Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων αρκετά χρόνια τώρα. Πώς ξεκίνησε όμως η παράδοση ανταλλαγής καρτών; Πώς τα κόκκινα τριαντάφυλλα απέκτησαν την τιμητική τους τη μέρα αυτή; Γιορτάζεται παντού την ίδια μέρα και τι συμβολίζει για την κάθε χώρα; Με λίγα λόγια, ποιες είναι οι ρομαντικές παραδόσεις σε 10 χώρες ανά τον κόσμο; Πάμε να τις δούμε.

 

Γαλλία

people walking between buildings

Φυσικά, από τη λίστα δεν μπορεί να λείπει η Γαλλία, μία από τις πλέον ρομαντικές χώρες του κόσμου. Η παράδοση λέει πως σε αυτή τη χώρα παραδόθηκε η πρώτη ever ρομαντική κάρτα το 1415. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα ερωτικό ποίημα που έστειλε από τη φυλακή στη γυναίκα του ο Δούκας της Ορλεάνης. Μία λιγότερο ρομαντική παράδοση που απαγορεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, ήθελε τις ανύπανδρες γυναίκες να ανάβουν φωτιές και να καίνε εικόνες ανδρών που τις απέρριψαν φωνάζοντας κατάρες προς τον ουρανό. Η πρακτική αυτή ονομαζόταν “une loterie d’amour”. Τελικά, επικράτησε η παράδοση ανταλλαγής δώρων ανάμεσα στα ζευγάρια.

 

Κίνα

brown tree branch near white concrete building during daytime

Εδώ η παράδοση της γιορτής των ερωτευμένων ξεκινάει από ένα λαϊκό παραμύθι της Κίνας. Το παραμύθι με τίτλο “The weaver girl and the cowherd”, αναφέρεται σε μία νεράιδα που ερωτεύτηκε έναν βοσκό, κατέβηκε στη γη κι έζησε μαζί του δημιουργώντας οικογένεια. Όταν όμως την ανακάλυψε η αυτοκράτειρα των ουρανών τους χώρισε. Οι δύο σύζυγοι άρχισαν να ψάχνουν ο ένας τον άλλο και τα πουλιά συγκινημένα από την αγάπη τους δημιούργησαν μια γέφυρα για να ενωθεί το ζευγάρι. Μαλάκωσε με τα πολλά κι η αυτοκράτειρα Wang κι επέτρεψε στο ζευγάρι να συναντιέται μία φορά τον χρόνο στη γέφυρα. Ως μέρα συνάντησης ορίστηκε η έβδομη νύχτα της έβδομης Σελήνης. Εδώ, έχει τη βάση της η γιορτή Qixi, που πλέον γιορτάζεται  μακριά από τις μεγάλες πόλεις. Κατά τη διάρκεια της γιορτής που διαρκεί έναν μήνα γίνονται αρκετές εκδηλώσεις με κύρια αυτή της προετοιμασίας και προσφοράς τσαγιού, κρασιού και λουλουδιών και προσευχή για γάμο. Πολλά ζευγάρια δεν αποφασίζουν να κάνουν τον γάμο τους μέσα σε αυτή τη γιορτή κι είναι η μεταφορά του Αγίου Βαλεντίνου China Style.

 

Σλοβενία

brown and white concrete building near lake and snow covered mountain during daytime

Για τους Σλοβένους η μέρα της αγάπης γιορτάζεται την πρώτη ημέρα της άνοιξης, στις 12 Μάρτη κι ονομάζεται Γκρεγκορίεβο. Η λέξη σημαίνει «η μέρα που παντρεύονται τα πουλιά». Η πιο μακροχρόνια παράδοση θέλει να δίνονται μπισκότα μελιού σε σχήμα καρδιάς, τα οποία διακοσμούνται με πουλιά, τα λεγόμενα love birds, σε αγαπημένα πρόσωπα. Ενώ την παραμονή της γιορτής, τα ποτάμια γεμίζουν από μικροσκοπικά σπίτια και βάρκες με αναμμένα κεριά.

 

Ρουμανία

beige and brown gothic building on hill

Στη Ρουμανία η γιορτή των ερωτευμένων ονομάζεται Dragobete και γιορτάζεται στις 24 Φεβρουαρίου προς τιμή του Ρουμάνου θεού της αγάπης. Εδώ οι ανύπανδροι φοράνε τα γιορτινά τους και πάνε στο δάσος να μαζέψουν τα πρώτα λουλούδια της Άνοιξης για τη γυναίκα που αγαπούν. Οι γυναίκες τους περιμένουν στο κέντρο του χωριού κι ένα είδος παιχνιδιού καταδίωξης αρχίζει. Αν η γυναίκα σταθεί και πιαστεί, παίρνει τα λουλούδια και της γίνεται μία πρόταση γάμου. Οι συμμετέχοντες στην παράδοση αυτή αναμένεται να έχουν ευλογία κι ευτυχία στο μέλλον.

 

Ισπανία

brown concrete building during daytime photo

Εδώ η γιορτή έχει τις ρίζες της στο θρύλο του Αγίου Γεωργίου που σκότωσε τον δράκο για να σώσει την αγαπημένη του. Γιορτάζεται δε στις 23 Απριλίου στη Βαρκελώνη και την Καταλονία κι είναι η γιορτή του Saint Jordi. Οι γυναίκες δωρίζουν στους ξεχωριστούς άντρες της ζωής τους βιβλία κι ως αντάλλαγμα παίρνουν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Το κόκκινο τριαντάφυλλο ξεκίνησε να δίνεται ως δώρο την εποχή του Μεσαίωνα, ενώ τα βιβλία μετά το θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που συνέπεσε με τη μέρα αυτή.

 

Ουαλία

green mountains under white clouds during daytime

Οι ερωτευμένοι εδώ γιορτάζουν την ημέρα της μνήμης της Αγίας Dwynwen στις 25 Ιανουαρίου. Η ίδια ήταν κληρικός και στάθηκε άτυχη στον έρωτα και την αγάπη. Για τον λόγο αυτό ευχήθηκε να βρουν οι άλλοι την ευτυχία που δε βρήκε αυτή. Είναι για τους Ουαλούς η μέρα γιορτής της ρομαντικής αγάπης. Τα ζευγάρια στις μέρες  μας μοιράζονται δώρα και κάρτες, αλλά κατά τον 17 αιώνα αντάλλασσαν σκαλισμένα κουτάλια, ως σύμβολο στοργής του ενός προς τον άλλο.

 

Βραζιλία

Christ the Redeemer, Brazil

Dios dos Namorados, ή αλλιώς Ημέρα του Εραστή, γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου και είναι αντίστοιχη με τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Οι ερωτευμένοι και τα ζευγάρια ανταλλάσσουν χαιρετισμούς, δώρα, ενώ κλείνουν τη μέρα τους με ένα ρομαντικό δείπνο για δύο. Την επομένη, ημέρα του Αγίου Αντωνίου οι ανύπανδρες προσεύχονται στο Βραζιλιάνο προστάτη της αγάπης κι όσες ελπίζουν κάπως παραπάνω θα κάνουν και το εξής τελετουργικό, για να φανερωθεί ο  άνδρας που πρόκειται να παντρευτούν σύντομα, βουτάνε την εικόνα του Αγίου ανάποδα στο νερό.

 

Ισραήλ

brown concrete mosquie

Από τη μεταβιβλική γιορτάζεται το Tu B’An, τη δέκατη πέμπτη μέρα του καλοκαιρινού μήνα του εβραϊκού ημερολογίου. Παλιότερα οι νέες ανύπανδρες κοπέλες φορούσαν λευκά φορέματα και χόρευαν στους αμπελώνες για να προσελκύσουν υποψήφιους μνηστήρες. Στις μέρες με η γιορτή εξελίχθηκε και περιλαμβάνει φεστιβάλ χορού και τραγουδιών.

 

Νότια Κορέα

brown bare trees under blue sky during daytime

Εδώ οι γυναίκες κάνουν δώρα σε άντρες συναδέλφους και φίλους στις 14 Φλεβάρη. Αγοράζουν σοκολάτες και τους τις προσφέρουν, ανάλογα με την ποιότητα της σοκολάτας δείχνεται αν είναι ένα δώρο προς φίλο ή η “σοκολάτα καθαρής αγάπης”. Η απάντηση από τους άνδρες έρχεται ένα μήνα μετά στις 14 Μάρτη στη γιορτή της Λευκή ημέρας, όπου οι άνδρες πρέπει να δώσουν δώρο τριπλάσιας αξίας από αυτό που έλαβαν.

 

Φινλανδία

boat on body of water near houses under cloudy sky during daytime

Πώς θα σας φαίνοταν να κερδίσετε το βάρος της συντρόφου σας σε μπίρα; Στη Φινλανδία το κάνουν. Είναι το έπαθλο για το ζευγάρι που θα κερδίσει στον διαγωνισμό carrying wife. Τα διαγωνιζόμενα ζευγάρια πρέπει να διανύσουν μια διαδρομή με εμπόδια με μόνο κανόνα να μην αφήσουν τη σύντροφό τους να πέσει. Το ζευγάρι που θα νικήσει θα κερδίσει το βάρος της γυναίκας σε μπίρα. Μια παράδοση που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τον ληστή Ronkainen και με την πάροδο των χρόνων αποκτά όλο και περισσότερους επισκέπτες.

 

Ρομαντικές, βασισμένες σε παραμύθια και θρύλους, κάποιες λίγο τρελές όλες, όμως όλες αυτές οι παραδόσεις έχουν ένα σκοπό: να γιορτάσουν τον έρωτα. Και γ’ αυτό μας αρέσουν πολύ!

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου