Ο δεσμός που αναπτύσσουμε με τη μητέρα μας αποτελεί συνήθως την ουσιαστικότερη σχέση στη ζωή μας. Ακόμα κι αν η σχέση μας μαζί της δεν είναι αρμονική, η επίδρασή της είναι καθοριστική στη ζωή μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα και «μάχες» που δίνονται μεταξύ μητέρας και παιδιού, ακόμα κι αν το παιδί έχει διανύσει μισό ή και παραπάνω αιώνα ζωής. Όλοι μας άλλωστε σε κάποια φάση της ζωής μας, έχουμε δώσει τις μάχες μας για κάποια ή για όλα τα παρακάτω θέματα.

 

1. Η ζακέτα

Πραγματικά, το θέμα της ζακέτας είναι λες κι εντυπώνεται με έναν μαγικό τρόπο στο dna κάθε μητέρας. Δεν έχει σημασία εάν είσαι 5 ή 55, κάθε φορά που η μητερούλα θα αντιληφθεί ότι σκοπεύεις να βγεις, θα ακούσεις τον αλαλαγμό «ζακέτα να πάρεις». Δεν έχει σημασία εάν θα είναι μάλλινη, βαμβακερή, ριγέ ή πουά, ούτε εάν έξω έχει αέρα εντάσεως 0,000001 μποφόρ. Εσύ οφείλεις να πάρεις ζακέτα ή να ρίξεις ένα ματς πριν βροντήξεις την πόρτα.

 

2. Το πρωινό

Σε συνεργασία ή όχι με διατροφολόγο, η μαμά σου σε ωθεί να καταναλώνεις τουλάχιστον 1000 θερμίδες στο πρωινό, διότι διαφορετικά δε θα μπορέσεις να βγάλεις τη μέρα. Τι κι αν εσύ θες απλά να απολαύσεις τον καφέ και το τσιγαράκι σου με το που ξυπνάς; Έτσι και πάρει πρέφα ότι δεν τρως, αλλά πίνεις το μαύρο νεροζούμι και φουμάρεις, αρχίζουν οι απειλές για τρύπια στομάχια και κιτρινισμένα δόντια, λόγω καφεΐνης και νικοτίνης. Κι αν μπεις στη διαδικασία να της απαντήσεις, μάντεψε τη συνέχεια.

 

3. Το δωμάτιο

Ποτέ μα ποτέ ένα δωμάτιο δε θα είναι αρκετά τακτοποιημένο για μια μητέρα. Πάντα θα υπάρχει ένα ρούχο που δε θα έπρεπε να βρίσκεται στην καρέκλα, ένας ή περισσότεροι κόκκοι σκόνης σε κάποιο ή σε όλα τα έπιπλα, ένα λάθος στρωμένο κρεβάτι. Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψιλά.

 

4. Το μπάνιο

Σε συνέχεια του προηγούμενου, με το που θα βγούμε από το μπάνιο είναι λες και της πατάμε το κουμπί για να μπει να ελέγξει τα επίπεδα υγρασίας και ομίχλης στο χώρο. Η μουρμούρα ότι θόλωσαν οι καθρέφτες και ότι αδειάσαμε πάλι το νερό του θερμοσίφωνα επαναλαμβάνεται σε ρυθμό μάντρα.

 

5. Τα λεφτά

Το «μην πετάς τα λεφτά σου σε άχρηστα πράγματα» πρέπει να γίνει ringtone όταν μας καλεί η μαμά μας. Σπάνια, σύμφωνα πάντα με τη μαμά, είμαστε ικανοί να λειτουργήσουμε ορθολογικά, να εκτιμήσουμε τα λεφτά που βγάζουμε ή που μας δίνουν και να αγοράσουμε κάτι που όντως χρειαζόμαστε.

 

6. Η οδήγηση

Δεν τολμώ καν να αγγίξω το θέμα μηχανή και περιορίζομαι στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Κάθε ταχύτητα άνω των 25 χιλιομέτρων είναι ιλιγγιώδης, ενώ σε προσπέραση είναι ικανή να καλέσει η ίδια την τροχαία για να σε γράψει. Μαμά και αυτοκίνητο σπανίως σε βρίσκουν σε ήρεμη κατάσταση όταν φτάνεις στον προορισμό.

 

7. Ο σύντροφος

Περνάμε στο βαρύ πυροβολικό. Δυστυχώς, τουλάχιστον στην Ελλάδα, επικρατεί το στερεότυπο ότι για να είσαι ευτυχισμένος με κάποιον και να οδηγηθείς σ’ έναν πετυχημένο γάμο, πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν, τουλάχιστον, 5ψήφιες καταθέσεις στην τράπεζα. Αν δεν παντρευτείς άνθρωπο δικηγόρο, γιατρό, μηχανικό ή βιομήχανο, θα είσαι, τις περισσότερες φορές, με μια μόνιμη μουρμούρα να βουίζει μέσα στο κεφάλι σου.

 

8. Τα παιδιά

Σε πλήρη συνάρτηση με το θέμα του συντρόφου είναι και η απόκτηση των παιδιών. Είτε είσαι σε σχέση, γάμο είτε όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει τουλάχιστον 1.0001.000 φορές τη σπαστική ερώτηση «πότε θα κάνεις παιδί;». Για λόγους τους οποίους ακόμα δεν έχει αποφανθεί η επιστήμη επίσημα, φαίνεται ότι οι μητέρες αδυνατούν έστω να σκεφθούν ότι το παιδί τους μπορεί να μη θέλει να γίνει γονέας, για διάφορους λόγους.

 

9. Τα ποτά και τα ξενύχτια

Όσο και να μεγαλώσουμε θα ακούμε για στάχτες στα ποτά, επικίνδυνες ουσίες, ιστορίες τρόμου κι ώρες ύπνου που πάνε χαμένες χωρίς λόγο. Εμείς ωστόσο θα εξακολουθούμε να γλεντάμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

 

10. Οι συγκεντρώσεις συγγενών

Το έχουμε ξαναπεί. Στο περιβάλλον των συγγενών υπάρχουν τόσο τοξικά και αντιπαθή άτομα που δε θέλουμε ούτε φωτογραφίες τους να βλέπουμε. Όλοι μας έχουμε τσακωθεί για γάμους και τραπέζια που δε θέλαμε να πάμε, αλλά που τελικά υποχωρήσαμε κάτω από το βάρος της αδιαπραγμάτευτης ατάκας «δε θα γίνουμε ρεζίλι επειδή το θες εσύ».

 

Υπάρχουν πολλές στιγμές που οργιζόμαστε και πνιγόμαστε κάτω από την πίεση των μαμάδων μας για θέματα που στο μυαλό μας είναι πιο απλά και ξεκάθαρα. Αυτές τις στιγμές θυμού όμως, ας σκεφτούμε κι όσους δεν έχουν πια να χωθούν σε μια αγκαλιά που μυρίζει μανούλα. Ας σκεφτούμε κι αυτούς που θα έδιναν τα πάντα για έναν ακόμα τσακωμό.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου