικές εκκλησίες, πύργους και επιβλητικά κάστρα, ενώ το ιστορικό κέντρο του Ταλίν περικλείεται ολόκληρο από μεσαιωνικά τείχη. Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε κάποιο παραδοσιακό εσθονικό φαγητό, όπως μαύρο ψωμί ή karbonaad, τα οποία κοστίζουν περίπου 5 ευρώ. Το βράδυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το πολύ διάσημο Koht ή το Must Puudel, αν δε θέλετε να ξεπεράσετε τα 5 ευρώ ανά ποτό. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βόλτα στα όμορφα πάρκα της πόλης, όπως το Kadriorg Park, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε δωρεάν. Γενικώς το Ταλίν είνια μια αρκετά πράσινη πόλη με τη φιλοσοφία του «χαλαρά» να τη χαρακτηρίζει.