Γυρνάς στο σπίτι κι ένας τύπος έχει καταλάβει τον καναπέ σου, τρώει το φαγητό σου κι αλλάζει κανάλια στην καινούρια σου τηλεόραση. Τον κοιτάς και σε κοιτάει. Εσύ δε γουστάρεις να μιλήσεις σε άνθρωπο γιατί δεν την παλεύεις άλλο μετά από ένα οχτάωρο κι εκείνος, χαρούμενος που σε βλέπει, χαμογελάει κι αρχίζει να ρωτάει πώς ήταν η μέρα σου, αν είσαι καλά κι αν πεινάς. Τον κοιτάς και με το μυαλό σου σταματάς τον χρόνο για να απαντήσεις σε μια ερώτηση πολλαπλών απαντήσεων σχετικά με το τι να κάνεις. Κοιτάς τις απαντήσεις και το σκέφτεσαι.
«Α. Τον αγνοείς, αφήνεις τα πράγματά σου και μπαίνεις για μπάνιο.
Β. Του απαντάς μηχανικά για να μην παρεξηγηθεί.
Γ. Του λες πολύ ειλικρινά κι όσο απότομα σου βγει ότι δεν έχεις όρεξη και να σε αφήσει στην ησυχία σου.
Δ. Πολύ ώριμα, πετάς τα πράγματα κάτω και φωνάζεις «δεν είμαι εδώ, δε με βλέπεις» όσο βάζεις τις πιτζάμες σου, θρονιάζεσαι στον καναπέ και του κλέβεις το φαγητό και το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης».
Δεν έχω ιδέα τι θα επιλέξεις κι ίσως να μην επιλέγεις και κάθε φορά την ίδια απάντηση, όμως να ξέρεις το Δ έχει τους περισσότερους πόντους. Η τελευταία επιλογή είναι η πιο αστεία κι είναι εκείνη που θα σας κάνει να διασκεδάσετε όσο δύσκολη κι αν ήταν η μέρα σας, όσο αρνητική κι αν ήταν αρχικά η ψυχολογία σου.
Άλλωστε, ο τύπος στον καναπέ, δεν είναι ξένος. Είναι ο άνθρωπός σου κι είναι κρίμα να του σβήσεις το χαμόγελο απ’ τα χείλη γιατί εσύ είχες μια πολύ απαιτητική μέρα. Είναι κρίμα κι άδικο να φέρεις μιζέρια και μούτρα στο σπίτι σας όταν μπορείς με ένα-δυο καραγκιοζιλίκια να φτιάξεις μια όμορφη στιγμή για δύο.
Με λίγο χαβαλέ κι άφθονο χιούμορ μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας inside jokes. Τον δικό σας κώδικα επικοινωνίας όπου μια λέξη σημαίνει κάτι άλλο και συνδέεται με κάποιο ευχάριστο ερέθισμα. Μπορείτε κάτι πολύ απλό να το κάνετε μια αστεία ιστορία, μια ευχάριστη στιγμή που θα σας δέσει. Φερθείτε και λίγο παιδιάστικα μεταξύ σας για χαβαλέ, δεν πειράζει!
Να, ας πούμε χρησιμοποιήστε σε μια διαφωνία το «καθρεφτάκι» που λέγαμε στο δημοτικό -μια χαρά επιχείρημα είναι, δεν καταλαβαίνω! Βγάλε τη γλώσσα σου όταν δεν έχεις κάτι λογικό να αντιπαραθέσεις και το ξέρεις. Κλείσε τα αυτιά σου για να μην ακούς τι σου λέει και τραγούδα δυνατά και φάλτσα για να ξεγλιστρήσεις.
Βασικά, κάνε ό,τι θες αρκεί να μην αφήσεις την πλήξη να φωλιάσει στον καναπέ σας. Διώξε τη ρουτίνα και τη μονοτονία με γέλιο. Πολύ γέλιο. Τόσο χρόνο περνάτε μαζί, κάν’ τον να αξίζει. Κάνε κάθε λεπτό που περνάτε μαζί μια μικρή γιορτή. Όχι μόνο τις εύκολες μέρες, αλλά κι εκείνες τις λίγο πιο δύσκολες. Εκείνες που η γκρίνια ή τα νεύρα παρεμβάλουν και σας απειλούν. Τότε είναι που χρειάζεστε το χιούμορ περισσότερο. Τότε είναι που αξίζει να τρολάρετε ο ένας τον άλλον, να κοροϊδευτείτε και να αυτοσαρκαστείτε.
Η συγκατοίκηση δεν έχει χώρο για καθωσπρεπισμούς ή δηθενιές. Δεν έχει χώρο για παρεξηγήσεις και κόμπλεξ. Στην τελική, έχετε ξυπνήσει ο ένας δίπλα στον άλλο αμέτρητες φορές. Την έχει δει άβαφτη και με το περιοδόβρακο και τον έχεις δει να φορά το σώβρακο με τις δεκαπέντε τρύπες που πάει ασορτί με εκείνες τις αθλητικές κάλτσες που το μεγάλο δάχτυλο παίρνει αέρα. Τις εικόνες σας δεν έχει ουσία να τις διατηρείτε με πρόσχημα την «αποφυγή της απομυθοποίησης» γιατί στο τέλος η απομυθοποίηση θα έρθει μόνη της μέσα απ’ τη βαθιά βαρεμάρα που θα νιώθετε ο ένας δίπλα στον άλλο.
Αντί να ανασηκώσεις το φρύδι που πάλι παίζει τα videogames του, παίξε κι εσύ μαζί του. Χάσε ή κέρδισε. Κάνε ζαβολιές –έχει περισσότερη πλάκα, μπέσα– ή παίξε δίκαια. Αντί να θυμώσεις που έκαψε το φαγητό, παράγγειλε το αγαπημένο σας και στείλε όσα gifάκια βρεις με πυροσβέστες ή φωτιές στην κουζίνα. Γενικά, βάλε το χιούμορ στην καθημερινότητά σας, βάλε τα καραγκιοζιλίκια στη ζωή σας. Χόρευε σαν άλλος Τομ Κρουζ με τις κάλτσες και το πουκάμισο, μια συνηθισμένη Κυριακή στο σπίτι.
Χαβαλέ, φίλε μου· αυτό θέλει η συγκατοίκηση για να μη γίνει μια βαρετή συμβίωση. Τσαλακωθείτε και γελάστε με ό,τι μπορείτε. Περάστε καλά κάνοντας το απόλυτο τίποτα κι η σχέση σας όχι μόνο δε θα έχει κάτι να φοβηθεί απ’ τη συνύπαρξή σας στα λίγα τετραγωνικά του σπιτιού σας, μα θα κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερα.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη