Οι δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών έχουν επεκταθεί πολύ τα τελευταία χρόνια οδηγώντας σε μια εναλλακτική μορφή αναψυχής αλλά κι εγείροντας κοινωνικές ανησυχίες. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στον εθισμό του τζόγου ο οποίος αποτελεί επίσημα διαταραχή. Οι έρευνες οι οποίες έχουν γίνει σπεύδουν να εξηγήσουν το γεγονός του πως ένας άνθρωπος εθίζεται στον τζόγο με βάση κοινωνικές άλλα κι άλλες μεταβλητές, όπως χαρακτηριστικά προθυμίας των ανθρώπων να παίξουν άλλα και σύγκριση του φύλου τους. Επιπλέον, η επέκταση των ευκαιριών τζόγου με την πάροδο του χρόνου βρέθηκε ότι συσχετίζεται με την αύξηση της τάσης για έναρξη του τζόγου. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι σαφώς πιο πιθανό να ξεκινήσουν τον τζόγο σε μικρότερες ηλικίες από πριν.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη βιβλιογραφία έχει σχολιάσει την έλλειψη έρευνας ειδικά για το φύλο, τόσο στον τζόγο γενικά όσο και στον προβληματικό τζόγο ειδικότερα (2001; McCarthy et al., 2019). Γενικά, οι εμπειρίες τυχερών παιχνιδιών των γυναικών ήταν κάπως κρυμμένες μεταξύ των εθνικά αντιπροσωπευτικών στατιστικών και των μακροχρόνιων υποθέσεων σχετικά με τις προτιμώμενες δραστηριότητες και τη λιγότερο συχνή συμμετοχή (2001). Οι Kairouz et al. (2023) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σπανιότητα κοινωνικο-πολιτισμικών μελετών για το φύλο στην υποτροφία για τον τζόγο, υποδεικνύοντας την ανάγκη να επεκταθεί η ανάλυση στην έρευνα για το φύλο και τον τζόγο.

Πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι σχεδόν οι μισές (42%) των γυναικών έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, κυρίως σε δραστηριότητες όπως το λαχείο, τα ξυστά και το μπίνγκο. Οι γυναίκες ηλικίας 35–54 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παίξουν τυχερά παιχνίδια (32%), με ελαφρώς χαμηλότερη συμμετοχή στις νεότερες και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Τα λαχεία και τα ξυστά είναι παγκοσμίως δημοφιλή, αλλά οι νεότερες γυναίκες παίζουν επίσης ιδιωτικά με τους φίλους τους και παίζουν κουλοχέρηδες σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Οι γυναίκες αρχίζουν επίσης να ασχολούνται με προϊόντα τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο (Επιτροπή τυχερών παιχνιδιών) και φαίνεται να είναι πιο πιθανό να επηρεάζονται από τις διαφημίσεις τζόγου (McCormack et al., 2014).

Τα δύο φύλα έχουν εμφανείς διαφορές στον τρόπο προσέγγισης τους στα τυχερά παιχνίδια άλλα και στην αιτία εθισμού τους. Επιστήμονες προσδίδουν τον εθισμό στο σύστημα ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό επηρεάζει τόσο τις αποφάσεις όσο και τα συναισθήματα. Ανάμεσα στα δύο φύλα μεγάλη διαφορά έχει η πιθανότητα εθισμού με τους άντρες να έχουν μεγάλο προβάδισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ορμονικά, μια γυναίκα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες εθισμού. Στατιστικά, ωστόσο, είναι πιο προσεκτικές και δε ρισκάρουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ακόμα το αίσθημα εγωισμού είναι περισσότερο ανεπτυγμένο στο αντρικό φύλλο με τις γυναίκες να καταλαβαίνουν πιο άμεσα πότε πρέπει να αποσυρθούν από ένα κακό παιχνίδι. Μέσω της παρατήρησης των δύο φύλων και ισχυρών παικτών άλλα και τζογαδόρων μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι άντρες επικεντρώνονται πιο πολύ στο δικό τους παιχνίδι ενώ οι γυναίκες ασχολούνται και εξετάζουν πιο πολύ τους αντιπάλους τους και δίνουν πολλή περισσότερη σημασία στο πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι γύρω τους.

Ένα από τα πιο παραδοσιακά κοινωνικά στερεότυπα θέλει μόνο τους άνδρες να ασχολούνται με τον τζόγο· αυτό αλλάζει με τα χρόνια και βλέπουμε όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο να εντάσσεται στην αρένα. Η μεγάλη και αρνητική συσχέτιση του με τον εθισμό δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους με άμεσες συνέπειες και τεράστιες περιουσίες να κατασπαταλιούνται προς μια ευχαρίστηση της στιγμής. Ορμονικά, άλλα και βιολογικά, μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Άλλα σε όποιο φύλο και να ανήκεις πρέπει να γνωρίζεις πότε ξεπερνάς τα όρια. Και με κίνδυνο να γίνουμε κλισέ στο συγκεκριμένο θέμα, κολλάει τον μέτρον άριστον.

Συντάκτης: Ισμήνη Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου