Μακροχρόνια σχέση σημαίνει «ξέρω καλά τον άλλο και νιώθω άνετα μαζί του». Τόσο άνετα που πλέον έχεις πάψει να εμφανίζεσαι μπροστά του αποκλειστικά αφού έχεις επιμεληθεί κάθε χιλιοστό της ύπαρξής σου. Η σχέση σας έχει φτάσει σε εκείνο το επίπεδο όπου αυτός θα έχει συστηθεί με τις πιτζάμες σου που κοσμούνται από αρκουδάκια κι εσύ με τη χιλιοσκισμένη φόρμα του που παίζει να την έχει απ’ το γυμνάσιο και δεν πετάει αν δε λιώσει.

Κι όμως, βρίσκετε ο ένας τον άλλο όμορφο κι ας μην έχετε περάσει ώρες μπροστά στον καθρέφτη. Πλέον, το να μην έχετε διάθεση για ποτάρες και βόλτες σε ωραία μα καλά κρυμμένα μαγαζιά ώστε να εντυπωσιάσετε ο ένας τον άλλο δεν είναι θέμα, αφού περνάτε το ίδιο καλά και στο σπίτι χουχουλιάζοντας. Μάλιστα, αυτό το χουχούλιασμα στον καναπέ πολλές φορές είναι και το αρχικό πλάνο. Μια καλή ταινία στην τηλεόραση, ο άνθρωπός σου κι η άνεσή σας είναι ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου.

Αν σου έλεγε κανείς πριν λίγο καιρό ότι θα σκεφτόσουν με ενθουσιασμό το τρίπτυχο «καναπές, τηλεόραση, πιτζάμες» θα γελούσες ξεκαρδιστικά και φυσικά δε θα τον πίστευες, αλλά αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν κι οι άνθρωποι. Αλλάζουν οι επιθυμίες μας κι οι αντοχές μας, αλλάζουν κι αυτά που μας αρέσουν.

Ο καναπές κι η τηλεόραση, που έβλεπες ως πλήξη και ρουτίνα για ένα ζευγάρι, τώρα καταλαβαίνεις πως δεν είναι. Είναι μια ευκαιρία να έρθετε κοντά, να περάσετε χρόνο οι δυο σας. Λίγο η δουλειά, λίγο οι κοινωνικές υποχρεώσεις, το να έχετε χρόνο μόνο για τους δυο σας, ώστε να απολαύσετε ο ένας τον άλλο κατ’ αποκλειστικότητα είναι ευχής έργο.

Απ’ την Τετάρτη κάνετε ήδη σχέδια για την Κυριακή το βράδυ. Δεν περιλαμβάνουν υπερβολές ή μεγαλεία. Απαιτούν τον καναπέ, την τηλεόραση και μια καλή ταινία. Ένα κουβερτάκι, αν κάνει ψύχρα και μπόλικες βλακείες για να τσιμπολογήσετε, αλλά αν έχετε όρεξη για κάτι άλλο, θα παραγγείλετε. Δε θα σηκωθεί κανείς απ’ τον καναπέ! Θα γίνει ο  καναπές απόμερο νησί κι εσείς οι μόνοι κάτοικοι. Μοναδική διασκέδαση η παρέα του άλλου κι η ταινία που θα προβάλλεται. Φαγητό check, κινητό στο αθόρυβο check, καναπές check κι είστε έτοιμοι.

Χάδια, αγκαλιές, γελάκια, αλλά και τρυφερές περιπτύξεις είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα ποιοτικό βράδυ και το ξέρετε. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη, γιατί να την αλλάξετε; Ένα ακόμα βράδυ οι δυο σας στον καναπέ, αλλά αυτή τη φορά δε θα είστε κουρασμένοι! Θα περάσετε χρόνο μαζί. Άφθονο ποιοτικό χρόνο! Δε θα την πατήσετε όπως την προηγούμενη φορά που σας πήρε ο ύπνος, όχι! Θα τα καταφέρετε, λέτε και ξεκινάτε την ταινία.

Η ταινία τελειώνει κι εσείς είστε ακόμα ξύπνιοι και με ενέργεια. Πιάνετε συζήτηση για την ταινία για το πώς ήταν η μέρα σας κι έπειτα μιλάτε για όλα -άλλωστε, αυτό είναι το ωραίο στις μακροχρόνιες σχέσεις. Μπορείτε να μιλήσετε για το παρελθόν ή το μέλλον σας, για το πώς αντιλαμβάνεστε τον κόσμο ή για το τι θα θέλατε περισσότερο αυτήν τη στιγμή. Μπορείτε να συζητήσετε για ταξίδια, να κανονίσετε τις επόμενες διακοπές σας, να βάλετε ο ένας στον άλλο ηθικά διλήμματα σε υποθετικά σενάρια. Αράζετε στον καναπέ κι ανάμεσα στα φιλιά και τα χάδια σας, χωμένοι ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, ατενίζετε το μέλλον, ζείτε το παρόν και διώχνετε κάθε αρνητικότητα.

Κι έτσι όπως είστε αγκαλιασμένοι, χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθείτε, χαλαρώνετε τόσο που σας παίρνει ο ύπνος. Μα πόσο νομίζατε πως θα γλυτώνατε, αλήθεια; Ο ύπνος στον καναπέ είναι η πιο αγαπημένη –κακή για κάποιους και τη μέση μας, βεβαίως– συνήθεια των ζευγαριών. Σε βρίσκει στην κορύφωση της χαλάρωσης, εκεί που ο άνθρωπός σου κι εσύ έχετε γίνει ένα κι έχετε λουφάξει σε μια φωλιά ασφάλειας κι ηρεμίας. Έστω και για μερικά λεπτά θα αποκοιμηθείτε μαζί στον καναπέ χάνοντας την επαφή σας με το χρόνο και το χώρο.

Θα ξυπνήστε μετά από λίγο –ή και πολύ– ίσα να σύρετε τα κορμιά σας ως το κρεβάτι για να συνεχίσετε τον ύπνο κι ας ξέρετε πως ο πιο γλυκός ύπνος ήταν εκείνος που κάνατε ήδη στον καναπέ. Τι κι αν ξυπνήσατε πιασμένοι, γιατί ξεχάσατε το παράθυρο ανοιχτό εκεί που καθόσασταν; Τι κι αν κόπηκε ο ύπνος σας στη μέση;

Αυτή η γλυκιά ταλαιπωρία του ύπνου στον καναπέ είναι μια απ’ τις ομορφότερες στιγμές σε μια σχέση.

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη