Η πρόσφατη αποφυλάκιση μέλους της αίρεσης «Οικογένεια Μάνσον» ξύπνησε μνήμες από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στο όνομα ενός ανύπαρκτου Θεού, υπό την καθοδήγηση μιας ψυχοπαθογενούς προσωπικότητας. Δυστυχώς, όμως, ο Τσαρλς Μάνσον δεν υπήρξε η μοναδική αρρωστημένη προσωπικότητα, η οποία οδήγησε στον θάνατο πολλούς ανθρώπους. Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε στην Κένυα είναι ένας ακόμα ιδρυτής αίρεσης, ο οποίος όπως φαίνεται ευθύνεται για τον τραγικό θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε μέχρι το 2003 ήταν οδηγός ταξί, ώσπου αποφάσισε να αυτοκηρυχθεί πάστορας και να δημιουργήσει την αίρεση με το όνομα «Διεθνής Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης». Το παράδοξο αυτό όνομα, όμως, κάθε άλλο παρά για χαρμόσυνες ειδήσεις έγινε γνωστό. Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε είχε ήδη συλληφθεί δύο φορές για τα ακραία κηρύγματά του πριν αρχίσουν να εντοπίζονται μαζικά σωροί ανθρώπων, από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, στο δάσος Σακαχόλα της Κένυα. Η πρώτη σύλληψή του έγινε το 2017, με την κατηγορία της «ριζοσπαστικοποίησης» επειδή διακήρυττε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, καθώς η εκπαίδευση δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή.

Αν και δήλωσε ότι η εκκλησία τού έκλεισε, δύο χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στο δάσος Σακαχόλα. Η δεύτερη σύλληψή του έγινε το 2019 όταν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο δύο παιδιών που πέθαναν από την πείνα μετά από διαταγή του. Και πάλι, όμως, γλίτωσε τη φυλάκιση με την καταβολή ποσού εγγύησης 100.000 σελινιών που ισοδυναμούσαν σε περίπου 670 ευρώ. Σύντομα, όμως, η αστυνομία εντόπισε 15 ετοιμοθάνατους πιστούς, 4 εκ των οποίων πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Από τότε ξεκίνησε η βαθιά έρευνα για την δράση του Νθένγκε.

Από το 2003 που ξεκίνησε να προσηλυτίζει άτομα, ο αριθμός τους έφθασε περίπου τα 3.000, με το 1/3 από αυτά να προέρχεται από την παραλιακή πόλη Μαλίντι. Ο Νθένγκε έκανε πλύση εγκεφάλου στα μέλη της αίρεσης που ο ίδιος ίδρυσε, πείθοντάς τα ότι μόνο με την αυστηρή «νηστεία μέχρι θανάτου» θα μπορέσουν να συναντήσουν τον Ιησού Χριστό. Από το 2017 είχε φτιάξει κανάλι στο YouTube και μετέδιδε μηνύματα υποστηρίζοντας ότι «μεταφέρει το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού απαλλαγμένος από την απάτη και τη νόηση του ανθρώπου». Εξωθούσε τους πιστούς να απορρίπτουν- κατά τον ίδιο- δαιμονικές πρακτικές, όπως το να φορούν περούκες ή να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι ακρότητες που επέβαλλε στη διατροφή των πιστών οδήγησαν σε θάνατο εκατοντάδες άτομα, με τα πρώτα 90 να εντοπίζονται τον Απρίλιο και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά να είναι παιδιά. Η αστυνομία της Κένυα επενέβη μετά από καταγγελίες που έγιναν για αγνοούμενους. Μετά την ανακάλυψη των σωρών, ο  Νθένγκε παραδόθηκε στην αστυνομία. Παρ’ όλα αυτά, επέδειξε προκλητική στάση σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα μετά την ανακάλυψη των μαζικών τάφων, δηλώνοντας ικανοποιημένος και ευχαριστημένος με τον εαυτό του, ενώ ξεσπούσε και σε γέλια όταν έκανε λόγο για σύγκρουση μεταξύ νόμου και πίστης. Το ίδιο διάστημα, στο δάσος Σακαχόλα, βρέθηκαν και 34 πιστοί, σε άθλια κατάσταση, ένα βήμα πριν τον θάνατο. Την ίδια στιγμή, στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού είχαν δηλωθεί πάνω από 200 αγνοούμενοι.

Δυστυχώς, η φρίκη η οποία κρυβόταν πίσω από τη «Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης» ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το προηγούμενο μήνα οι αρχές της Κένυα εντόπισαν τουλάχιστον 300 ακόμα σωρούς, όλοι θύματα του Νθένγκε, ενώ οι αγνοούμενοι είχαν πια φθάσει τους 600. Το ακόμα πιο ακραίο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι στα θύματά του υπήρχαν και πολλά παιδιά, τα οποία είχαν ξυλοκoπηθεί άγρια και είχαν υποστεί στραγγ@λισμό, ενώ υπάρχουν και εικασίες ότι ο Νθένγκε ήταν μπλεγμένος και σε εμπορία οργάνων.

Από τις νεκροψίες που έγιναν στις σωρούς, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πεθάνει από την πείνα. Επίσης, αρκετοί από τους πιστούς οι οποίοι βρέθηκαν εν ζωή, αρνούνταν να τραφούν και να πιούν το οτιδήποτε, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «απόπειρας αυτοκτoνίας». Ο Νθένγκε κρατείται και αναμένεται να δικαστεί, ενώ μαζί του κατηγορούνται και 16 ακόμα άτομα ως συνεργοί του, καθώς ήταν υπεύθυνοι, ώστε να επιβλέπουν τους πιστούς ώστε να μη «σπάσουν» τη νηστεία ή μήπως και επιχειρήσουν να αποδράσουν από το δάσος.

Η περίπτωση του Πολ Μακένζι Νθένγκε είναι ένα ακόμα παράδειγμα της δύναμης που μπορεί να αποκτήσει ένας χειραγωγός έναντι ανθρώπων απελπισμένων που ψάχνουν τη λύτρωση ή ένα καλύτερο αύριο. Αλλά, όπως φάνηκε, η πίστη αυτή οδήγησε σε ένα τραγικό τέλος ακόμα και μικρά παιδιά.

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.