Σίγουρα έχει συμβεί και σε σένα. Σίγουρα είχες ή έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που σε θυμούνται μόνο σε γιορτές και γενέθλια. Κάνε μια πρόχειρη αναδρομή στο παρελθόν και δες αν ισχύει. Ειδικά αν αυτές οι συνομιλίες γίνονται μέσω social media, θα ‘χεις παρατηρήσει ότι πρόκειται για συζητήσεις που περιέχουν μόνο ευχές κι ευχαριστήρια κι επαναλαμβάνονται δυο-τρεις φορές το χρόνο.

Να ‘ναι άραγε από τυπικότητα; Νιώθουν την υποχρέωση να επικοινωνήσουν επειδή έτσι είθισται; Κι αν δεν είναι μόνο αυτό; Ίσως, όντως, ορισμένοι να σε θυμούνται επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού τους σκέφτονται πως δε θέλουν να κακοχαρακτηριστούν. Τους νοιάζει πολύ η εικόνα τους, το τι θα πει ο κόσμος και να μη χαλάσει οτιδήποτε έχουν, ενδεχομένως, χτίσει στην επικοινωνία τους με ορισμένου ανθρώπους. Συνήθως, λοιπόν, οι ευχές που δίνουν δε χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη συμπάθεια κι ειλικρίνεια συναισθημάτων. Αντιθέτως, υποκρύπτεται ένα ψευδές ενδιαφέρον. Ο κύριος λόγος της προσέγγισής τους σχετίζεται με το προσωπικό τους συμφέρον.

Άλλες φορές, πάλι, μια τέτοιου είδους κίνηση μπορεί να αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για να σκαλίσουν καταστάσεις και να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για επικοινωνία με ανθρώπους που δε μιλάνε πια συχνά. Για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για πρώην που επιδιώκουν μια επανασύνδεση ή έστω μια δεύτερη ευκαιρία, είτε ήταν δικό τους το μεγαλύτερο φταίξιμο που οδήγησε στο φινάλε είτε όχι. Αποφασίζουν έτσι να ρίξουν λίγο τον εγωισμό τους για να σε πλησιάσουν και μιας κι η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή άρα κι η διάθεση ανεβασμένη, θα ‘ναι κι οι συνθήκες ευνοϊκότερες.

Δεν είναι απίθανο μια τέτοια κίνηση να αποτελέσει κι αφορμή και για μια πρώτη γνωριμία ή για μια επαναπροσέγγιση και μια συγγνώμη, συνοδευμένη με ευχές, σε περίπτωση που κάποιος φέρθηκε σκάρτα, κυρίως σε μια φιλική σχέση. Ακόμα και σε συγγενικές περιπτώσεις, όπου για κάποιο λόγο δύο άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, μπορούν, εκμεταλλευόμενοι μια τέτοια συγκυρία, να πλησιάσουν ξανά ή έστω να κάνουν την προσπάθεια με αυτήν την πρόθεση.

Για άλλους ίσως να είναι ένα μέσο να δείξουν μεταστροφή της συμπεριφοράς τους και την επιθυμία τους να επανορθώσουν για περασμένες ενέργειές τους. Το σίγουρο πάντως είναι πως αν αρχίσουν τις υπερβολές, τα πολλά γλυκόλογα και τις φανφάρες, απ’ το πουθενά, δεν μπορείς να τους πάρεις και πολύ στα σοβαρά, γιατί γενικότερα η όλη φάση κι η αψυχολόγητη στάση τους δε βγάζει κάποιο νόημα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τον πλέον απλούστατο μα ειλικρινή ωστόσο λόγο, την ευγένεια. Ναι, μπορεί κάποιος να σου στείλει «χρόνια πολλά» επειδή είναι απλά ευγενικός. Είναι θέμα παιδείας. Μπορεί να μην έχετε στενές σχέσεις κι ιδιαίτερες επαφές, όμως θα φροντίσει να επικοινωνήσει, αν το θυμηθεί. Στην περίπτωση αυτή, η κίνηση αυτή δε δηλώνει το μέγιστο του ενδιαφέροντος, αλλά δεν παύει να ‘χει μια καλή πρόθεση, που πάντοτε είναι καλοδεχούμενη.

Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, πως άνθρωποι που φαίνεται να μας έχουν ξεχάσει, να μας έχουν προσπεράσει, να μη θέλουν να κρατούν επαφές και που, γενικότερα, δεν είναι πια παρόντες στη ζωή μας, όπως ούτε κι εμείς στη δική τους, συχνά μας θυμούνται στις χαρές μας για να μας δώσουν τις καλύτερες ευχές τους. Κι αυτό είναι κάτι που μας γεννά ερωτηματικά και συχνά μια σύγχυση, αφού δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε πλήρως τα συναισθήματα που μας προκαλεί η στάση τους∙ από χαρά που μας σκέφτηκαν ως και θυμό για το θράσος τους να επικοινωνήσουν μαζί μας, σαν να μη τρέχει τίποτα, μετά από όσα συνέβησαν. Σκέψεις μπερδεμένες, συναισθήματα συγκεχυμένα.

Οφείλουμε, όμως σε κάθε περίπτωση, να αναγνωρίσουμε ότι, όπως και να ‘χει, πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει νοιάξιμο, ακόμη κι αν δεν ισχύει στον απόλυτο βαθμό.  Κι επειδή οι μέρες είναι γιορτινές κι οι προσεγγίσεις αυτές θα ‘ναι αρκετές, ας σκεφτούμε πως μιας και το ενδιαφέρον, γενικότερα, εκλείπει απ’ τις συναναστροφές μας, ίσως να ήταν καλή ιδέα τις αντιμετωπίζαμε με περισσότερη χαλαρότητα κι αποδοχή, γιατί στο κάτω-κάτω είναι απλά μια επιπλέον ευχή.

Και πού ξέρεις; Μπορεί και να πιάσει!

Συντάκτης: Βάσω Τεμπέλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη