Ένας χωρισμός –θα υποστηρίξουν πολλοί– είναι μία απ’ τις πιο επίπονες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας, ειδικά αν είχαμε επενδύσει (κυρίως συναισθηματικά) πολλά στη σχέση αυτή που πλέον έλαβε τέλος. Πολλοί τον παρομοιάζουν και με μικρό θάνατο, θέλοντας να υπερτονίσουν το γεγονός πως πολλά απ’ τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν μια απώλεια συμπίπτουν σε ένα βαθμό μ’ αυτόν.

Η πραγματικότητα, όμως, αν το δούμε καθαρά αντικειμενικά κι από πολλές διαφορετικές σκοπιές, είναι πως ο χωρισμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να πάρουμε το μάθημά μας, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και κατά συνέπεια να αξιολογούμε ακριβέστερα τους γύρω μας.

Υπάρχουν τουλάχιστον 10 πολύτιμες διδαχές που μπορούμε να πάρουμε από ένα φινάλε:

 

1. Μην ψάχνεις το άλλο σου μισό, αλλά πάντα να αναζητάς το άλλο σου ολόκληρο. Αν θέλεις να έχεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο ολοκληρωμένο, ώριμο αλλά κι έτοιμο να αντιμετωπίσει μαζί σου όλες τις πραγματικές προκλήσεις που παρουσιάζονται σε μία δυνατή σχέση με στόχο να αντέξει στο χρόνο, θα πρέπει να μη συμβιβαστείς με τα μισά. Δυο άνθρωποι πλήρεις δεν ψάχνουν δεκανίκια για να πιαστούν, ούτε υποχείρια για να νιώσουν ανώτεροι και σημαντικοί, οπότε προφανώς δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ ο ένας τον άλλο τοιουτοτρόπως.

2. Μια ελκυστική εξωτερική εμφάνιση δεν αρκεί. Δε λέω, μπορεί να σε εξιτάρει ένα σμιλεμένο σώμα κι ένα λάγνο βλέμμα. Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Θα πρέπει να μπορείς να συζητάς με το άτομο αυτό, να σε καταλαβαίνει και να έχετε παρόμοια βιώματα. Να κινείστε, ρε παιδί μου, στο ίδιο μήκος κύματος. Αν η σχέση θέλεις να ΄χει διάρκεια, μη στοχεύεις μόνο στη γοητεία. Τα χρόνια περνούν, σώμα και πρόσωπο αλλάζουν κι αυτό που παραμένει ως θεμέλιος λίθος είναι το πόσο γερές βάσεις είχατε εξαρχής στην επικοινωνία, στις αντιλήψεις και κατά πόσο ήταν κοινά τα όνειρα κι οι επιθυμίες.

3. Αποδέξου τον άνθρωπο που επέλεξες στη ζωή σου ακριβώς όπως είναι. Η κλισέ ατάκα «θα στρώσει στην πορεία» να ξέρεις πως δεν ωφέλησε κανένα ζευγάρι. Δεν μπορείς να πασχίζεις να αλλάξεις άρδην έναν άνθρωπο που τον γνώρισες τελείως διαφορετικό, μόνο και μόνο για να τον προσαρμόσεις στα δικά σου γούστα, μέτρα και σταθμά. Αν νιώθεις εξαρχής πως κάποια πράγματα δε σε καλύπτουν, μην μπεις στη διαδικασία να ξεκινήσεις μια σχέση με το άτομο αυτό. Είναι σαν να υπογράφεις, απ’ την πρώτη στιγμή κιόλας, την αποτυχία της. Κι αυτό να επιδιώκεις κι αντιστρόφως. Να είσαι η ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή του άλλου, γι’ αυτό ακριβώς που είσαι και για όσα εσύ ως προσωπικότητα μπορείς να προσφέρεις και να υποστηρίξεις, όχι αυτό στο οποίο θα ήθελε να σε μετατρέψει.

4. Σε κάθε είδους σχέσης, πόσο μάλλον μιας ερωτικής σχέσης, θα πρέπει εξαρχής να τίθενται τα όρια και των δύο με σαφή τρόπο. Κι όταν αυτά τα αποδεχτείτε, να τηρούνται με σεβασμό κι ευλάβεια. Έτσι, ακόμη και σε δυσκολίες ή σε ρήξεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε, οι καταστάσεις δε θα ωθούνται στα άκρα κι η επανασύνδεση μετά από έναν καβγά θα είναι δεδομένη. Όταν δε θα υπάρχουν σοβαροί λόγοι στη διένεξη, καθώς τα όρια θα έχουν τηρηθεί, θα είναι πιο εύκολη η ομαλή επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς της σχέσης.

5. Απόφυγε να ξεστομίσεις βαριά λόγια ή να κάνεις πράξεις που αργότερα θα μετανιώσεις. Να σκέφτεσαι διπλά το καθετί που λες ή πράττεις απέναντι στο σύντροφό σου. Πριν μιλήσεις, πόσο μάλλον χειρονομήσεις ή χειροδικήσεις, σκέψου πως το άτομο απέναντί σου δεν είναι ο πιο θανάσιμος εχθρός σου, αλλά ο άνθρωπος που επέλεξες να πορεύεσαι μαζί του και θυμήσου ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στο να είστε μαζί. Ένα ζευγάρι που δεν ξεχνά τα θετικά συναισθήματα που του δημιούργησε το ταίρι του, θα μπορεί πάντα να κρατάει σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο τις καταστάσεις, ακόμη και τις πιο δύσκολες.

6. Ζήσε το σήμερα στη σχέση σου. Δύο πράγματα δεν μπορείς να ορίσεις ούτε να αλλάξεις. Το παρελθόν και το μέλλον. Για το μόνο που μπορείς ουσιαστικά να κάνεις κάτι είναι το παρόν. Στην επόμενη σχέση σου, φρόντισε να ζεις την κάθε στιγμή. Κάθε μέρα σου με τον σύντροφό σου να είναι μοναδική. Δημιουργήστε αναμνήσεις, γεμίστε τη μέρα σας με όμορφες στιγμές και θετικότητα. Μην κουβαλάς τα εξωγενή προβλήματα στη σχέση. Μην αφήνεις το φόβο και το άγχος για το μέλλον να σου χαλάνε το παρόν. Το μέλλον κανείς δεν το γνωρίζει. Το παρελθόν δε γυρίζει πίσω. Όμως το παρόν είναι αυτό που αξίζει κι όσο πιο όμορφα φροντίσεις να περάσεις σ’ αυτό, τόσο πιο ελπιδοφόρο θα διαγράφεται το μέλλον.

7. Μάθε να περνάς εξίσου καλά και μόνος σου. Σίγουρα είναι ιδανικό το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σ’ αγαπούν, σε εκτιμούν και σε στηρίζουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή και χωρίς αυτούς. Μαθαίνεις με αυτό τον τρόπο να στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου, να είσαι αυτόνομος συναισθηματικά και να μπορείς να βρίσκεις τρόπους να περνάς καλά, αλλά και να χρησιμοποιείς παραγωγικά τη μοναξιά σου για να επαναπροσδιορίζεσαι και να επανατοποθετείσαι στη ζωή σου σε κάθε δυσκολία ή πρόκληση. Ο φόβος της μοναξιάς μόνο πίσω μπορεί να σε κρατήσει. Γιατί είτε θα πέσεις με τα μούτρα στο επόμενο «κελεπούρι» που θα σου παρουσιαστεί και θα τα ξαναφάς είτε θα επιλέξεις να μείνεις σε μια σχέση τοξική που όχι μόνο δε σε καλύπτει, αλλά σε αποδυναμώνει μέρα με τη μέρα, χάνοντας όλο και περισσότερο την ταυτότητά σου.

8. Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς. Μπορεί ο χωρισμός να σε έριξε και να νιώθεις λίγο μετέωρος με την κλασική φράση «και τώρα τι;» να γυρίζει στο κεφάλι σου, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να δυναμώσεις μέσα από αυτή τη δοκιμασία. «Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» και σίγουρα εσύ είσαι ζωντανός. Περνάς απλά μια φάση, απ’ την οποία μπορείς να βγεις δυνατότερος, πιο ολοκληρωμένος και σαφώς πιο ώριμος κι έτοιμος για ό,τι επιφυλάσσει η πορεία της ζωής σου. Μόλις η δύσκολη φάση της απομυθοποίησης περάσει, θα καταλάβεις πως δεν ήταν παρά ένα μάθημα για να σε κάνει καλύτερο, σοφότερο αλλά και πιο προσεκτικό στις μελλοντικές επιλογές σου.

9. Η άρνηση δε θα οδηγήσει πουθενά. Ο χρόνος που θα χρειαστείς για να προχωρήσεις παρακάτω εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εσένα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αποδεχτεί την κατάσταση. Μην προσπαθήσεις να το αρνηθείς ή να το θάψεις αυτό που συνέβη, γιατί θα καταλήξεις να σε πονάει περισσότερο, καθώς και θα σου πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο για να το ξεπεράσεις. Ξέσπασε, αποδέξου, συνειδητοποίησε, προχώρα.

10. Η περίοδος του «πένθους» δε διαρκεί για πάντα. Όχι, δεν τέλειωσε εδώ η ζωή σου.  Όχι, όσων ετών κι αν είσαι, δε χάθηκε ο χρόνος σου. Όχι, το ότι χώρισες δε σημαίνει ότι ήσουν απαραίτητα εσύ ανεπαρκής. Σημαίνει ότι απλά δεν έδεσε το γλυκό, ότι δεν ταιριάζατε κι ότι παρακάτω η ζωή επιφυλάσσει για σένα κάτι καλύτερο που θα σου ταιριάζει περισσότερο και θα ανταποκρίνεται επαρκώς στα γούστα σου και την ιδιοσυγκρασία σου.

Μόλις η θλίψη περάσει –γιατί πάντα περνάει, να είσαι σίγουρος– κράτα το μυαλό και την καρδιά ανοιχτά, αντιμετώπισε τη ζωή και πάλι με χαμόγελο κι όλα τα καλά θα αρχίσουν να εμφανίζονται μπροστά σου.

 

Συντάκτης: Μαρία Χαρδαλιά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη