Η Αθήνα είναι μια πόλη που τα συνδυάζει όλα. Συνδυάζει τη διασκέδαση με την ντόλτσε-βίτα μια καθημερινή ή ένα Σαββατοκύριακο κι έναν περίπατο μαζί με το ταίρι ή την παρέα σου αρκεί, για ν’ ανακαλύψεις κρυμμένα διαμαντάκια στο κέντρο της ή στα περίχωρά της. Τα σημεία αυτά που ίσως κάποια και να τα γνωρίζεις μέσα από αφηγήσεις άλλων αλλά δεν έχει τύχει ποτέ να τα επισκεφτείς, αναμφισβήτητα αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για ν’ ανακαλύψεις πολλά περισσότερα και να βιώσεις μοναδικές εμπειρίες αλλά και να τραβήξεις τις πιο ινσταγκραμικές φωτογραφίες, γιατί είμεθα κι ινφλουένσερς πώς να το κάνουμε; 

 

Πύργος Βασιλίσσης, Ίλιον

 

Πύργος Βασιλίσσης. Πηγή εικόνας: Wikipedia

 

Αν αυτή την περίοδο βλέπεις τη δημοφιλή σειρά του ΑΝΤ1 «Μάγισσα» κι είσαι φαν της γοτθικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, αυτός ο Πύργος θα σε μαγέψει. Ένα κάστρο στην καρδιά της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στο Ίλιον, αναδεικνύεται ως ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 19ου αιώνα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1854 και το κτίσμα αποπνέει αίσθηση επιβλητικότητας με τη γοτθική του αρχιτεκτονική. Το κτίσμα αυτό ενσωματώνεται σ’ ένα ονειρικό τοπίο που φαίνεται να είναι βγαλμένο από παραμύθι.

 

Διομήδειος Βοτανικός κήπος, Χαϊδάρι

 

Διομήδειος Βοτανικός Κήπος. Πηγή εικόνας: toperiodiko.gr

 

Ο «Διομήδειος Βοτανικός Κήπος» που βρίσκεται στο Χαϊδάρι κι αποτελεί τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο σ’ ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη, -αν και λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αντιληφθεί την ύπαρξή του- αναδεικνύεται ως ένα απ’ τα πιο πράσινα σημεία της πόλης, μεταμορφώνοντας την Αθήνα σ’ έναν πανέμορφο τόπο που θυμίζει εξοχή. Ο κήπος αυτός φιλοξενεί περίπου 4.000 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων πολλά είναι σπάνια. Αν θέλεις να τον επισκεφτείς αξίζει να γνωρίζεις ότι παραμένει ανοικτός για το κοινό όλες τις ημέρες της εβδομάδας απ’ τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 17:00 το απόγευμα κατά τους χειμερινούς μήνες και μέχρι τις 20:00 κατά τους θερινούς μήνες.

 

Άλσος Μπαρουτάδικο, Αιγάλεω

 

Άλσος Μπαρουτάδικο. Πηγή εικόνας: mikresdiafyges

 

Το «Άλσος Αιγάλεω» ή αλλιώς «Μπαρουτάδικο», όνομα που συνδέεται με το πρώην πυριτιδοποιείο της περιοχής, αποτελεί μια δενδροφυτευμένη έκταση 134 στρεμμάτων στο Αιγάλεω. Αποτελεί το μεγαλύτερο πράσινο πνεύμονα στη Δυτική Αττική και κατά τη δεκαετία του ’60, το πρώην εργοστάσιο αντιμετώπισε προβλήματα λόγω ατυχημάτων. Το 1970 αναστέλλεται η λειτουργία του και το 1974 γίνεται κτηματική ιδιοκτησία. Τότε ξεκινούν να κατεδαφίζονται οι εγκαταστάσεις και να φυτεύονται 40.000 δένδρα. Ο θεμέλιος λίθος του νέου πάρκου τέθηκε το 1976 απ’ τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υπουργό Χριστόφορο Στράτο.

 

Γαλλική αρχαιολογική σχολή, Κολωνάκι

 

Γαλλική αρχαιολογική σχολή Αθηνών. Πηγή εικόνας: mononews.gr

 

Στην καρδιά του Κολωνακίου, βρίσκεται η «Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή», ένα νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει την πρώτη αρχαιολογική σχολή της Αθήνας κι ιδρύθηκε το 1846 και διαθέτει έναν απ’ τους πιο όμορφους ιδιωτικούς κήπους. Αν ενδιαφέρεσαι να επισκεφθείς αυτόν τον ξεχωριστό χώρο μπορείς να τσεκάρεις την ιστοσελίδα της σχολής για περισσότερες πληροφορίες.

 

Τουρκοβούνια, Αττικό Άλσος, Γαλάτσι

 

Τουρκοβούνια. Πηγή εικόνας: galatsi.gov.gr

 

Το καλύτερο σημείο που ίσως να μη γνωρίζεις ότι υπάρχει στην Αθήνα, στο κράτησα για το τέλος. Ένας καταπράσινος παράδεισος στην καρδιά της Αθήνας που ονομάζεται «Τουρκοβούνια» σε περιμένει για να τον ανακαλύψεις μαζί με το «Αττικό άλσος» που περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, ορειβασία στους βράχους, κινηματογράφο και καφέ. Για να βρεθείς στα Τουρκοβούνια μπορείς να πάρεις το αμάξι σου ή το λεωφορείο του ΟΑΣΑ 224 και να κατέβεις στη στάση «Μητροπέτροβα». Απ’ τα Τουρκοβούνια έχεις τη δυνατότητα να δεις ν’ απλώνεται μπροστά στα πόδια σου όλη η Αττική, μιας κι η θέα κόβει την ανάσα. Είναι η κατάλληλη περιοχή για date με το ταίρι σου -ειδικά τις βραδινές ώρες- ή μια ευκαιρία για ν’ αράξεις με την παρέα σου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αττικό Άλσος που είναι ένας απ’ τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής για τις περιοχές Νέας Φιλοθέης, Ψυχικού, Γαλατσίου και Πολύγωνου.