kid-circus-7vslk_9ghwa-unsplash

Είναι εκείνες οι βραδιές που δε βλέπεις την ώρα να γυρίσεις στο σπίτι σου και να αφεθείς στη ζεστασιά του κρεβατιού σου. Όταν μετά από μέρες σκληρής δουλειάς και υποχρεώσεων, φτάνεις σε εκείνη τη μαγική μέρα που είναι για τον εαυτό σου και για κανένα άλλο. Είτε είναι άδεια, είτε ρεπό ή αργία στην πραγματικότητα λίγο σε ενδιαφέρει. Σημασία έχει μόνο ότι επιτέλους θα βρεις χρόνο να ξεκουραστείς, να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και να πέσεις νωρίς για ύπνο διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο ή βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά. Έχεις σχεδόν φτάσει, είσαι στο αυτοκίνητο και μένει να πάρεις μια τελευταία στροφή για να φτάσεις στον πολυπόθητο προορισμό σου, που είναι κυριολεκτικά λίγα μέτρα πιο εκεί και σε περιμένει. Όμως, χωρίς να το θες δεν παίρνεις ποτέ τη στροφή, κοιτάς την ώρα και σχεδιάζεις τι θα κάνεις το υπόλοιπο της βραδιάς. Τι έγινε έτσι ξαφνικά; Εσύ δεν ήσουν που με το ζόρι κρατιόσουν όρθιος, που είχες περάσει όλη τη μέρα σου κρατώντας με δυσκολία τα μάτια σου ανοικτά; Τι άλλαξε μέσα σε λίγες στιγμές;

Η απάντηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη ψυχολογία της στιγμής. Είναι εκείνη που σου επιτρέπει να συνεχίσεις να λειτουργείς, ακόμα και όταν το σώμα σου αρνείται να συνεργαστεί. Καλύπτει με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο την κούρασή σου και σε καλεί να ζήσεις τη ζωή σου. Είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν ελέγχεις, που σε καθένα από εμάς λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και υπό διαφορετικές προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα κοινό σημείο για όλους. Όταν έχουμε καλή διάθεση -ή τουλάχιστον ο εγκέφαλος μας δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που μας επιτρέπουν να περάσουμε όμορφα- το σώμα μας δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να το κάνουμε πράξη. Έτσι επιλέγουμε να αφήσουμε για λίγο ακόμα το σπίτι μας να περιμένει, πηγαίνουμε να βρούμε τους φίλους μας και περνάμε τη βραδιά μαζί τους, αγνοώντας την εξάντλησή μας και μαζί το γεγονός ότι πιθανότατα θα σερνόμαστε το επόμενο πρωινό. Η αλήθεια είναι,πως μερικές φορές είναι καλό να επιλέγουμε να κάνουμε πράγματα που κανονικά θα αποκλείαμε, επιτρέποντας στον εαυτό μας να ζήσει μια ζωή που δε θα είναι εγκλωβισμένη σε στενά όρια και κανόνες. Φυσικά, όπως και σε οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνονται με μέτρο, ώστε να διασφαλίσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια ισορροπία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε χωρίς να ανησυχούμε για τον εαυτό μας.

Ακούμε συχνά διάφορα άτομα να μας λένε να διατηρούμε θετική στάση απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και παράλληλα να έχουμε πάντα καλή διάθεση, μέσω της οποίας μπορούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται. Όλα αυτά ακούγονται λίγο θεωρητικά και σε μεγάλο βαθμό είναι απλή θεωρία. Δεν μπορεί να περιμένει κάποιος να διατηρούμε συνεχώς τη διάθεσή μας σε υψηλά επίπεδα, ανεπηρέαστοι από όσα συμβαίνουν σε μας και τους γύρω μας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα στεναχωρηθούμε, θα κλάψουμε, θα πέσουμε ψυχολογικά. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι το τι οφείλουμε να κάνουμε, από κει και έπειτα. Είναι μεγάλης σημασίας να διαθέτουμε εκείνους τους εσωτερικούς μηχανισμούς που θα μας δώσουν ώθηση να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη ζωή μας όπως μπορούμε και θα έπρεπε. Οι διακοπές ή η άδειά μας που πλησιάζει, τα όνειρά μας για το μέλλον, τα απωθημένα που έχουμε από τις σχέσεις μας με τους άλλους, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να σφίξουμε τα δόντια και να πάμε παρακάτω. Σε καμία περίπτωση δεν είναι απλό, δεν είναι κάτι που μπορούμε πλήρως να ελέγξουμε ανά πάσα στιγμή, παρόλα αυτά είναι κάτι μας δίνει ένα μήνυμα και μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για όσα πρόκειται να βρούμε στο δρόμο μας.

Οφείλουμε να μην εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας εκεί που πραγματικά θέλουμε. Στην προσπάθεια αυτή, κρύβεται η ουσία της ζωής που ανοίγεται γεμάτη ελπίδα και ευκαιρίες μπροστά μας και περιμένει από μας να της δείξουμε το καλύτερό πρόσωπό μας.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Σαγκριώτης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!