Συχνά, ακούμε έντονους κι απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη σημερινή τηλεόραση, κάτι που μάλλον οφείλεται στην ύπαρξη πολλών προγραμμάτων και προσώπων που προκαλούν δυσφορία λόγω περιεχομένου, εκφράσεων και στάσεων. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που οι συνδρομητικές υπηρεσίες αντλούν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εφόσον η καθημερινή τηλεόραση κάθε άλλο παρά ποιότητα προσφέρει. Τα παρακάτω στοιχεία ίσως είναι και τα πιο ενοχλητικά, εάν κάποιος αποφασίσει να καθίσει, έστω για λίγο, απέναντι από έναν τηλεοπτικό δέκτη.

 

Υποκρισία, ρατσισμός, σεξισμός, λαϊκισμός

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται τα κοινωνικά θέματα και τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων κάποιες ενημερωτικές εκπομπές, είναι βουτηγμένος στο καζάνι της υποκρισίας και του λαϊκισμού, όπου δήθεν θλιμμένα ματάκια και σουφρωμένα χειλάκια συμπονούν αυτόν που υποφέρει. Παρουσιαστές κάνουν λόγο για καταγωγή και σύνδεση με εγκληματικότητα -τι πιο σύνηθες άλλωστε να συμβεί-, γκάλοπ για το «αν έκανε καλά ο κοσμηματοπώλης στην υπόθεση Κωστόπουλου» ενώ άλλοι υποδεικνύουν τον τρόπο που θα ζήσουμε ή το ποιον θ’ αγαπάμε.

 

Πολιτικά ξεκατινιάσματα

Ειλικρινά, έχουμε κουραστεί να βλέπουμε -και κυρίως ν’ ακούμε- ανθρώπους να αφρίζουν για δήθεν δημοκρατικά φρονήματα κι αξίες, ενώ όλοι ξέρουμε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πόσο μεγάλο θα είναι το κομμάτι από την πίτα του δημοσίου που θα κατασπαράξουν. Όταν μάλιστα αυτό συνδέεται με επιθέσεις στο ήθος του αντιπάλου, ξεκατινιάσματα επί οθόνης κι ευθείες προσβολές χωρίς κανέναν απολύτως ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο, σε κάνει να απελπίζεσαι που πλησιάζουν εκλογές.

 

Reality

Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι με το ζόρι θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους να ξεκατινιάζονται στη ζούγκλα, τραγικούς «καλλιτέχνες» να κακοποιούν τα αυτιά μας και κακοστημένα τυφλά ραντεβού. Δε γλιτώνεις από πουθενά· τα περισσότερα κανάλια έχουν κι από μια τέτοιας μορφής οπτική κι ακουστική κακοποίηση να σου προσφέρουν.

 

Ξινίλα

Εάν αποπειραθείς να δεις μια πρωινή εκπομπή, σε οποιοδήποτε κανάλι, σίγουρα θα εντοπίσεις τουλάχιστον μια ξινισμένη μούρη η οποία, μάλιστα, νομίζει ότι φέρει και την εγκυρότητα 100 καρδιναλίων κι είναι σε θέση να κρίνει τον κάθε παρουσιαστή-καλλιτέχνη-ηθοποιό μέχρι και την κατσαρίδα που κρύβεται στα παρασκήνια. Αγέλαστοι άνθρωποι, που στάζουν κακοπροαίρετη διάθεση σε οποιοδήποτε θέμα κι αν σχολιάσουν και μπορεί να μην είναι καν έτσι στη ζωή τους, αλλά να τους επιβάλει το κανάλι την περσόνα αυτή.

 

«Ειδήσεις» που δεν είναι ειδήσεις

Οι καλές εποχές που οι ειδήσεις -μαζί με τα αθλητικά- κρατούσαν μισή ωρίτσα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον μιλάμε για υπερπαραγωγές διάρκειας αντίστοιχης του Star Trek, όπου προλαβαίνεις να φας, να πλύνεις τα πιάτα, να πλυθείς κι εσύ, να κοιμήσεις παιδιά, να πατήσεις κι ένα σίδερο. Όσο για το περιεχόμενο και τις μουσικές υποκρούσεις, περνάμε στη ζώνη του λυκόφωτος. Ως προς την εγκυρότητά τους, τώρα, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, με την Ελλάδα να κατακτά την τελευταία θέση από άποψη φερεγγυότητας κι ελευθεροτυπίας.

 

Προσωπική ζωή διασήμων

Και πάλι με το ζόρι κι από πολλές εκπομπές πρέπει να μας ενδιαφέρει το ποιος χώρισε με ποιόν, για ποιο λόγο, σε ποιο σπίτι μετακόμισε και με ποια μεταφορική, τι αντικείμενα πήρε από το σπίτι του πρώην, εάν παίζει νέα σχέση, σε ποιο ψυχολόγο πάει για να ξεπεράσει το σοκ. Τέτοια κλειδαρότρυπα, ούτε με κομπρεσέρ δεν ανοίγεις.

 

Τηλεμάρκετινγκ

Το τηλεμάρκετινγκ έχει καταφέρει να επιβιώσει και μάλιστα εξελίσσεται. Από την εποχή του μασαζοκαλσόν, της σόμπας Kumtel και του κόφτη πατάτας, έχουμε φτάσει στον καθαριστή αυτιών, στον τρίφτη πατούσας, στα ανατομικά αθλητικά παπούτσια και στα μαξιλάρια μπαμπού. Και μην ξεχνάμε το θεϊκό, ολύμπιο νερό. Η δε διάρκεια των σχετικών spot έχει, επίσης, διευρυνθεί και μάλιστα προβάλλονται και στο καπάκι, μήπως και δεν πρόλαβες να σημειώσεις το τηλέφωνο για να παραγγείλεις τα «άκρως απαραίτητα» προϊόντα.

Επειδή δε θέλουμε να είμαστε κοντόφθαλμοι, όμως, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πέρα από όλα τα παραπάνω σαφώς εκνευριστικά πράγματα που προβάλλει η σημερινή τηλεόραση έχει ανθίσει, μετά από πολλά χρόνια και η μυθοπλασία στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολύ αξιόλογες παραγωγές σε καθημερινές σειρές ή σειρές που ολοκληρώνονται σε κύκλους -βλέπε «Σασμό», «Έτερος Εγώ» και «Μαέστρο»- που αναγνωρίζονται και διεθνώς για την ποιότητά τους. Πάλι καλά, υπάρχει κι αυτή η τηλεόραση.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου