Το ήξερες ότι τα κατοικίδια έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική και σωματική σου υγεία; Όχι μόνο σου προσφέρουν απλόχερα στιγμές χαράς, αλλά αποτελούν και μια εξαιρετική συντροφιά, αναγκάζοντάς σε, να ενεργοποιηθείς κάνοντας σωματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με την πιστοποιημένη κτηνίατρο συμπεριφοράς, Kat Pankratz, οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ψυχική σου υγεία βελτιώνεται όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς η αλληλεπίδραση με τα ζώα αυξάνει την ωκυτοκίνη (ορμόνη που σχετίζεται με την αίσθηση της ευεξίας), μειώνοντας την κορτιζόλη, συνεπώς το στρες και την αρτηριακή πίεση

Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έδειξαν ότι τα ζώα κι ιδιαίτερα τα σκυλιά, μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή σου, όπως π.χ. πένθος ή διαζύγιο καθώς και στη μείωση του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Η πίστη του ζώου και η ικανότητά του να προσφέρει άνευ όρων αγάπη, προωθούν τα συναισθήματα της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού στον άνθρωπο. «Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικιδίων τους», δήλωσε η Πρόεδρος της APA Rebecca Brendel, M.D.

Η διαπίστωση ότι τα ζώα μπορούν να ενισχύσουν την ανθρώπινη ψυχική ευεξία, έχει οδηγήσει στη συμμετοχή τους σε νοσοκομεία, γηροκομεία και σε άλλου τύπου ιδρύματα με το ρόλο του θεραπευτικού συντελεστή. Σύμφωνα με έρευνες, η παρουσία κατοικίδιου ζώου σε γηροκομείο επέδρασε σε περισσότερο ευτυχισμένους ηλικιωμένους ενώ στα ψυχιατρικά ιδρύματα οι ασθενείς αντίστοιχα, παρουσίασαν αύξηση της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης.

Η συμβολή των σκύλων συντροφιάς είναι ιδιαίτερα εμφανής και για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς τα ζώα λειτουργούν ως χρήσιμοι οδηγοί και ταυτόχρονα ως ισχυροί κοινωνικοί καταλύτες, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των σχέσεων με άλλους ανθρώπους. Ακόμη κι ένας περίπατος με το σκυλί αυξάνει σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό τις συνομιλίες με αγνώστους. Η διευθύντρια και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο κέντρο για την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth, Nancy Gee, αποκαλεί τον σκύλο ως «κοινωνικό λιπαντικό» που μειώνει τα εμπόδια στη συζήτηση. «Μας επιτρέπει να έχουμε αυτές τις ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους, γεγονός που μειώνει και τη μοναξιά μας». Επίσης, «αναγνωρίζει τέσσερα κριτήρια προσκόλλησης», τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, χρειάζεσαι τον δεσμό με ένα ζώο, όταν:

• το βρίσκεις ευχάριστο,

• νιώθεις άνετα μαζί του,

• σου λείπει όταν απουσιάζει,

• το αναζητάς όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο

Συνεχίζοντας, η ειδικός, μας πληροφορεί ότι ενώ τα σκυλιά μοιάζουν να είναι τα ιδανικά κατοικίδια για να καταπραΰνουν τη μοναξιά, όταν πρόκειται για την ανακούφιση από το αίσθημα της απομόνωσης, τα σκυλιά έχουν έναν άλλο τετράποδο ανταγωνιστή: τα άλογα! Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η ιπποθεραπεία, αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου θεραπευτικού προγράμματος για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Τα άτομα με αυτισμό σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζουν ανεπάρκεια αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Το άλογο παράγει τρισδιάστατες κινήσεις και η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος προάγει την κιναισθησία καθώς το άτομο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη θέση και τη στάση του σώματός του. Αξίζει να επισημανθεί πως το άλογα έχουν αναπτυγμένη ενσυναίσθηση, γι’ αυτό και μπορούν να καλλιεργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης κι αγάπης.

Ακόμη, όπως αναφέρει η ειδικός, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι συνδέονται επίσης με τις γάτες, τα πουλιά και τα ψάρια τους. Τελικά, μήπως η σύνδεσή σου με ένα ζώο δεν αφορά τόσο στο είδος του, αλλά προκύπτει από το πόσο αλληλεπιδράς μαζί του; Για παράδειγμα, ένα άτομο που πηγαίνει τον σκύλο του πολλές βόλτες κάθε μέρα και το βράδυ κοιμάται αγκαλιά μαζί του θα έχει πολύ διαφορετικό δέσιμο από ένα άτομο που κρατάει τον σκύλο του έξω στην αυλή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Morning Consult το Φεβρουάριο του 2023, σε δείγμα 2.200 ενηλίκων, η μεγάλη πλειοψηφία (88%) των ιδιοκτητών κατοικίδιων, θεωρούν τα κατοικίδιά τους μέρος της οικογένειάς τους. Όταν ρωτήθηκαν πόσο ανησυχούσαν για διάφορους στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τα κατοικίδια, οι ιδιοκτήτες τους, απάντησαν ότι ανησυχούν:

• για τη γήρανση/ θάνατο των κατοικίδιων τους (71%)

• και για την κατάσταση της υγείας των κατοικίδιων τους (66%)

• για τις διευθετήσεις στα ταξίδια (56%)

• και για τα έξοδα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (58%)

Οι μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων είπαν ότι το πιο πιθανό ήταν να μην έχουν κατοικίδιο, επειδή δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά (29%) ή ότι δεν είχαν χρόνο να το φροντίσουν (22%). Περίπου το 11% θρηνούσε ένα νεκρό κατοικίδιο. «Τα οφέλη της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων σε πολλούς Αμερικανούς φαίνεται να υπερτερούν των στρεσογόνων παραγόντων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος κι Ιατρικός Διευθυντής της APA, Saul Levin, M.D.

Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του συνυπήρχε με ζώα. Από τη συμβίωση αυτή προέκυψε ότι η παρουσία των ζώων στη ζωή του συνέβαλλε θετικά σε ορισμένες πτυχές της σωματικής και της ψυχικής του υγείας. Άραγε εσύ, πόσο έτοιμος αισθάνεσαι για εντάξεις ένα ζώο στη ζωή σου με συστηματική φροντίδα κι υπευθυνότητα; Γιατί άπαξ και την επιλέξεις, είναι κι αυτή μια σχέση ζωής.

Συντάκτης: Κυριακή Σεληνιωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου