Υπάρχουν πολλών ειδών επαγγέλματα που άλλοτε έχουν καλές απολαβές κι άλλοτε είναι χαμηλόμισθα. Άλλοτε σου προσφέρουν τη χαρά της συνεργασίας, άλλοτε την προσήλωση στην προσωπική προσπάθεια, όπως ο πρωταθλητισμός. Μερικά είναι για λίγο, άλλα για μια ζωή. Το κάθε επάγγελμα δε, έχει τις δικές του δυσκολίες κι απαιτεί γνώσεις, εξειδίκευση, ταλέντο καμιά φορά. Ορισμένα χαρακτηρίζονται από κοινές δυσλειτουργίες, ή μικρά λάθη που διορθώνονται ή που μπορεί να επιφέρουν κάποια μικρή οικονομική ζημιά. Από την άλλη, υπάρχουν επαγγέλματα που ανήκουν στην κατηγορία –επάγγελμα- λειτούργημα- και οι άνθρωποι που τα ασκούν θεωρούνται ήρωες της καθημερινότητας, γιατί πολλές φορές από αυτούς εξαρτάται η ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων, ή γιατί κάνοντας το επάγγελμά τους, ενδέχεται να κινδυνεύσει η δική τους ζωή. Κατά συνέπεια πρόκειται για επαγγέλματα που έχουν ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο κι ακολουθούν κάποιους απαράβατους κανόνες ηθικής, βάσει αρμοδιοτήτων.

Ας δούμε παρακάτω κάποια παραδείγματα επαγγελμάτων που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο:

 

Γιατρός- Νοσηλευτής:

Πρόκειται για τα πιο σημαντικά επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή ενός ανθρώπου και την καλή του υγεία, που απαιτεί διαρκή επιστημονική μελέτη, πείρα, μεγάλη αφοσίωση αλλά και πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Στη χώρα μας, δυστυχώς, αυτό το επάγγελμα δεν είναι από τα πιο καλοπληρωμένα, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, κι αποτελεί ένα καίριο ζήτημα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, μιας κι οι ανάγκες από προσωπικό σε νοσοκομεία και δομές είναι αυξημένες. Ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής έχει δώσει όρκο να ασκεί το επάγγελμά του με διαφάνεια και με γνώμονα τη σωστή διάγνωση του ασθενή του. Επομένως, η υποχρέωση αυτή το καθιστά ως ένα επάγγελμα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συναισθηματικής αλλά και σωματικής αντοχής, καθώς τα ωράρια δεν είναι καθορισμένα και οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες. Οι εθελοντικές οργανώσεις, τέλος, όπως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» είναι ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα προσφοράς έργου προς τον συνάνθρωπο, που θα έπρεπε να εκτιμάται από όλους μας.

 

Διασώστες πυροσβέστες:

Όσοι έχουν τελειώσει τη σχολή πυροσβεστών ή είναι εθελοντές-πυροσβέστες, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πιο κρίσιμες καταστάσεις στις φυσικές καταστροφές, οι οποίες πλέον δεν είναι λίγες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Καλούνται να είναι σε ετοιμότητα εκτός από την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε σεισμούς, πλημμύρες αλλά και σε περιπτώσεις απεγκλωβισμού ή εντοπισμού ανθρώπων σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι ένα από τα επαγγέλματα που απαιτεί μεγάλο ψυχικό σθένος και φέρει κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Παρ’ ότι και αυτό είναι ένα επάγγελμα με σημαντική κοινωνική προσφορά, δεν αμείβεται όπως θα έπρεπε, ενώ στη χώρα μας οι  πυροσβέστες κάνουν αδιανόητα υπεράνθρωπες προσπάθειες να αναμετρηθούν, όχι μόνο με τις δυνάμεις της φύσης, αλλά και με απανωτά φαινόμενα εμπρησμού.

 

Εκπαιδευτικοί:

Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει αναβαθμιστεί σχεδόν καθόλου εδώ και πολλά χρόνια και χρήζει σημαντικής βελτίωσης από πολλές απόψεις. Γεγονός, που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών, χωρίς να τους δίνει κίνητρο να ασχοληθούν παραπάνω με την επιμόρφωση των μαθητών τους. Εντούτοις, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη σωστή διδασκαλία των μαθητών τους και αφιερώνουν προσωπικό χρόνο αλλά και μέσα για να βοηθήσουν να γίνει η διδασκαλία πιο κατανοητή και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στη νέα γενιά. Η προσπάθειά τους κρίνεται αναγκαία, καθώς η παιδεία αποτελεί το βασικότερο εφόδιο για την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου καλλιεργώντας τον νου του. Όπως είχε πει ο Malcolm Forbes «Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ανοιχτό μυαλό».

 

Ερευνητές:

Πρόκειται για μια κατηγορία επαγγέλματος που αφορά γενικότερα τις επιστήμες και τις εφευρέσεις κάθε είδους. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την έρευνα είναι σαφώς αξιέπαινοι, καθώς αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους ή και ολόκληρη, για την ανακάλυψη νέων μεθόδων, φαρμάκων, τεχνολογιών κ.λπ. με απώτερο σκοπό να συμβάλλουν στην εξέλιξη και βελτίωση των συνθηκών της ζωής του ανθρώπου και του πλανήτη. Είναι εκείνοι που βρίσκουν την απάντηση στην ερώτηση πολλές φορές πριν καν αυτή τεθεί. Τελευταίο παράδειγμα, η σημαντική και συνάμα ελπιδοφόρα έρευνα γίνεται σχετικά με την εφεύρεση θεραπειών και φαρμάκων για διάφορες μορφές καρκίνου ή η εξερεύνηση μορφών ζωής στο διάστημα. Χωρίς εκείνους, κάποια στιγμή τα βήματά μας θα τέλειωναν σε γκρεμό.

Ανάμεσα σε αυτά τα επαγγέλματα θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τους ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς, πνευματικούς που ασκούν ορθά και με ευλάβεια το λειτούργημά τους, καθώς βοηθούν τις ψυχούλες μας να αναπνεύσουν και να ανταπεξέλθουν στα ζόρικα μονοπάτια της ζωής μας. Eργασίες με αρμοδιότητες που απαιτούν τεράστιο ψυχικό σθένος και είναι πάντα εκεί για τη διατήρηση κι ανάπτυξη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, κάτι που έχουμε ανάγκη κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν για τον άνθρωπο, κι όχι τον άνθρωπο. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο τους χρειαζόμαστε.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου