Όλοι μάθαμε για την καταγγελία σε βάρος του Στάθη Παναγιωτόπουλου, δε νομίζω όμως ότι όλοι πέσαμε απ’ τα σύννεφα. Βασικά, πλέον δεν έχει κανείς μας δικαίωμα να δηλώνει έκπληκτος ενώπιον τέτοιων συμβάντων κι αυτό γιατί θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχουμε καταλάβει πώς λειτουργεί το σύστημα και πώς τα θύματα αυτών των πράξεων· ακόμα κι αν αναγνωριστούν ως τέτοια, δε χαίρουν της ίδιας αντιμετώπισης με τον «μεταμελημένο» θύτη κι αυτό τους καθησυχάζει αρκετά για να συνεχίζουν κάθε μεμπτή τους δράση, ακόμα κι αν είναι αξιόποινη.

Ευτυχώς, πλέον δεν κουνάμε το δάχτυλο στα θύματα με το ίδιο θράσος και την ίδια μανία. Κάποιοι κατάλαβαν επιτέλους ότι όσο και να προσέχει κανείς δεν είναι στο χέρι του να αποτρέψει τις άρρωστες σκέψεις κάποιου άλλου απ’ το να γίνουν πράξεις και δεν είναι και δική του δουλειά να προσέχει. Όμως αυτό που συνεχίζει να με προβληματίζει είναι απ’ τη μια η προσπάθεια μεταβολής της κοινής γνώμης με δηλώσεις μεταμέλειας κι απ’ την άλλη η προβολή του θύτη. Θέλω να πω, έχει σημασία ποιος είναι αυτός που το έκανε ή τι νιώθει τώρα που τον «πιάσανε»;

Σημασία έχουν οι πράξεις που κάνουμε όταν θεωρούμε ότι κανείς δε μας βλέπει. Κι εκεί, ο τύπος ήταν κάθαρμα και ποταπός όσο δεν πάει. Τώρα που εκτέθηκε λυπάται; Η κοπέλα στην προκειμένη –ή οι κοπέλες γιατί ήδη έχουμε 3 καταγγελίες στο φως, κρίνοντας κι από τις δηλώσεις της τραγουδίστριας Chrysa– τι να πει που είναι τόσα χρόνια εκτεθειμένη στο διαδίκτυο και παρ’ ότι κινήθηκε δικαστικά το υλικό παρέμενε δημοσιευμένο;

Προσωπικά, θεωρώ ότι καμία συγγνώμη δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή που φέρνει η διαπόμπευση της προσωπικότητάς μας. Καμία συγγνώμη και καμία αποζημίωση δεν είναι αρκετή όταν ο άλλος εκμεταλλεύεται πλήρως την εμπιστοσύνη που του δείχνεις, καρπώνεται την εικόνα του κορμιού σου στην πιο ευάλωτη στιγμή του και, παρά τη θέλησή σου, τη δημοσιοποιεί γιατί νομίζει ότι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Καμία συγγνώμη δεν κλείνει την πληγή του βιασμού ακόμα κι αν αυτός είναι ψηφιακός.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα δε με πείθει μήτε ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα, μήτε κι ότι ήταν «μια απερισκεψία». Όχι, φίλοι μου. Αρχικά δεν ήταν απερισκεψία, ήταν μια καλά μελετημένη απόπειρα επιβολής  -ενδεχομένως και προβολής στον κύκλο του- ενός ανθρώπου μπολιασμένου με πατριαρχικά στερεότυπα. Αισθανόταν ότι έχει κάθε δικαίωμα να διασύρει μια γυναίκα, επειδή εκείνη επέλεξε να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του και δε δίστασε να το κάνει.

Είναι αυτό το εμετικό παράδοξο που θέλει τον άντρα «γαμιά» μα τη γυναίκα «πόρνη» όταν κι οι δύο κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα: σεξ. Αυτή η απαρχαιωμένη, εκφυλιστική λογική που αποδέχεται την γυναικεία σεξουαλικότητα μόνο ιδιωτικά, μετατρέπει τη δημοσιοποίηση αυτών των στιγμών σε εργαλείο για τον εξευτελισμό μιας γυναικείας προσωπικότητας. Κι οι θύτες, αντιλαμβάνονται πλήρως το νόημα πίσω από τη δράση τους γιατί εκεί αποσκοπούν: στο να αισθανθούν μεγαλειώδεις μειώνοντας κάποιον άλλον.

Κάπου πήρε και το μάτι μου ένα σχόλιο σχετικά με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο και το συμβάν που έλεγε «και δεν του φαινόταν! Τον είχα για καλό παιδί» και πρέπει να σταθώ εδώ. Σε κανέναν «δε φαίνεται». Κάποιοι επιδιώκουν να το κρύβουν γιατί αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν, ενώ κάποιοι άλλοι το δείχνουν αλλά μονάχα στο κοινό που αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να είναι οι εαυτοί τους- ο,τι σαπίλα κι αν αυτό εμπεριέχει. Επίσης, μην ξεχνάμε και τη μάσκα «Καλό Παιδί» όπου με επιτηδευμένους καλούς τρόπους και μια προσποιητή ευγένεια θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν αυτό που εκείνοι θέλουν. Θέλω να πω, δεν έχει σημασία τι βλέπαμε στις οθόνες μας, δεν έχει σημασία τι θα μας προβάλλουν σε μια απόπειρα αναστήλωσης της προσωπικότητας του θύτη. Σημασία έχει πως διέσυρε μια γυναίκα γιατί νόμιζε ότι μπορεί.

Μέχρι να σταματήσει να είναι κάθε γυναικείο σώμα ένα δυνητικό εργαλείο για την ανδρική ικανοποίηση, μέχρι να πάψουμε να φοβόμαστε κάθε είδους βιασμό, πρέπει να είμαστε μαζί. Απέναντι σε κάθε Στάθη Παναγιωτόπουλο. Απέναντι σε’ όποιον θεωρεί ότι έχει δικαίωμα πάνω στο κορμί μας, στην εικόνα μας, στην προσωπικότητά μας.

 

 

Πηγή φωτογραφίας 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου