Κάθε ζευγάρι αναπτύσσει τον δικό του μηχανισμό για να ξεπερνά έναν τσακωμό. Κάποιοι, πολύ λογικοί, τα βάζουν κάτω και τα συζητάνε. Άλλοι το προσπερνούν με σεξ και μερικοί το λύνουν με χιούμορ. Απ’ όλες τις μεθόδους αυτή με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αδιαπραγμάτευτα η πρώτη. Αυτοί που ναι μεν το απολαμβάνουν, αλλά καταλήγουν με μηδέν στο πηλίκο είναι οι δεύτεροι κι αυτοί που περνούν καλύτερα μετά τον καβγά θα ‘ναι πάντα οι τελευταίοι. Γιατί; Μα γιατί είναι οι πιο απολαυστικά ανώριμοι, εννοείται.

Αν δεν το ‘χεις ζήσει, δεν μπορείς να αντιληφθείς τη βαρύτητα αλλά και τη χαρά που σου δίνει ένα επιχείρημα όπως το να βγάλεις τη γλώσσα στον άλλο εν μέσω ενός καβγά. Κι αυτό που μιμείσαι κοροϊδευτικά όσα μόλις είπε ο άλλος; Τι, δεν είναι αντίλογος αυτός; Μια χαρά ισχυρισμός είναι κι αυτός, αλλά και το «καθρεφτάκι», που λέγαμε στο δημοτικό, γιατί να μην πιάνει και τώρα; Έλα, μην ακούω βλακείες, ότι δήθεν μεγαλώσαμε κι αυτά δεν είναι λύσεις σε προβλήματα ενηλίκων. Εγώ το συζήτησα και με το ανιψάκι μου που είναι πολύ ώριμο για τα 7 του χρόνια και συμφώνησε. Τα άλλα είναι κακοήθειες.

Τι θα έπρεπε, δηλαδή; Να κρατάω μούτρα μέχρι να σβήσει ο ήλιος; Άπαπα! Πολύ κουραστικό, άσε που ξεχνάω μετά από λίγο γιατί είχα μουτρώσει εξαρχής. Κι αυτό το πολύ λογικό που κάνουν –αυτό που κάθονται κάτω και τα συζητάνε– βαρετό δεν είναι; Εγώ μετά από λίγο νυστάζω και κοιμάμαι και, να ξέρετε, το ροχαλητό δεν είναι καλό επιχείρημα. Για κάποιον λόγο τους εξαγριώνει τους άλλους, δεν έχω βρει ακόμα γιατί.

Πάντως, αυτούς που το λύνουν με σεξ τους πάω λίγο περισσότερο. Λένε οι άνθρωποι «δε βρίσκουμε που δε βρίσκουμε λύση, ε, δε γαμιέται;» και τελικά, ακριβώς, αυτό γίνεται. Αποφασιστικότητα, όχι αστεία. Εντάξει, κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και θα δουν πως οι διαφορές τους έχουν γίνει βουνό και θα τα παρατήσουν, όμως θα ‘χουν να θυμούνται το πάθος και την ένταση. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι διασκεδαστές της υπόθεσης θα μιλούν πάντα για το πόσο γέλιο είχαν ρίξει στη σχέση τους, ακόμα κι αν κάποια απ’ τα προβλήματά τους δε λύθηκαν ποτέ.

Ίσως να ‘ναι πράγματι ανώριμο. Ίσως να μη γεφυρώνει τη ρήξη μετά τον τσακωμό, αλλά τα μπαλώνει κάπως πρόχειρα. Το να τρολάρουμε ο ένας τον άλλο για κάτι που μέχρι προ ολίγου ήταν μείζονος σημασίας σίγουρα δεν αποτελεί επίλυση του ζητήματος. Είναι, όμως, μια καλή μέθοδος για να σπάσει ο πάγος και να φύγει ο θυμός. Είναι σαν την πρώτη αγκαλιά που μας έκαναν όταν χτυπάγαμε μικροί, εκεί, λίγο πριν πάρουν οι γονείς μας το σοβαρό τους και μας μαλώσουν που δεν προσέξαμε. Δεν είναι η λύση, αλλά είναι μια οδός για να τη βρούμε.

Θα κατηγορηθούμε πως είναι παιδιάστικο, ανώριμο κι αναποτελεσματικό. Δικαίως· για να ‘μαστε ειλικρινείς. Δεν επιδιορθώνει το πρόβλημα, όμως το κάνει λιγότερο σημαντικό. Του δίνει μια διάσταση αρκετά μικρότερη για να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε σε άλλη βάση. Είναι σαν τα μπρατσάκια που φορέσαμε όταν πήγαμε στη θάλασσα. Δε μας έμαθαν αυτά κολύμπι, αλλά μας κράτησαν στην επιφάνεια ώσπου να μάθουμε. Το ίδιο και το χιούμορ μετά τον καβγά. Δε λύνει τα θέματα, αλλά μας διατηρεί κοντά μέχρι να τα λύσουμε. Μας βοηθάει να μην κρατήσουμε κακία ο ένας στον άλλο, να ηρεμήσουμε και να το δούμε πιο λογικά και χωρίς υπερβολές.

Βέβαια, αν το μόνο που κάνουμε είναι να αστειευόμαστε για εκείνα που μας έφεραν αντιμέτωπους, τότε σίγουρα θα ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση. Ακόμα χειρότερα, μπορεί ένας εκ των δύο να αισθανθεί αδικημένος, γιατί αυτό που τον απασχολεί τρολαρίστηκε μέχρι αηδίας. Όσο κι αν δε μου αρέσει που το παραδέχομαι, το να διακωμωδούμε όσα προκάλεσαν έναν καβγά είναι ανώριμο κι ενίοτε φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θέλει μέτρο, θέλει σύνεση και πάνω απ’ όλα θέλει και να ακολουθεί μια συζήτηση προς τη χρυσή τομή.

Κάποιοι από εμάς δεν τα πάμε πολύ καλά με τις βαθιές συζητήσεις. Ίσως φρικάρουμε στην ιδέα ότι το πράγμα σοβαρεύει. Ίσως είμαστε παιδιά κι επιθυμούμε να παραμείνουμε έτσι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το χιούμορ –όσο φαιδρό κι αν φαίνεται– είναι μια εύκολη κι ευχάριστη οδός για να πάει η σχέση παρακάτω, να ριζώσει και να εξελιχθεί. Άλλωστε, ξέρετε τι λένε, τα καλύτερα μαθήματα τα παίρνεις διασκεδάζοντας, και τι είναι πιο διασκεδαστικό από λίγο τρολάρισμα;  Ναι, ακόμα και μετά από καβγά -γιατί όχι;

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη