Πόσες φορές έχουμε συμβουλέψει κάποιον να χωρίσει; Πολλές! Εντάξει, η τεχνολογία βοηθάει πολύ σ’ αυτό μιας που υπάρχουν εφαρμογές που μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους με μερικά κλικ. Επιπλέον, η φαινομενική ευκολία του χωρισμού από την αδιαμφισβήτητη δυσκολία της κοινής προσπάθειας επίλυσης των διαφορών μας να κάνει τη συμβουλή «καλύτερα να χωρίσεις» τη νούμερο ένα στα θέματα σχέσεων. Όμως, κάποιες φορές αξίζει να επενδύσεις λίγο ακόμα, αξίζει να προσπαθήσεις για μια σχέση:

 

 

1. Όταν κι οι δύο αυτό θέλετε

Η σχέση είναι ομαδική δουλειά. Σίγουρα μεταξύ δυο ανθρώπων υπάρχουν συγκρούσεις, διαφορές και είναι μάλλον αναπόφευκτα και τα λάθη–άνθρωποι είμαστε, τι τα θες; Ωραία τα happy ends αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, αρκετά πιο σύνθετα και συχνά κάτι στραβώνει. Αξίζει να προσπαθήσουμε λοιπόν να φτιάξουμε την κατάσταση, να συγχωρέσουμε ή και να διορθωθούμε όταν αυτό είναι κάτι που το επιθυμούν και τα δυο μέρη. Ένα ανέκδοτο ψυχολόγων λέει: «Πόσοι ψυχίατροι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;» κι η απάντηση είναι: «Ένας. Αρκεί η λάμπα να θέλει πραγματικά να αλλάξει». Κάπως έτσι, για να αλλάξεις μια δύσκολη κατάσταση σε μια σχέση και να ξεπεράσεις κάποιο πρόβλημα πρέπει κι οι δύο να θέλετε αυτό ακριβώς: να προσπαθήσετε γι’ αυτήν τη σχέση. Το να θέλει ο ένας και να μη θέλει ο άλλος, απλώς δεν αρκεί και δε δουλεύει.

 

2. Όταν ο έρωτας καλά κρατεί

Ίσως η προτροπή σε χωρισμό να φαντάζει εύκολη γενικά, αλλά όταν υπάρχουν ακόμα συναισθήματα το να λήξεις τη σχέση και να προχωρήσεις δεν είναι και περίπατος, κάθε άλλο. Δεν κλείνει με διακόπτη το συναίσθημα, ούτε ξεπερνιέται σαν ένα απλό hangover ειδικά όταν δε θέλει να το ξεπεράσει ο ένας ή και οι δύο. Εδώ ίσως είναι καλύτερο να προσπαθήσεις για τη σχέση, να επιδιώξεις να κλείσεις πληγές, να εξυγιάνεις συμπεριφορές, να επεξηγήσεις το υπόβαθρο μιας πράξης. Έχει νόημα να προσπαθήσεις να αμβλύνεις τις γωνίες για να δώσετε χώρο στα συναισθήματά σας να υπάρξουν δίχως να σας πληγώνουν. Ο έρωτας γίνεται επώδυνος όταν δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα άρα αξίζει να προσπαθήσει κανείς να σώσει μια σχέση που υπάρχουν αμφίδρομα συναισθήματα. Ακόμα κι αν την ίδια στιγμή υπάρχουν και λάθη ή προβλήματα, ο έρωτας είναι ένας καλός λόγος για να γυρέψουμε τις λύσεις τους.

 

3. Όταν πρόκειται για μια δύσκολη φάση του ενός ή και των δύο

Πίεση στη δουλειά, απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, προσωπικά προβλήματα υγείας ή οικογενειακά, όλα αυτά είναι απλά παραδείγματα μιας δύσκολης φάσης. Δεν είναι η όμορφη πτυχή μιας σχέσης αλλά η πιο ανθρώπινη και η πιο αναμενόμενη αν με ρωτάς. Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί, όλοι έχουμε γκρινιάξει λίγο παραπάνω, έχουμε μονοπωλήσει τον χρόνο του άλλου με τα δικά μας προβλήματα αλλά έχουμε βρεθεί και στην απέναντι όχθη, αυτού που καλείται να στηρίξει και ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη δουλειά. Αν λοιπόν, ξέρεις πως ο σύντροφός σου περνά μια περίεργη φάση, νιώθει μετέωρος, νιώθει μια βαθιά θλίψη, νιώθει ανασφαλής αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζεις πως αυτά δεν τον καθορίζουν ως προσωπικότητα στο σύνολό του κι ας τον περιγράφουν άψογα τη δεδομένη στιγμή, αξίζει να μείνεις και να δώσεις λίγο χρόνο στον άλλο να ξεπεράσει αυτό που βιώνει να νιώσει και πάλι καλά στο σώμα του ή τη ζωή του κι έπειτα να προσπαθήσετε να βρείτε εκ νέου τις ισορροπίες μέσα στη σχέση σας. For better or for worst, που λένε και στο χωριό μου.

 

4. Όταν υπάρχει (καλή) ιστορία μεταξύ σας

Το προφανές είναι ότι μια σχέση ημερών διαλύεται ευκολότερα από μια σχέση χρόνων κι αυτό γιατί σε μια χούφτα ραντεβού –όσο καλά κι αν πήγαν- δεν προλαβαίνεις να γεμίσεις με τα ίδια συναισθήματα, αναμνήσεις, σκέψεις και κοινά όσα θα αποκτούσε κανείς σε έναν μακροχρόνιο δεσμό. Η «ιστορία» που ενώνει ένα ζευγάρι περιλαμβάνει έμπρακτες αποδείξεις εμπιστοσύνης, σεβασμού, εκτίμησης, έρωτα, αγάπης, ειλικρίνειας. Εδώ συγκαταλέγω και την απόκτηση παιδιών γιατί δέχομαι πως είναι μέρος της κοινής σας ιστορίας και λόγος να προσπαθήσεις, αλλά αρνούμαι να τα δω ως κύρια αιτία συνέχισης μιας σχέσης. Ίσως να είναι λάθος η οπτική μου, αλλά για μένα η επιλογή του να κάνεις παιδιά με κάποιον δεν τα καθιστά αυτομάτως άγκυρες ή αλυσίδες που σε κρατούν δέσμιο με τον άλλο.

Η ιστορία περιλαμβάνει μερικές αστείες και χαρούμενες στιγμές αλλά και δύσκολες στιγμές που ο ένας στήριξε τον άλλον, που ο ένας πίστεψε στον άλλο κι αυτό είναι για μένα η ουσία της ανθρώπινης συνύπαρξης. Είναι απολύτως λογικό και θεμιτό να επιδιώξουμε να «σώσουμε» μια τέτοια σχέση παρά να την παραγράψουμε και να πάμε παρακάτω. Όπως δεν μπορεί κάποιος να γυρίσει σελίδα και να κλείσει ένα βιβλίο που λάτρεψε να διαβάζει, έτσι δεν μπορεί και να αφήσει μια σχέση με δυνατό και πλούσιο υπόβαθρο να πάει χαμένη.

 

5. Όταν το «μαζί» σας βελτιώνει

Το να είσαι με έναν άνθρωπο σε επηρεάζει. Αλλάζεις συνήθειες, βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική, μαθαίνεις μέσα από αυτόν και εξελίσσεσαι. Αν λοιπόν έχεις βρει εκείνον τον ξεχωριστό για σένα άνθρωπο που καταφέρνει να βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό τότε είστε σε πραγματικά καλό δρόμο και αυτός ο δεσμός αξίζει την προσπάθεια κι ας φέρνει στην επιφάνεια καμιά φορά και τη χειρότερη πλευρά σου με την ίδια ευκολία –δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, τι να γίνει; Είναι σημαντικό ο άλλος να σε παρακινεί να βρεις αυτό που σε ευχαριστεί, αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο αλλά και να μπορείς -και να επιδιώκεις- να του φτιάχνεις τη διάθεση με μικρές γλυκές κινήσεις όπως να του φέρεις το αγαπημένο του γλυκό σε μια δύσκολη μέρα γιατί «έτσι». Σας κάνει πιο αλληλέγγυους, πιο δοτικούς, πιο δυνατούς και εν τέλει πιο ευτυχισμένους.

Είναι καλό να θυμόμαστε πως τα προβλήματα κι οι συγκρούσεις είναι κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων κι όχι απαραιτήτως το τέλος τους. Το ότι σήμερα βρήκαμε ένα εμπόδιο δε σημαίνει ούτε πως πρέπει να γυρίσουμε πίσω αλλά ούτε και πως δε θα ξανασυναντήσουμε άλλο αύριο. Όμως κάθε εμπόδιο που ξεπερνάμε μαζί με κάποιον τελικά μας φέρνει πιο κοντά και το να μείνουμε σε μια σχέση παρά τις δυσκολίες της είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνουμε καθημερινά για όσο θέλουμε αυτή η σχέση να διαρκέσει.

 

 

ΥΓ: Αν η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δε σε κάνει ευτυχισμένο, αν νιώθεις πως καταπιέζεσαι, πως φθείρεσαι ψυχικά, πως δέχεσαι οποιουδήποτε τύπου βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική), αν νιώθεις πως απειλείσαι, πως είσαι εγκλωβισμένος, τότε ο χωρισμός είναι λύση και μάλιστα η πιο βιώσιμη.

Γράψε μας και τις δικές σου ατάκες και στείλ’ τις μας σε άρθρο ως 500 λέξεις, στο info@pillowfights.gr! 

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου