«Η γνώμη των άλλων είναι των άλλων», λέει ένα ρητό- τι πιο απλό από αυτό; Καθημερινά ακούμε αποψάρες πολλών για το καθετί που κάνουμε χωρίς καν να τη ζητήσουμε. Είναι συνήθεια πλέον να χώνουμε τη μύτη μας εκεί που δε μας αφορά, δηλαδή στην προσωπική ζωή και τις επιλογές που δεν είναι δικές μας. Διανύουμε μια εποχή όπου κρινόμαστε για τα πάντα, από το τι φοράμε μέχρι τι πρέπει να φάμε σε ποια ώρα και γιατί. Πολύ αγχωτικό όλο αυτό, δε νομίζετε;

Η κοινωνία ανέκαθεν είχε το ταλέντο και την τάση να μας βάζει σε καλούπια για να ακολουθούμε τη ροή του ρεύματος- δεν είναι κάτι νέο αυτό. Εάν τολμήσεις να βγεις εκτός, την έβαψες. Αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα και η αμεσότητα με την οποία διαδίδεται η γνωμούλα του καθενός και φτάνει στ’ αυτιά μας. Και σαφώς, υπάρχουν και κάποια όρια που καλό θα θέτουμε για να μη μας ανάψουν τα λαμπάκια σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πάμε να δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δείξουμε ευγενικά ότι δε μας ενδιαφέρει η γνώμη κάποιου:

 

1. Ευχαριστώ αλλά…

Μπορείς να δείξεις ότι ναι μεν σε νοιάζει το ενδιαφέρον τους, αλλά θα προτιμήσεις να κάνεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου εξαρχής. Μπορείς να πεις: «Ευχαριστώ πολύ που νοιάζεσαι για μένα αλλά έχω ήδη πάρει τις δικές μου αποφάσεις», κοφτά και με χαμόγελο για να καταλάβουν ότι δε θα το συναποφασίσετε.

 

2. Προσωπικά ζητήματα συζήτηση κομμένη

Λέγοντας ότι δε θες να συζητήσεις άλλο για αυτό το θέμα, είναι ένας καλός τρόπος να οριοθετηθείς, αφού δε δίνεις περιθώρια στον άλλο να συνεχίσει τον σχολιασμό και γλιτώνεις να έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί του.

 

3. Τα λέει όλα η σιωπή

Δηλαδή, το γνωστό σε όλους «η σιωπή μου προς απάντησή σου». Όταν κάποιος μας φέρνει σε δύσκολή θέση, σημαίνει ότι έχει τις δικές του ανασφάλειες με τις οποίες δεν έχεις καμία υποχρέωση να ασχοληθείς. Μάλιστα, μπορείς επιδεικτικά να σηκωθείς και να φύγεις, δείχνοντας την πλήρη αδιαφορία σου για τα λεγόμενά του.

 

4. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε

Εν ολίγοις να δείξεις ότι το να έχεις διαφορετική άποψη είναι κάτι υγιές και κάποιες φορές αναγκαίο, για να τελειώσει ομαλά η κουβέντα.

 

5. Έλα στη θέση μου

Να του δώσεις δηλαδή να καταλάβει ότι η γνώμη του σε ενόχλησε φέρνοντάς του σαν παράδειγμα κάτι αντίστοιχο για μια δική του περίπτωση, ώστε να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί πώς νιώθεις.

 

6. Ξέρω, ξέρεις;

Να απαντήσεις ευγενικά ότι γνωρίζεις καλύτερα το καλό σου από τον καθένα κι οι απόψεις που δεν ταιριάζουν με τη δική σου ιδιοσυγκρασία δεν μπορούν να σε επηρεάσουν. Χίλιες φορές να κάνεις κάτι που ήταν δική σου σκέψη κι ας το μετανιώσεις μετά, παρά να ακούσεις τους άλλους και να έχεις απωθημένα.

 

7. Κάνε μια προσπάθεια

Δηλώνοντας ότι κατανοείς την ανάγκη να σε βοηθήσουν. Για παράδειγμα, οι γονείς σου ή ένα φιλικό πρόσωπο σου λένε ότι έχουν κάποιες ενστάσεις για τη νέα σου σχέση; Μπορείς να απαντήσεις ότι καταλαβαίνεις το φόβο τους για σένα, αλλά έχεις αντίθετη άποψη από αυτούς κι εύχεσαι να το δουν κι εκείνοι.

 

8. Αν θελήσω, θα σε ρωτήσω

Να το παίξεις διπλωματικά- πράγμα που χρειάζεται αρκετά και στον επαγγελματικό τομέα. Ενδεχομένως μπορείς να πεις ότι όταν δεν είσαι σίγουρος για την απόφασή σου ή για την κίνησή σου, τότε θα ζητήσεις μόνος σου την άποψή τους κι ότι προς το παρόν ακολουθείς το ένστικτό σου.

 

9. Γνωριζόμαστε;

Στην περίπτωση που κάποιος δε σε ξέρει καλά, μπορείς να πεις ότι θα προτιμούσες να γνωριζόσασταν καλύτερα για να μπορέσει να εκφέρει άποψη για σένα. Ενδεχομένως μέσα σου να βράζεις, όμως με υπομονή κι ευγένεια κλείνεις περισσότερα στόματα κι ευκολότερα απ’ όσο νομίζεις.

 

10. Άσε το σώμα να τα πει

Κρατώντας απόσταση με το ύφος σου και τη στάση του σώματός σου. Καμιά φορά για να καταλάβει ο συνομιλητής ότι ξεπερνάει τα όρια θα πρέπει να του το δείξεις με σταθερό βλέμμα και ψηλό ανάστημα, καθώς του απαντάς ευγενικά ότι διαφωνείς μαζί του, αφού έχεις μετρήσει μέχρι το 10 από μέσα σου για να φύγει ο θυμός.

Με λίγα λόγια, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και μάθε να θέτεις όρια με ευγένεια και θα δεις ότι η συμπεριφορά των άλλων θα αρχίσει να αλλάζει απέναντί σου. Κάνε αυτό που γουστάρει η καρδιά σου και μη δίνεις στους άλλους την ευκαιρία να σε κάνουν να θυμώσεις και να ρίξεις το επίπεδό σου. Θα συναντήσεις πολλούς συμβουλάτορες στη ζωή σου, γι’ αυτό φρόντισε να δέχεσαι μόνο ό,τι σου είναι χρήσιμο και το νιώθεις ειλικρινά καλοπροαίρετο. Τα υπόλοιπα κουβά.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου