Σχέση: H σχέση είναι, στην πραγματικότητα, κάτι που έχουμε ή κάτι που μπορούμε να έχουμε. Παράγωγο του ρήματος «έχω», με ρίζες στην αρχαία ελληνική. Όταν μπροστά της μπαίνει το επίθετο «περίπλοκη» που προσδιορίζει το είδος της, μήπως αλλάζει κι αυτό που έχουμε ή που θέλουμε να έχουμε;

Η περίπλοκη σχέση δημιουργεί εκείνα τα περίπλοκα συναισθήματα. Αυτά που ζουν στο «σχεδόν», στο «ίσως», στο «περίπου», στο «θα», στο «αν» και στο «μπορεί». Συνήθως, βέβαια, η εξέλιξή της είναι πάντα η ίδια και το τέλος πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Με μαθηματική ακρίβεια, όπως ακριβώς καταλήγει σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα μια αλγεβρική παράσταση, κάποιος πληγώνεται και το παραμύθι τελειώνει άδοξα.

Τι γίνεται όταν μερικές «γοργόνες» τα μπλέκουν με «μάγκες»; Έλκονται, γοητεύονται και μπλέκουν επί της ουσίας με ανθρώπους ακατάλληλους. Τα συναισθήματα γίνονται κουβάρι μπλεγμένο που προσπαθούν μόνιμα να το ξετυλίξουν και να βρουν την άκρη. Ο λαβύρινθος των σχέσεων που φέρουν στο κουδούνι την ονομασία “It’s complicated” είναι αχανής και το μόνο που καταφέρνουν κάθε φορά οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι να προσπαθούν να βρουν την αρχή, τη μέση κι έπειτα πάλι πίσω. Στο ίδιο σημείο κάθε φορά. Μένουν στάσιμοι, γδέρνοντας κάθε φορά το «εγώ», την αξιοπρέπεια και τα συναισθήματά τους, έχοντας την πεποίθηση πως κάποια στιγμή ένας απ’ τους δύο σαν άλλος Θησέας, θα σκοτώσει το Μινώταυρο και θα βγει απ’ το λαβύρινθο αυτό κρατώντας την Αριάδνη στην αγκαλιά.

Πώς, όμως, οι εκλεκτοί της μιας κατηγορίας οδηγούνται στο να δώσουν και να επενδύσουν στους ανθρώπους της άλλης; Σε μια τόση δύσκολη εποχή, η απάντηση μάλλον είναι πολύ εύκολη. Σε μια εποχή ρηχή, οι σχέσεις είναι δύσκολες και το να μένεις σε μια σχέση με βάθος είναι κάτι παραπάνω από μια μεγάλη πρόκληση. Οι ζωές όλων είναι αρκετά μπερδεμένες, οπότε οι εύκολες λύσεις είναι κάτι παραπάνω από μονόδρομος. Στην εποχή των social media, των εφαρμογών, του sexting, του εύκολου και γρήγορου σεξ και της άμεσης επιβεβαίωσης με δύο –το πολύ– τρία γλυκόλογα, η αφοσίωση φαντάζει ουτοπία.

Μπαίνουν στη διαδικασία της περίπλοκης σχέσης χωρίς να το καταλάβουν δίνοντας στους γύρω τους απαντήσεις τύπου «Το πάμε χαλαρά», «Μπα, δε με νοιάζει και τόσο» κι ας αναρωτιούνται πού ήταν χθες και δεν έστειλαν, ας καίγονται γιατί είναι «Ενεργός τώρα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν απάντησε.

Τα συναισθήματα κουβάρι, η καρδιά τσαλαπατημένη και τα νεύρα στο κόκκινο λέγοντας σε όλους «Δεν ξέρει τι θέλει». Εσύ που ήξερες, λοιπόν, γιατί μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία; Μάλλον, ούτε εσύ ήξερες, γιατί οι δυσκολίες της εποχής σου είπαν να μη βάλεις άλλες σκοτούρες στο κεφάλι σου. Κι εσύ τις έβαλες, αλλά όχι στο σωστό κουτί. Τις τοποθέτησες στο άλλο του «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Μπλέκουν, λοιπόν, οι «γοργόνες» με «μάγκες» –ή το αντίστροφο– και παίζουν το παιχνίδι του ποιος θα πληγωθεί πρώτος. Επιλέγουν να ζήσουν στο περίπου κι όχι στο απόλυτο. Επιλέγουν το περίπλοκο απ’ το απλό. Επιλογή που καταλήγει σε καθαρό συμβιβασμό. Η εποχή επιτάσσει το γρήγορο, το εύκολο και το φθηνό. Πού να μπλέξουν με συναισθήματα; Με τη μόνη διαφορά πως κι οι δύο πλευρές ξεχνούν: η καρδιά δε ρωτάει, λειτουργεί αυτόνομα απ’ το υπόλοιπο σώμα.

Επίσης, μπλέκουν γιατί το «σχεδόν» είναι στην οπτική τους καλύτερο απ’ το «καθόλου». Βολεύονται σε καταστάσεις κι ανθρώπους ανεπαρκείς γιατί το «περίπου» έχει κι αυτό τη μαγεία του. Το μυαλό παίζει τα παιχνίδια του κι ακολουθούν από πίσω σαν πιστοί στρατιώτες με το όπλο στο μέτωπο. Μπλέκουν σε μια μπερδεμένη κατάσταση γιατί η ψυχολογία τους εκείνη την εποχή είναι μπερδεμένη κι ευάλωτη στις μπερδεμένες επιλογές. Η ξεκάθαρη δέσμευση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, φαντάζει κρουαζιέρα πολυτελείας κι εκείνοι ίσως έχουν ξεχάσει το εισιτήριο σπίτι και βαριούνται να γυρίσουν να το πάρουν για να μπουν στο πλοίο.

Ένας άνθρωπος είναι πολύ λογικό να μην ξέρει τι θέλει σε κάποια φάση της ζωής του. Ίσως θέλει την επιβεβαίωση, το φλερτ και τις ερωτικές εμπειρίες κι από άλλα πρόσωπα. Ίσως. Ούτε αυτό το ξέρει. Σαν κακομαθημένα παιδιά διεκδικούν ό,τι τους έρθει στο κεφάλι την εκάστοτε στιγμή. Πολύ συχνά μπερδεύεται συναισθηματικά, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μπορεί από ένα νέο φλερτ που γοητεύτηκαν, πιθανότατα επειδή μπορεί εσύ από την πλευρά σου να άσκησες παραπάνω πίεση και ζορίστηκαν, αλλά τις περισσότερες φορές μπερδεύεται και δεν ξέρει τι θέλει γιατί φοβάται τις ευθύνες.

Μένουν σε μια περίπλοκη σχέση εξαιτίας του φόβου να αντιμετωπίσουν κατάματα τη μοναξιά. Τρομάζουν να αντικρίσουν τον εαυτό τους μόνο του και βολεύονται σε μια κατάσταση με τη σκέψη «πού να μπλέκω τώρα ξανά απ’ την αρχή;». Μένουν για τη συνήθεια κι ό,τι αυτή φέρνει από πίσω: εμμονή, ψύχωση, ανάμεικτα συναισθήματα και την αίσθηση του ανεκπλήρωτου.

Είναι όπως ο καπνιστής με το τσιγάρο του· σχέση εξάρτησης, ξέρει πως του κάνει κακό, ευχαριστιέται τη στιγμιαία απόλαυση κι αναβάλλει συνεχώς τη διακοπή του. Μένουν γιατί το εγκεφαλικό παιχνίδι κι η εξουσία που ασκεί στο μυαλό αυτή η σχέση είναι πολύ πιο δυνατή απ’ την επιθυμία της λογικής να το σταματήσει.

Μια τέτοια σχέση είναι απαραίτητη στη ζωή κάθε ανθρώπου για τον κάνει να συνειδητοποιήσει, πραγματικά, τι θέλει. Αν νιώθεις ότι ξεκίνησες ένα παιχνίδι που δε σου αρέσουν πια οι κανονισμοί του, άλλαξέ τους ή σταμάτησέ το. Το σκορ μένοντας δεν είναι άλλο παρά καθαρή ήττα. Μειώνεις τον εαυτό σου κι απογοητεύεσαι ξανά και ξανά. Μείνε μακριά από καταστάσεις που βλέπεις ότι δε σε εξελίσσουν και δε σε πάνε εκεί που θες.

Σταμάτα να αναλώνεσαι σε ανθρώπους που δεν αξίζουν ούτε χώρο, ούτε χρόνο, ούτε ενέργεια. Μη δίνεις με το ζόρι. Επίλεξε τον άνθρωπο που θες δίπλα σου και θέσε τους όρους σου. Στο επόμενο «Δεν ξέρω τι θέλω», δώσε τα παπούτσια στο χέρι και πες κατάματα «Ξέρω εγώ. Δεν κάνεις για εμένα».

Κάνε απλά τα πράγματα στη ζωή σου. Άσε τα “it’s complicated” και δώσε επιλογή Single or Taken.

Γιατί εν κατακλείδι δεν είναι οι σχέσεις μπερδεμένες και περίπλοκες, αλλά ο ίδιος μας ο εαυτός τις κάνει.

 

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη