Όταν έρχεται η συζήτηση για τα τυχερά παιχνίδια στο τραπέζι, προς δύο πράγματα προσανατολιζόμαστε: Την ολοσχερή οικονομική καταστροφή που μπορεί να επέλθει ως απόρροια του εθισμού και την αίσθηση της αδρεναλίνης και του ρίσκου που συνοδεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Αυτό που δεν έχει αναλυθεί σε καμία περίπτωση είναι η έμφυλη προσέγγιση του ζητήματος, δηλαδή η εξέτασή του με βάση τη συμπεριφορά των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα springer.com κι έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία (άρα πρέπει τα αποτελέσματα να αξιολογηθούν σε συνάρτηση με την ισπανική κοινωνία) οι εμπειρίες των γυναικών από τα τυχερά παιχνίδια δεν έχουν απασχολήσει καθόλου στατιστικές έρευνες και κοινωνικοπολιτισμικές αναλύσεις του φαινομένου. Για να αναλυθεί η τάση έναρξης τυχερών παιχνιδιών, συμπεριλήφθηκαν κι εξωγενείς παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη στάση των ατόμων απέναντι στα τυχερά παιχνίδια κι, ως εκ τούτου, έχουν αντίκτυπο στους κινδύνους έναρξης τυχερών παιχνιδιών. Το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης είναι σίγουρα τα πιο σημαντικά, ενώ λιγότερο σημαντικό φαίνεται να είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι κοινωνικοδημογραφικές συνθήκες, δηλαδή ο βαθμός νομιμότητας των τυχερών παιχνιδιών στο εκάστοτε κράτος (π.χ. στον ισλαμικό κόσμο όπου τα τυχερά παιχνίδια απαγορεύονται και δεν μπορούν αυτά τα οποία συζητώνται εδώ να βρουν έδαφος) αλλά και η διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των εν λόγω δραστηριοτήτων. Είναι φυσικό οι άνθρωποι να στοιχηματίζουν πιο συχνά όταν αυτό γίνεται νόμιμο κι ευρέως διαθέσιμο.

 

Τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από την έρευνα της ιστοσελίδας springer.com είναι τα εξής:

1. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών όλο και πιο νωρίς ηλικιακά. Ωστόσο, οι γυναίκες θα το πάρουν απόφαση σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άντρες.

2. Γεφυρώνεται το χάσμα που υπήρχε ως προς την εμπλοκή των δύο φύλων με τα τυχερά παιχνίδια. Ενώ οι άνδρες παλαιότερα έπαιζαν συχνότερα τυχερά παιχνίδια κι είχαν υψηλότερες απώλειες και νίκες, την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια είναι περίπου παρόμοια, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

3. Βασικό κίνητρο των ανδρών που τζογaρουν είναι ο ενθουσιασμός για το ρίσκο, η αδρεναλίνη, η συγκίνηση για το απρόοπτο και η έξαψη, ενώ των γυναικών η συναισθηματική κατάσταση –κατά κύριο λόγο, κακή– στην οποία βρίσκονται. Γι’ αυτές η δραστηριότητα του τζογaρίσματος είναι περισσότερο τρόπος απόδρασης σε μια δύσκολη περίσταση της ζωής τους.

4. Οι γυναίκες προτιμούν τις εξής δραστηριότητες: λαχειοφόρο αγορά, ξυστά και μπίνγκο.

5. Οι γυναίκες με μεγαλύτερη συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια είναι ηλικίας 35 – 54 ετών.

6. Οι νεότερες γυναίκες αρέσκονται στο να παίζουν ιδιωτικά με τους φίλους τους ή να ασχολούνται και με προϊόντα τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Οι γυναίκες που έχουν λογαριασμούς διαδικτυακού τζόγου, στην πραγματικότητα τείνουν να παίζουν πιο συχνά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ξοδεύουν περισσότερα από τους άνδρες.

7. Ο γυναικείος πληθυσμός είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών.

8. Και τώρα σε σχέση με την επικίνδυνη πλευρά του τζόγου: Οι άνδρες είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνοι σε σχέση με τις γυναίκες γιατί όπως προαναφέρθηκε διεγείρονται από την αίσθηση του ρίσκου. Προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι το 2,9% των γυναικών αναπτύσσει μια προβληματική σχέση με τον τζόγο σε σύγκριση με το 4,2% των ανδρών. Ωστόσο, πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ενδεχόμενο έναρξης τυχερών παιχνιδιών είναι δύο φορές ψηλότερος για τους άντρες σήμερα και τρεις φορές υψηλότερος για τις γυναίκες απ’ ότι στο παρελθόν.

Τέτοιου είδους έρευνες σίγουρα φωτίζουν ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει τόσο πολύ την επιστήμη της Στατιστικής, όπως η σύγκριση των δύο φύλων σχετικά με τη δραστηριοποίησή τους στα τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, δεν αποτελούν μόνο εργαλεία αναδρομικής ή ταυτόχρονης διερεύνησης κοινωνικών συμπεριφορών, αλλά επιπλέον παρέχουν στη συγκεκριμένη βιομηχανία ακριβή ανατροφοδότηση για τη συμπεριφορά του κοινού τους και τις τάσεις που επικρατούν και που καθορίζονται κι από το φύλο. Το πώς το κάθε φύλο θα αντιμετωπίσει δραστηριότητες που συνδυάζουν το κέρδος ή την απώλεια με την τύχη ή τη στρατηγική στο τζογάρισμα σίγουρα είναι αλληλένδετο με άλλες εκφάνσεις της ζωής, στις οποίες σαφώς και κινούνται με πολύ διαφορετικά κριτήρια και κίνητρα, τα δύο φύλα μεταξύ τους.

Συντάκτης: Σοφία Ρηγοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου