Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ποσειδώνας πέταξε με μανία την τρίαινα του στην Κέρκυρα με σκοπό ν’ αποκολλήσει ένα κομμάτι γης, δημιουργώντας μια νέα έκταση για να στεγάσει τον έρωτά του με τη Νηρηίδα Αμφιτρίτη. Αυτή η μικρή ερωτική φωλιά που σχηματίστηκε πήρε το όνομα Παξοί. Και θα ξεκινήσω απ’ αυτό για να σας ταξιδέψω σήμερα σ’ ένα από τα πιο όμορφα μικρά νησιά του Ιονίου. Θα πρέπει να σας πω εκ των προτέρων, πως δε θα είμαι αντικειμενική, καθώς για μένα το νησί έχει μια ιστορία που ξεκινάει πριν πολλά χρόνια κι είναι ένας καρμικός προορισμός-σταθμός της ζωής μου.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα τους Παξούς για ολιγοήμερες διακοπές. Ένα τριήμερο είναι αρκετό για να γνωρίσετε τις ομορφιές του και ν’ απολαύσετε το νησί. Με πλοίο από την Ηγουμενίτσα –δυστυχώς τα δρομολόγια δεν είναι συχνά, άρα θα πρέπει να οργανώσετε τους χρόνους σας και φυσικά αν πάρετε αυτοκίνητο να έχετε κάνει κράτηση στο πλοίο- η διαδρομή είναι μόλις 1,5 ώρα. Στο νησί μπορείτε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητό σας αρκεί να έχετε υπομονή και να ελέγχετε τις προτεραιότητες στους στενούς δρόμους. Αν δεν πάρετε μεταφορικό μέσο μπορείτε να νοικιάσετε. Θα συνιστούσα μηχανάκι. Όταν χρειάστηκα ταξί ήταν εξυπηρετικοί, άμεσοι και καθόλου δυσεύρετοι. Μη φανταστείτε πως θα ζοριστείτε με τις αποστάσεις καθώς δε θα σας πάρει πάνω από μισή ώρα να κάνετε τον γύρο των Παξών.

Για τη διαμονή σας έχετε να επιλέξετε μεταξύ κάποιων πολύ καλών ξενοδοχείων –όχι πολλά– κι εναλλακτικά καταλύματα Airbnb, όμορφα γραφικά σπίτια για τα οποία θα πρέπει να έχετε φροντίσει να κλείσετε έγκαιρα ημερομηνίες. Δε θα έλεγα πως η διαμονή είναι ιδιαίτερα οικονομική αλλά αν το προβλέψετε εγκαίρως σίγουρα θα πετύχετε φτηνότερες τιμές. Δεν είναι απαραίτητο να κλείσετε καταλύματα μόνο στα παραθαλάσσια χωριά, καθώς υπάρχουν πανέμορφες κατοικίες προς ενοικίαση σε όλο το μήκος του νησιού- ειδικά αυτές που βρίσκονται χωμένες στις πλαγιές ανάμεσα στους ελαιώνες με θέα το Ιόνιο.

Στους Παξούς κυριαρχεί μια περίεργη αντίφαση. Από τη μία η γραφικότητά τους με τα μικρά χωριά και τους διάσπαρτους οικισμούς του κι από την άλλη η αίσθηση πολυτέλειας που αποπνέει από τον εκλεπτυσμένο αέρα του. Πρώτη είσοδος, ο κόλπος και το λιμάνι του Γάιου. Πρωτεύουσα του νησιού, μικρό «Μόντε Κάρλο», με αγκυροβολημένα σκάφη και θαλαμηγούς. Το θέαμα είναι υπέροχο βολτάροντας στην παραλία του τη νύχτα. Μη ξεχάσετε μπαίνοντας στο Γάιο να σταματήσετε στην είσοδο στο παγκάκι με θέα στο λιμάνι και να βγείτε τις πρώτες ρομαντικές φωτογραφίες σας.

Γάιος, Λογγός και Λάκκα οι σταθμοί σας. Με τη φωτογραφική είχα αποτυπώσει γωνιές στους περιπάτους μου ανάμεσα σε γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια με μπουκαμβίλιες και μικρά μαγαζάκια με τουριστικά είδη. Οι καταστηματάρχες είναι φιλικοί και συζητήσιμοι. Στο Γάιο ή Γάη, την πρωτεύουσα, επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα και την εκκλησία της Αναλήψεως. Στο Γάιο υπάρχει επίσης και το μουσείο των Παξών το οποίο ιδρύθηκε το 1996 και θα βρείτε συλλογές για ό,τι αφορά το νησί.

Η δική μου αγαπημένη, είναι η Λάκκα. Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Γάιο και το βορειότερο λιμάνι των Παξών. Η Λάκκα είναι χτισμένη σ’ έναν κόλπο με ένα δημοφιλές λιμάνι ως αγκυροβόλιο ιστιοπλοϊκών. Λόγω της ενετικής της αρχιτεκτονικής μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Επισκεφτείτε το κτίριο που στεγάζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παξών και βγείτε φωτογραφίες έχοντας πίσω σας τον οικισμό. Δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε από τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη για τα γυρίσματα του νέου του σίριαλ, καθώς είναι το αγαπημένο του νησί και σημείο αναφοράς του.  Λίγο παραπάνω να μείνεις, θα γίνεις φίλους με τους κατοίκους καθώς αν σε ξαναδούν, σε χαιρετάνε, ρωτάνε τι κάνεις, σου χαμογελούν.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Γάιο βρίσκονται ο Λογγός. Το τρίτο μεγάλο χωριό του νησιού. Χωμένο στο πράσινο, περπατήστε στη παραλία του, γευματίστε κι επισκεφτείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και το παλιό ελαιοτριβείο-σαπωνοποιεία στην άκρη του οικισμού. Καθώς ο δικός μου χρόνος παραμονής στο νησί δε συνέπεσε με τις εκδηλώσεις, θα σας αναφέρω πως στον Λογγό κάθε χρόνο, στις αρχές του Σεπτέμβρη, φιλοξενείται ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής το οποίο δικαίως κάνει τον Λογγό πολιτιστικό κέντρο των Παξών.

Δεν είναι μόνο ό,τι γράψαμε παραπάνω. Οι Παξοί έχουν γωνιές και σημεία που σταματάς και το μάτι σου ατενίζει το Ιόνιο ανάμεσα σε φυσικά τοπία. Οικισμοί με υπέροχα γραφικά ονόματα που σε μπερδεύουν κι εκκλησάκια διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή. Τα κτίρια των παλιών σχολείων, πέτρινες γκρεμισμένες κατοικίες που σε βάζουν στη διαδικασία να τις φαντάζεσαι ολοκληρωμένες και να στήνεις ιστορίες ζωής πάνω τους.

Το νησί διαθέτει σημεία και παραλίες γνωστές κι άγνωστες που σ’ αφήνουν να τις εξερευνήσεις. Στη Λάκκα βρίσκονται οι παραλίες Μονοδένδρι, οργανωμένη παραλία με beach bar κι η παραλία Χαραμής. Ο Ορκός και το Κηπιάδι κοντά στο Λογγό, η Κακή Λαγκάδα κοντά στο Γάιο, δυτικά του νησιού η Παραλία Γαλάζιο και βόρεια του νησιού η παραλία Πλάνος ιδανική για εξερευνητές. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε, καθώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σκάφος το οποίο θα σας κάνει το γύρο του νησιού και θα δείτε τις υπέροχες σπηλιές, όπως κι απόμερες παραλίες για να κολυμπήσετε. Ιδανικό θα ήταν σε συνδυασμό με την παραμονή σας στο νησί να επισκεφτείτε σε μια μονοήμερη εκδρομή τους Αντίπαξους.

Σε όλα αυτά τα σημεία και στη περιήγησή σας στο νησί θα βρείτε εστιατόρια και μπαράκια για να απολαύσετε το φαγητό και το ποτό σας. Ξεχώρισα τα δικά μου αγαπημένα και σας προτείνω για βάφλες και κρέπες το Capriccio στην παραλία του Γάιου και το Fanalino για σνακ και δροσερές σαλάτες. Στη διαδρομή σας από Γάιο προς Λάκκα κάντε μια στάση στο χωριό Μαγαζιά κι απολαύστε μεζέδες στο Μπουρνάο. Μικρό γραφικό παραδοσιακό καφενείο· θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε γλυκά κουταλιού και βανίλια υποβρύχιο. Στη Λάκκα έχω πιει τα ωραιότερά μου κοκτέιλ με τα πόδια μου να βρέχονται στη θάλασσα αργά τα μεσάνυχτα και στον Λογγό έχω γράψει τα ωραιότερα καλοκαιρινά μου κείμενα στο Café Bar Fanis με θέα το Λιμάνι.

Άφησα για το τέλος μια παραλία κι έναν προορισμό καθώς για μένα οι Παξοί είναι συνυφασμένοι με τον Ερημίτη. Η παραλία του Ερημίτη, ίσως η κορυφαία όλων, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Δύσκολη η πρόσβαση της αλλά δε θα σας πω πως αξίζει μία, αλλά χίλιες φορές να την επισκεφτείτε. Δημιουργήθηκε το 2008 από κατολισθήσεις λόγω σεισμού. Τα βράχια έφτιαξαν μια υπέροχη παραλία με λευκό βότσαλο, στην οποία πηγαίνεις φτάνοντας στον οικισμό Μαγαζιά και με πινακίδες που σε κατευθύνουν. Δεν είναι οργανωμένη, να είστε προετοιμασμένοι για γερό περπάτημα. Στο πιο ψηλό σημείο της παραλίας, κάπου μεταξύ ουρανού και γης, βρίσκεται το ωραιότερο μπαλκόνι του Ιονίου. Αυτό του εστιατορίου Ερημίτης. Δεν νοείται επίσκεψη στους Παξούς αν δεν απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα από τον Ερημίτη κι αν δε γευματίσεις στο εστιατόριό του. Ο Στέφανος Κόκκαλης, σεφ του Ερημίτη –συγκρατείστε το όνομα καθώς θ’ απασχολήσει τη μαγειρική σκηνή τα επόμενα χρόνια– έχει φτιάξει ένα μενού παντρεύοντας παραδοσιακά υλικά, φρέσκα προϊόντα, φαντασία και δημιουργική έμπνευση. Πριν ικανοποιηθείτε από τις γεύσεις, θα έχετε ταξιδέψει ήδη με την παρουσίαση των πιάτων του.

Οι Παξοί είναι έρωτας. Γι’ αυτό άλλωστε και δημιουργήθηκαν ως νησί. Για να σας αφήσουν να ξεδιπλώσετε τα όνειρά σας, ν’ ανακαλύψετε τα αισθήματά σας και να παραδοθείτε στις ομορφιές του. Μην το σκέφτεστε. Ζήστε το!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου