Θα ήταν πραγματικά εύκολο να σου πω πως απ’ τη στιγμή που αναρωτιέσαι αν είσαι ερωτευμένος με κάποιον, τότε μάλλον είσαι, αλλά ξέρω πως πολλές φορές αυτό δε μας αρκεί. Θέλεις αποδείξεις ή έστω σημάδια για να βεβαιωθείς. Αν, λοιπόν, το ότι ελέγχεις το κινητό σου κάθε 10 δευτερόλεπτα για να δεις αν έκανε κρούση δε σου φτάνει σαν απόδειξη, σου έχω μερικούς καλούς λόγους να το πιστέψεις -κάποιοι είναι κι επιστημονικά αποδεδειγμένοι:

1. Τα μάτια σου σε προδίδουν

Αν τα μάτια σου ακολουθούν κάποιον στον χώρο ή αν επιθυμείς να κοιταχτείτε κατάματα έστω και φευγαλέα, τότε μάλλον είσαι ερωτευμένος μ’ αυτόν τον άνθρωπο. Σύμφωνα με έρευνες, οι ματιές μας ενστικτωδώς ακολουθούν αυτό που επιθυμούμε κι η ερωτική διάθεση δημιουργείται ή αυξάνεται όταν δύο άνθρωποι κλειδώνουν τα βλέμματά τους για μερικά δευτερόλεπτα.

2. Κυριαρχεί στις σκέψεις σου

Οι ερωτευμένοι έχουν την τάση να ονειρεύονται και να φαντασιώνονται το αντικείμενο του πόθου τους. Αν πιάνεις, δηλαδή, τον εαυτό σου σε άσχετες στιγμές, ενώ πήζεις για παράδειγμα στη δουλειά ή είσαι στο λεωφορείο, να σκέφτεσαι κάποιον και να τον φαντάζεσαι, τότε –καλά το κατάλαβες– την έχεις πατήσει μαζί του.

3. Φέρεσαι με μεγαλύτερη συμπόνια κι ενσυναίσθηση

Μαθαίνεις πως το πρόσωπο αρρώστησε ή του συνέβη κάτι δυσάρεστο και νιώθεις άσχημα, σαν να συνέβη σε ‘σένα. Αισθάνεσαι μια ανάγκη να τον/την παρηγορήσεις ή να τον/τη φροντίσεις και συμμερίζεσαι τον πόνο του άλλου σαν να ‘ναι δικός σου. Ταυτόχρονα, μπορεί να δείχνεις και μια σχετική επιείκεια στα λάθη του. Yeap, that’s a crush over there!

4. Άλλος; Ποιος άλλος;

Αν απ’ όταν γνώρισες ένα συγκεκριμένο πρόσωπο έχεις ξεχάσει το πρώην σου κόλλημα ή δεν αισθάνεσαι έλξη για κάποιον άλλο άνθρωπο, τότε στο λέω με σιγουριά, τη δάγκωσες τη λαμαρίνα και το ’κανες καλά. Σύμφωνα με την ομιλία της ανθρωπολόγου Dr Fisher στο TED, η βαθιά σύνδεση που νιώθουμε με κάποιον οφείλεται σε βασική τάση ζευγαρώματος που μας κάνει να εστιάζουμε εκεί όλη μας την ενέργεια. Συνεπώς, μπορείς άφοβα να πεις ότι δε φταις εσύ που ερωτεύτηκες αλλά η ανθρώπινη φύση σου.

5. Αλλαγές στη διάθεση και στην όρεξή σου; Ύποπτο!

Είναι γνωστό εδώ κι αιώνες πως όταν κανείς ερωτεύεται η διάθεσή του αλλάζει σχεδόν κυκλοθυμικά κι η όρεξή του μειώνεται. Αν, λοιπόν, άφησες τη μισή απ’ την αγαπημένη σου σοκολάτα κι αναστέναξες βαθιά χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο, τότε είσαι ένα ερωτευμενάκι κι ας μην το παραδέχεσαι.

6. Θες να μάθεις τα πάντα γύρω από αυτόν τον άνθρωπο

Όταν ερωτευόμαστε κάποιον, μας ενδιαφέρουν όλα όσα τον περιβάλουν και τον αφορούν. Πού γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε, τι του αρέσει και τι όχι. Θέλουμε να ξέρουμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του. Αυτή η ακατανίκητη ανάγκη σου να μάθεις περισσότερα, αυτή, ντε, που σε κάνει να αναζητάς στο χρονολόγιό του ό,τι πληροφορία μπορείς να βρεις, δεν είναι η κατίνα μέσα σου που δραπέτευσε, αλλά η καψούρα σου που θεριεύει!

7. Θες να ‘στε συνέχεια μαζί

Ο χρόνος όταν είστε μαζί περνά γρήγορα κι ευχάριστα και ποτέ δεν είναι αρκετός. Την ίδια στιγμή αρχίζεις να εμφανίζεις συμπτώματα συναισθηματικής εξάρτησης. Γίνεσαι λίγο ζηλιάρης και κτητικός ενώ νιώθεις ένα άγχος αποχωρισμού. Μην ανησυχείς, δεν είναι τραγικά τα πράγματα, καλώς ήρθες στο κλαμπ των ερωτευμένων.

8. Κάνεις συχνά ένα νοητό rewind

Ξαναδιαβάζεις συνομιλίες σας, αναπολείς το βράδυ που βρεθήκατε και ξαναπαίζεις στο μυαλό σου τις σκηνές και τους διαλόγους σας, σαν να ‘στε πρωταγωνιστές μιας ταινίας. Λατρεύεις να τα παίρνεις όλα απ’ την αρχή και να χαζογελάς μπροστά στην οθόνη σου, γιατί και μόνο που τα θυμάσαι νιώθεις χαρά. Ξέρεις τι είναι αυτό που σου φτιάχνει τη διάθεση; Η σεροτονίνη που αυξάνεται στον οργανισμό σου. Και ξέρεις γιατί αυξάνεται; Γιατί έχεις δαγκώσει τη λαμαρίνα.

9. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου

Λίγο το πράσινο τερατάκι της ζήλιας που ξεπήδησε όταν ανησύχησες πως κάτι τρέχει με κάποιον άλλο, λίγο ο ενθουσιασμός σου που σε έκανε να πηδήσεις σχεδόν απ’ τη χαρά σου μόλις φάνηκε απ’ τη γωνία για το ραντεβού σας και πλέον νιώθεις σαν να μην έχεις τον έλεγχο. Μην ανησυχείς όμως. Αφενός κανένας ερωτευμένος δεν έχει τον έλεγχο, αφετέρου και γιατί να τον έχεις; Μια χαρά δεν περνάς με το πάθος στα ινία;

10. Εστιάζεις στα θετικά του άλλου

Αν βλέπεις κάποιον ως τον καλύτερο άνθρωπο που έχεις γνωρίσει ή αν παραβλέπεις τις ατέλειές του με ευκολία, τότε σίγουρα έχεις τσιμπηθεί μαζί του. Ο έρωτας έχει την τάση να αλλοιώνει την πραγματικότητα και να την εξωραΐζει. Γι’ αυτό μην απορείς που οι φίλοι μας συχνά βλέπουν το αντικείμενο του πόθου μας λίγο διαφορετικά. Πιθανότατα πάνω στο πάθος μας να μας διέφυγαν μια-δυο λεπτομέρειες.

Ο λαός μας έχει πολλές παροιμίες για τον έρωτα. Μία από αυτές –η πιο γνωστή– λέει πως τα λεφτά, ο βήχας κι ο έρωτας δεν κρύβονται. Ακόμα κι αν το κρύβουμε απ’ τους εαυτούς μας, αργά ή γρήγορα ο έρωτας θα φανεί και θα μας συνεπάρει. Για ‘μένα, δεν έχει νόημα να αναζητούμε τα σημάδια του. Ο έρωτας δεν έρχεται με ενδείξεις –επιστημονικές, ψυχολογικές ή άλλες– μα με φούρια κι ένταση. Κι έτσι πρέπει να ‘ναι. Παράλογος, καθεστωτικός κι απόλυτος. Διαφορετικά, δε θα ‘χε γούστο.

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη