Ο γνωστός και ως Πενταδάκτυλος, Ταΰγετος αποτελεί την ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, κρύβοντας μέσα του ομορφιές, φυσικό κάλλος και μια γραφική εικόνα των ορεινών χωριών της Ελλάδας. Μονοπάτια που συναντούν δέντρα και φαράγγια και κόβουν την ανάσα, πέτρινα γεφύρια που συνδέουν παραδοσιακά χωριά, διαδρομές που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια σου, έλατα και πεύκα που φιλοξενούν πουλιά του δάσους. Όλα αυτά μαζί σχηματίζουν τον Ταΰγετο, την οροσειρά της Πελοποννήσου που απλώνεται μεταξύ Μεγαλόπολης, Ευρώτα και Μεσσηνίας, φτάνοντας στα 2.407 μέτρα στην υψηλότερη κορυφή του, τον Αγιολιά.

Η θυγατέρα της Πλειόνης και του Άτλαντα, Ταΰγετη, έδωσε το όνομά της στην οροσειρά αυτή, που στα βυζαντινά χρόνια είχε γίνει γνωστή με την ονομασία Πενταδάκτυλος, λόγω των πέντε κορυφών της. Στις πλαγιές της ανακαλύπτουμε πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με 25  ενδημικά είδη, καθώς και μικρά χωριά με τη δική τους ξεχωριστή αύρα, κάποια εγκαταλελειμμένα κι άλλα ενεργά αλλά όλα με κοινό χαρακτηριστικό· τη φυσική ομορφιά, το νερό και την παραδοσιακή ατμόσφαιρα.

Στο κείμενο αυτό θα συναντήσουμε 5 όμορφα χωριά στον Ταΰγετο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς αν αποφασίσεις ότι θέλεις ν’ αλλάξεις τον αέρα σου για μερικές μέρες.

Γεωργίτσι

 

Γεωργίτσι. Πηγή εικόνας: Γιάννης Γκλέκας.

 

Στο βορειοανατολικό άκρο του Ταΰγετου, κοντά στα σύνορα της Λακωνίας με την Αρκαδία, το Γεωργίτσι φαίνεται να δικαιολογεί πλήρως τ’ όνομα που του έχουν δώσει οι ντόπιοι και δεν είναι άλλο από: «Το μπαλκόνι του Ταΰγετου». Βρίσκεται σε υψόμετρο 970 μέτρων και προσφέρει εκπληκτική θέα που αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Σπάρτης. Το χαρακτηριστικό του είναι το δάσος με τις καστανιές που σκεπάζουν τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Πέρα απ’ τις καστανιές, τα έλατα και τα πλατάνια που αποδεικνύουν τον πλούτο του νερού στην περιοχή, τα γραφικά πετρόκτιστα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές προσφέρουν μια απόλυτη εικόνα ορεινού χωριού στο μάτι του επισκέπτη. Ο πληθυσμός του είναι μικρός, μόλις 300 άτομα το χειμώνα αλλά αυξάνεται στους 2.000 το καλοκαίρι. Παρόλο που το Γεωργίτσι δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά, αν αποφασίσεις να το επισκεφτείς για την επόμενη απόδρασή σου, θα βρεις άνετη φιλοξενία σε ξενοδοχεία και ξενώνες.

Καστόρι

 

Καστόρι Λακωνίας. Πηγή εικόνας: Tripadvisor

Με την πλούσια βλάστηση, τα φαράγγια και τα ποτάμια που το περιβάλλουν και βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων, το Καστόρι της Λακωνίας στα βορειοανατολικά του Ταΰγετου είναι ένας προορισμός που προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων. Ανεξάρτητα απ’ το αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, του mountain bike, του canyoning ή ακόμη και του motocross, εδώ θα βρεις τον κατάλληλο τρόπο να απολαύσεις τη φύση στο έπακρο.

Το φαράγγι του ποταμού Κάστορα είναι ένας προορισμός για εξερεύνηση, με τ’ άγρια τοπία, τις πηγές και τις σπηλιές που κυριαρχούν. Όμως, ακόμα και οι ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση και γαλήνη θα ανακαλύψουν την ευχαρίστηση σε αυτό το μέρος, καθώς οι εικόνες της φυσικής ομορφιάς είναι απλά μαγευτικές. Μπορείς να ξεκουραστείς στα πέτρινα καθίσματα πριν ανεβείς στη μικρή εκκλησία του Αγίου Λουκά, η οποία κρύβεται μέσα σε σπηλιά.

Αλαγονία

 

Πηγή εικόνας: Karidotsouflo

 

Κρυμμένη στις δυτικές πλαγιές του Ταΰγετου, η Αλαγονία απλώνεται αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 800 μέτρων, προσφέροντας μια λύση για εσένα που αναζητάς μια πιο ήρεμη απόδραση, απαλλαγμένη απ’ τη φασαρία της πόλης. Εδώ, η ηρεμία είναι σήμα κατατεθέν καθώς οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 200 κι οι δραστηριότητες γίνονται στους ρυθμούς που ορίζει η φύση.

Μπορείς να εξερευνήσεις το χωριό με γαϊδουράκι ή με πεζοπορία μέσα στο δάσος, διασχίζοντας τη βρύση του Νίκα και φτάνοντας στη θέση Λουκά, όπου τα ψηλά πλατάνια κι ο μικρός καταρράκτης θα σ’ αφήσει άφωνο. Στον ξενώνα του χωριού, θα βρεις ποδήλατα βουνού για να εξερευνήσεις τα δασικά μονοπάτια, που φαίνεται σαν να έχουν προέλθει από μαγικά παραμύθια.

Νέδουσα

 

Πηγή εικόνας: FollowGeorge.gr

 

Η Νέδουσα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Ταΰγετου, σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας. Η Νέδουσα αποτελεί τη γενέτειρα του Νικηταρά. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο χωριό θ’ ανακαλύψεις την προτομή και το σπίτι του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821. Η παρουσία του πράσινου κυριαρχεί για μία ακόμα φορά, ζωγραφίζοντας με τα χρώματά του το χωριό. Καθώς εισέρχεσαι, ένα ψηλό γεφύρι και δύο πετρόχτιστοι νερόμυλοι δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα, ενώ τα όμορφα πέτρινα ξωκλήσια εντός σπηλιάς κλέβουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών. Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τον γέρο-πλάτανο στη θέση Καμίνια, ένα δέντρο που μέσα του φιλοξενεί μέχρι και δέκα άτομα!

Αρτεμισία

 

Αρτεμισία. Πηγή εικόνας: ellinismos.gr

 

Στη βορειοδυτική πλευρά του Ταΰγετου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, η Αρτεμισία αποτελεί ένα απ’ τα πιο μεγαλύτερα χωριά σ’ έκταση, χτισμένο στη θέση της αρχαίας Δενθαλιάτιδας. Τα ιστορικά μνημεία και τα αξιοθέατα είναι πλούσια, περιλαμβάνοντας τα ερείπια της ιστορικής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μελέ, όπου διακρίνονται ερείπια από τη Μεσαιωνική σχολή Μελέ και τα Δημάκεια Εκπαιδευτήρια. Επίσης, θα βρεις την Κάτω Χώρα, η οποία πλέον είναι εγκαταλελειμμένη, αλλά διατηρεί αξιόλογα μνημεία κι ερείπια από παλιά κτίσματα καθώς και τον παραδοσιακό νερόμυλο του Μίμη Γιαννόπουλου και διάφορα πέτρινα γεφύρια.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος