Πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και οι περισσότεροι από εμάς, ψάχνουμε προορισμούς και μέρη για να επισκεφθούμε με την παρέα μας και με την οικογένειά μας, ώστε να ζήσουμε λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς όπως και να αποκτήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις κι εμπειρίες. Σου έχω την κατάλληλη πρόταση, λοιπόν, αν σκοπεύεις να μετακινηθείς προς Σέρρες ή Δράμα. Μπορείς να κάνεις για λίγο μια στάση στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και να είσαι σίγουρος πως είναι ένας από τους προορισμούς που θα σου μείνει αξέχαστος!

Το Σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, αλλά κι ένα από τα πιο όμορφα, αφού παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα πλούσιο και ξεχωριστό διάκοσμο που αποτελείται από σπάνια είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, των οποίων η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρόκειται για ένα χερσαίο σπήλαιο με μήκος διαδρόμων τριών χιλιομέτρων. Ο επισκέπτης, ακολουθεί μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου και συνολικής διάρκειας μία ώρας ξενάγηση, που πραγματοποιείται με τη συνοδεία ξεναγού σε οργανωμένα groups. Βέβαια, πλέον, κατά τις δύο πρώτες στάσεις την ξενάγηση μάς την προσφέρει το ρομπότ «Περσεφόνη», που αποτελεί μια από τις τεχνολογικές καινοτομίες του σπηλαίου· έχει τη δυνατότητα να μιλήσει 33 διαφορετικές γλώσσες, μία εκ των οποίων και τα αρχαία ελληνικά κι έχει κατασκευαστεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας κι έρευνας της Κρήτης (ΙΤΕ).

 

 

Μπαίνοντας στον προθάλαμο του σπηλαίου, αντικρίζουμε τους τρεις βασικούς διαδρόμους που εκτείνονται μέσα σε αυτό –οι δύο εκ των οποίων έχουν εξερευνηθεί αλλά δεν είναι αξιοποιημένοι. Η διαδρομή μας ξεκινάει σε βάθος 15 μέτρα κάτω από το έδαφος, ενώ στο τέλος φτάνουμε τα 45 μέτρα βάθος. Ωστόσο, ο διάδρομος είναι επίπεδος σε όλο το μήκος του, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση αναπηρικών αμαξιδίων ή καροτσιών για βρέφη, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να απολαύσει την ξενάγηση στον χώρο. Η θερμοκρασία είναι σταθερή όλο τον χρόνο και κυμαίνεται από 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία είναι αρκετά μεγάλη, αγγίζοντας μέχρι και το 100% σε περιόδους με αυξημένες βροχοπτώσεις.

Αν και το σπήλαιο ήταν γνωστό από αρκετά παλιά στους κατοίκους της περιοχής, για πρώτη φορά εξερευνήθηκε επισήμως από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία μόλις το 1975, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Συμεωνίδη, ενώ δύο χρόνια αργότερα έφτασαν στον χώρο Αυστριακοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης όπου με επικεφαλής τον κ. Robert Seemann πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση κι η αξιοποίησή του. Τα επίσημα εγκαίνια του έγιναν τον Ιούνιο του 1998 κι έκτοτε λειτουργεί όλες τις ημέρες του έτους 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Οι τιμές για ενήλικες είναι 8 ευρώ, για φοιτητές, ανέργους, πολυτέκνους, μαθητές Γυμνασίου Λυκείου είναι 4 ευρώ, για μαθητές Δημοτικού είναι 3 ευρώ, και για Group Λεωφορείων είναι 6 ευρώ.

 

 

Όσον αφορά τη δημιουργία του, το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από ασβεστόλιθο κι είναι αποτέλεσμα καρστικού φαινομένου. Επί της ουσίας το νερό της βροχής, καθώς απορροφάται από το έδαφος, παρασύρει ανθρακικό ασβέστιο και σε συνδυασμό με διοξείδιο του άνθρακα πραγματοποιείται χημική ένωση. Το υλικό λοιπόν που μεταφέρεται μέσω των σταγόνων του νερού που καταλήγουν στο εσωτερικό του σπηλαίου, είναι το όξινο ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο εν τέλει κρυσταλλοποιείται και σχηματίζει τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες. Για να δημιουργηθεί ένα μόλις εκατοστό σταλακτίτη, μπορεί να χρειαστούν από 50 έως και 500 χρόνια.

 

 

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τους σπάνιους σταλακτίτες του σπηλαίου, όπως για παράδειγμα τους δισκοειδείς σταλακτίτες, τα μαργαριτάρια σπηλαίων και τα κουνουπιδοειδή. Εντυπωσιακό είναι το τοίχος των σταλακτιτών που ονομάζεται και «το τοίχος με τις φλόγες» εξαιτίας και του κοκκινωπού χρώματος που φέρει λόγω των οξειδίων του σιδήρου που μεταφέρονται από το νερό. Όπως επίσης και οι σπάνιοι εκκεντρίτες ή ελικτίτες των οποίων η δημιουργία είναι πιθανό αποτέλεσμα στατικού ηλεκτρισμού, ο οποίος κολλούσε το ανθρακικό ασβέστιο σε τυχαία σημεία επάνω στα τοιχώματα δίνοντας ένα έκκεντρο σχήμα.

Το Σπήλαιο Αλιστράτης αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για κάθε εποχή του έτους, όχι μόνο για μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και για οργανωμένα groups καθώς και για σχολεία. Εκτός από το ρομπότ Περσεφόνη, εντός του χώρου της ξενάγησης υπάρχουν QR τα οποία μπορεί να σκανάρει ο επισκέπτης μέσα από ειδική εφαρμογή, ενώ μπορεί να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία μέσω της εφαρμογής VR (virtual reality). Ακόμα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία που το επιθυμούν.

Αν έχεις λοιπόν σκοπό να ταξιδέψεις, κάνε μια στάση και πίστεψέ με θα μείνεις άφωνος!

 

Πηγή φωτογραφιών: https://www.alistraticave.gr/

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου