poly520

Μόλις βρεθεί κάποιος σε μία παρέα συνήθως θα μιλήσει για όσα θέματα τον απασχολούν. Θρησκεία, πολιτική, φιλία, σχέσεις∙ συνήθως είναι τα κύρια θέματα που θα ακούσει κανείς τους ανθρώπους να επικεντρώνονται. Αυτό, όμως, που μας απασχολεί όλους ίσως λίγο πιο άμεσα και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι οι ερωτικές σχέσεις. Πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτές.

Αυτό που όλοι μπορούμε να διακρίνουμε είναι η αλλαγή της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα πράγματα και τις επαφές. Ο κόσμος έγινε πιο σκληρός, πιο εγωιστής και λιγότερο υπομονετικός. Σταμάτησε, ως επί το πλείστον, να προσπαθεί για οποιαδήποτε κοινωνική σχέση και θεώρησε πως όλοι πρέπει απέναντι στην κάθε μονάδα ανθρώπου να συμπεριφέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο που εκείνος ή εκείνη θέλει.

Αυτό, λοιπόν, είχε αντίκτυπο και στις ερωτικές επαφές, όπως είναι φυσικό. Παντού γύρω μας ακούμε σχέσεις να διαλύονται χωρίς καμία αναστολή. Τα άτομα δεν έχουν, φαίνεται, καμία ή έχουν ελάχιστη υπομονή προς τον σύντροφό τους. Θεωρούν ότι πρέπει γίνουν απ’ τον άλλο όλες οι αλλαγές κι οι υποχωρήσεις, χωρίς εκείνος που το απαιτεί να αλλάζει ή να υποχωρεί σε τίποτα και για κανέναν.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι ερωτικές σχέσεις δεν μπορούν να ανθίσουν με τέτοιες συμπεριφορές. Αρχικά, για να μπεις σε μια σχέση, οφείλεις να είσαι σίγουρος γι’ αυτό κι όχι να αμφιταλαντεύεσαι, καθώς μια οποιαδήποτε σχέση δεν επηρεάζει μόνο εσένα, αλλά και το άτομο ή τα άτομα που θα εμπλέκονται σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση. Ας πάρουμε, λοιπόν, ως δεδομένο ότι αυτό το έχεις λύσει και θες να μπεις με όλη σου την καρδιά σε αυτή τη σχέση. Δεν τελειώνουμε εδώ.

Ο καιρός περνάει κι η σχέση εξελίσσεται. Υπάρχουν δυνατότητες για μια μακροχρόνια σχέση, μα κάπου ίσως το πράγμα αρχίζει να χαλάει. Τσακώνεστε συνεχώς, σε ενοχλούν πράγματα στον άλλον. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Αν επιδιώκεις μια σχέση με μέλλον, τότε πρέπει να δουλέψεις πρώτα μέσα σου, με τη δική σου συμπεριφορά κι όχι με το τι κάνει ή τι δεν κάνει ο άνθρωπός σου. Μια σχέση είναι κάτι σαν συμβόλαιο χωρίς υπογραφή, που σε δεσμεύει πότε μπορείς να φύγεις ή πότε επιβάλλεται να σε διώξουν. Για να επιτευχθεί μια υγιής συνεργασία (σχέση), πρέπει κι οι δυο να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς όμως αυτές να παραβιάζουν τα δικαιώματά σου ή τις ελευθερίες σου.

Καλό θα είναι, βέβαια, να αναφερθεί πως υποχώρηση δεν είναι, για παράδειγμα, να δεχτείς να κόψεις τις παρέες σου με άτομα του αντίθετου φύλου, γιατί το ταίρι σου ζηλεύει και νιώθει ανασφάλεια. Αυτό είναι κάτι που σε πνίγει και σε πατάει, γι’ αυτό οφείλεις –όσο και να θες τον άλλον– να φύγεις για καλό δικό σου.

Όταν μιλάμε για συμβιβασμούς εννοούμε πράγματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτοβελτίωση του καθενός, που θα τον βοηθήσουν ατομικά αλλά και μέσα στην ίδια την σχέση. Για παράδειγμα, όταν ξυπνάς με νεύρα και πιάνεσαι από κάθε λέξη με αποτέλεσμα να βρίζεσαι με τον σύντροφό σου, προσπάθησε να ηρεμήσεις κι άσε τον άλλον να σε πάρει μια αγκαλιά. Αν κάτι σ’ ενοχλεί, πες το και προσπαθήστε από κοινού να βρείτε μια λύση -πάντα υπάρχει, αρκεί να υπάρχει προθυμία να βρεθεί.

Τα προβλήματα σε μια σχέση είναι για να κουβεντιάζονται και να λύνονται. Μην τα κρατάς μέσα σου, γιατί όσο τα σκεπάζεις όλα αυτά θα γίνουν μία μάζα από νεύρα, απογοήτευση και πόνο, μέχρι εσύ να ξεσπάσεις με μια ασήμαντη αφορμή κι ο άλλος να μην ξέρει από πού του ήρθε.

Όταν κάτι δε σου αρέσει, δεν το αντέχεις, το περίμενες και το ήθελες αλλιώς, ό,τι κι αν είναι αυτό που σ’ απασχολεί, συζήτησέ το με τον άνθρωπο που έχεις διαλέξει στο πλάι σου και ίσως μαζί καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο τραγικό ή τόσο βουνό όσο σου φαίνεται, όταν το σκέφτεσαι μόνος. Αν ο άλλος θέλει να προσπαθεί και θες κι εσύ, τότε αυτό είναι το βήμα-κλειδί για μια υγιή και μακροχρόνια σχέση.

Η επικοινωνία, αυτή είναι το Α και το Ω σε μια σχέση για να κρατήσει. Μάθε με μικρά και σταθερά βήματα να εξωτερικεύεις τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου. Η ζωή σου θα γίνει πολύ πιο εύκολη και κατ’ επέκταση κι η σχέση σου. Μην κρατάς πράγματα στο μυαλό σου, γιατί μέσα σ’ αυτό το μικρό θαυματουργό όργανο  τα πιο μικρά προβλήματα φαίνονται –ή γίνονται– τεράστια. Υπάρχει, λοιπόν, τρόπος να κάνεις και τη ζωή σου πιο ευχάριστη και τη σχέση σου να κρατήσει. Αρκεί να το θες πραγματικά.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Σαμαρά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!