pillow3132

Είσαι σε μια φάση της ζωή σου, που έχεις επιτέλους αρκετό χρόνο για να κοιτάξεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου. Είσαι μόνος-η και όλος ο κόσμος ανοίγεται μπροστά σου για να τον κατακτήσεις, για να ζήσεις εμπειρίες, να κάνεις γνωριμίες, χωρίς όρια και περιορισμούς. Μα όμως δεν ενθουσιάζεσαι όσο θα έπρεπε. Μένεις μετέωρος-η για λίγο, σαν κάτι, μια αόρατη δύναμη, να σε κρατάει πίσω και να μη σε αφήνει να προχωρήσεις. Στην αρχή δεν ξέρεις με σιγουριά τι φταίει. Φτιάχνεις διάφορες δικαιολογίες προσπαθώντας να δώσεις μια απάντηση στον εαυτό σου. Η πραγματικότητα δεν αργεί όμως να σου χτυπήσει την πόρτα και να σου δείξει ποιο δρόμο πρέπει να πάρεις. Ξέρεις πια με σιγουριά ότι σου λείπει, ότι θες πίσω στη ζωή σου το άτομο που έχετε περάσει τόσα μαζί, που έχετε γελάσει, κλάψει, έχετε κοιμηθεί ο ένας πλάι στον άλλο, αλλά τώρα πλέον δεν είστε μαζί. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος-η ότι είναι η καλύτερη επιλογή για σένα να γυρίσεις πίσω; Αξίζει να βάλεις τον εαυτό σου σε μια διαδικασία να αισθανθεί από την αρχή, να ξεθάψει βαθιά κρυμμένα συναισθήματα και αναμνήσεις;

Οι πρώτες μέρες μετά το χωρισμό τις περισσότερες φορές, είναι γεμάτες με πόνο, θλίψη, αμφιβολίες και μια ακατανίκητη ανάγκη να αλλάξεις αυτό που νιώθεις, είτε μιλώντας στον άλλο είτε ξεχνώντας για πάντα την ύπαρξή του. Πολλές φορές, ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι εφικτά και έτσι μένεις εκτεθειμένος σε συναισθήματα που σε βομβαρδίζουν αλύπητα και κάνουν αβάσταχτη την καθημερινότητά σου. Όταν είσαι σε αυτή τη φάση, είσαι ευάλωτος-η σε σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να σε επηρεάσει, από μια συμβουλή ενός φίλου έως μια ρομαντική ταινία που θα τύχει να παίζει στην τηλεόραση, δεν μπορείς να δεις τα πράγματα αντικειμενικά. Είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρεις, αν πραγματικά έχεις ανάγκη όλα αυτά που σου λείπουν από τη σχέση σου ή αν απλώς είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας που έχει αλλάξει πλέον και -όπως κάθε αλλαγή- σε δυσκολεύει τον πρώτο καιρό. Αν θες να είσαι σίγουρος-η ότι σου λείπει και ότι τον-η χρειάζεσαι πίσω στη ζωή, πρέπει να αφήσεις τα συναισθήματα να καταλαγιάσουν, να δώσεις και στους δύο σας χρόνο μακριά από τα όρια της σχέσης σας και να δοκιμάσετε για λίγο τη ζωή σας χωρίς να έχετε ο ένας τον άλλο. Όταν θα έχετε ξεφορτωθεί κάθε υπόνοια ότι αυτό που αποζητάτε από την πρώην σχέση σας είναι η σιγουριά της καθημερινής ρουτίνας και επικοινωνίας, μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να κάνει όνειρα επανασύνδεσης. Φυσικά είναι στο χέρι σας να προσπαθήσετε να κάνετε αυτά τα όνειρα πραγματικότητα ή να τα αφήσετε φυλαγμένα σε ένα συρτάρι του μυαλού σας.

Τα συναισθήματα δεν είναι το μοναδικό σημάδι που θα δείξει το δρόμο προς μια πιθανή επανασύνδεσή σας με μια παλιά σχέση. Μερικές φορές όταν κατορθώνουμε να έχουμε καθαρό μυαλό, κυρίως σε περιόδους της ζωής μας που έχουμε χώρο και χρόνο να σκεφτούμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον μας, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι όσο καιρό ήμασταν σε σχέση, ήμασταν και καλύτεροι άνθρωποι και αυτό έχει πολλές προεκτάσεις. Η επίδραση του άλλου σε μας είναι μια βασική παράμετρος που θα πρέπει να μας απασχολεί, εφόσον σκεφτόμαστε σοβαρά να επιστρέψουμε σε μια σχέση. Αν στη διάρκεια της σχέσης ήμασταν περισσότερο ενεργοί, νιώθαμε μια σιγουριά για τον εαυτό μας και μπορούσαμε να βλέπουμε κάθε μέρα με λίγο πιο αισιόδοξο μάτι, μάλλον οφείλουμε να σκεφτούμε για μια ακόμα φορά αν ο χωρισμός μας είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Μερικές σχέσεις πατάνε σε θεμέλια που βασίζονται κυρίως σε ένα κοινό μέλλον. Εάν μετά το χωρισμό, η απώλεια αυτού του ιδανικού μέλλοντος αποτελεί ανεπανόρθωτη ζημιά, κάτι έχουμε κάνει λάθος. Μερικές φορές, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας στο μέλλον είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πρόσωπο που έχουμε δίπλα μας. Όταν πια δεν είμαστε μαζί και εξακολουθούμε να έχουμε τις ίδιες βλέψεις, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τον-ην έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Καθένας από μας βιώνει διαφορετικά ένα χωρισμό, αλλά και όλα τα ψυχολογικά και συναισθηματικά στάδια που τον ακολουθούν. Για τον καθένα είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία κάθε φορά, με διαφορετικούς όρους και καταστάσεις. Υπάρχει όμως κάτι κοινό και αυτό δεν είναι άλλο από τις δεύτερες σκέψεις που θα έχουμε, έστω και για μια στιγμή, σε κάποια φάση μετά το χωρισμό. Μπορούμε να επιλέξουμε να αφήσουμε αυτές τις δεύτερες σκέψεις να γίνουν οδηγός μας ή να τις αφήσουμε στην άκρη να ξεθωριάσουν. Εάν πάρουμε τον πρώτο δρόμο, που συχνά είναι και ο πιο δύσκολος, καλό είναι πρώτα να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι μπορούμε για την επιλογή μας. Φυσικά, αυτό ούτε εύκολο είναι, ούτε κάτι που μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε. Οι πιο τυχεροί από μας καταφέρνουν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και ίσως να βρουν το δρόμο να επιστρέψουν άνθρωπο εκείνο που τους κάνει να νιώθουν πραγματικά ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Σαγκριώτης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Ψάχνεις τρόπο να ξαναείστε μαζί;

Υπάρχουν κάποιοι έρωτες που καίνε και δε σβήνουν!