Για να πάψουμε να γκρινιάζουμε και να τσακωνόμαστε, είναι απαραίτητο να μάθουμε να επιλέγουμε τα κατάλληλα λόγια, ώστε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, τις απογοητεύσεις μας και τα θέλω μας. Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να βρούμε τις λέξεις, οι οποίες θα αγγίξουν τους άλλους και θα τους κάνουν να μας κατανοήσουν καλύτερα. Συχνά, επειδή πολλές από τις επιθυμίες μας δε γίνονται πράξη και νιώθουμε πως αρκετά πράγματα δε μας καλύπτουν, καταφεύγουμε σε γκρίνια. Οφείλουμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τους τρόπους εκείνους, με τους οποίους θα καταφέρουμε τελικά να εισακουστούμε και να δημιουργήσουμε την αλλαγή εκείνη που θέλουμε στη ζωή μας.

Στις μέρες μας, εξαιτίας των διαφόρων προβλημάτων και της έντονης καθημερινότητάς μας, διαβάζουμε και μαθαίνουμε όλο και συχνότερα για τη διαχείριση θυμού· το πιο δυνατό συναίσθημα, που βγάζει από το εσωτερικό μας όλη την ένταση και το άγχος και μας αποφορτίζει. Ωστόσο, το να τον καταπιέζουμε και να τον διώχνουμε μπορεί να μάς βλάψει ακόμα περισσότερο. Τα συναισθήματά μας πρέπει να εκφράζονται, διότι είναι εκείνοι οι μηχανισμοί άμυνας του κρυμμένου μας εαυτού. Από την άλλη, όμως, μπορούν με λάθος τρόπο εξεφρασμένα, να γίνουν και καταστροφικά και με αρνητικές συνέπειες τόσο για εμάς, όσο και για τους υπόλοιπους γύρω μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκφράζουμε αυτά που νιώθουμε και κυρίως τα αρνητικά εκείνα συναισθήματα, τα οποία είναι αυτά που μας ωθούν σε καβγάδες με ευθύ αλλά και υγιή τρόπο.

5 τρόποι για να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και τους πραγματικούς εκείνους λόγους για τους οποίους καταλήγεις να γκρινιάζεις και να μαλώνεις, ακολουθούν παρακάτω:

 

1. Όσο εσύ, τόσο κι ο απέναντι

Αποδέξου πως η γνώμη σου είναι τόσο σημαντική, όσο η γνώμη των γύρω σου. Υπάρχουν μέσα σου σκέψεις και συναισθήματα, τα οποία είναι πολύτιμα και μπορεί να εκτιμηθούν από τους άλλους. Γι’ αυτό μίλα ελεύθερα κι άσε τους άλλους να επιλέξουν τι θέλουν και τι όχι.

 

2. Εγώ νιώθω

Μίλα σε πρώτο πρόσωπο, παίρνοντας την ευθύνη για τα συναισθήματά σου. Με αυτόν τον τρόπο πρώτα από όλα αποφεύγεις να προσβάλεις το άτομο που είναι απέναντί σου και να το κάνεις να παρεξηγηθεί. Ακόμη, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο ο άλλος δεν έχει κανένα δικαίωμα να σε κατηγορήσει γι’ αυτό που λες και νιώθεις.

 

3. Τι θέλεις να πεις;

Βάλε σε σειρά τις σκέψεις και τις προθέσεις σου. Οργάνωσε στο μυαλό σου αυτό που σκοπεύεις να πεις, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος πως ο άλλος θα το κατανοήσει σωστά και θα πάρει το μήνυμα που θες. Σκέψου τι είναι αυτό που θες να εκφράσεις και τι σκοπεύεις μέσα από αυτό. Επιπλέον, αναρωτήσου τι θα μπορούσες να πεις και να κάνεις σε περίπτωση που προκύψει αντίλογος, φυσικά, πάντα με ωραίο τρόπο και χωρίς επιθέσεις.

 

4. Απόφυγε τις αναφορές στο παρελθόν

Μείνε συγκεντρωμένος στο σήμερα, χωρίς να πηγαίνεις πίσω και να φέρνεις στην επιφάνεια καταστάσεις που συνέβησαν κάποτε. Το μόνο που θα καταφέρεις μέσα από αυτό είναι ο απέναντί σου να μπερδευτεί ή να σηκώσει άμυνα και να μην περάσεις με σαφή τρόπο το μήνυμα που θες να πάρει.

 

5. Μην αυτολογοκρίνεσαι

Δεν είναι κακό αν δεν εκφράσεις με τις πιο όμορφες και γλυκές λέξεις αυτό που νιώθεις κι επιθυμείς. Φτάνει που ρίσκαρες με το μέσα σου, εκφράστηκες και είπες ξεκάθαρα τα θέλω σου. Στο κάτω κάτω σκέψου πως ακόμη κι αν αυτό που νιώθεις δε συνάδει απόλυτα με τα συναισθήματα και τα θέλω του άλλου, μπορεί να ακουστεί περισσότερο το ότι -τουλάχιστον- εκδηλώθηκες και δεν έκανες πίσω.

Ξεκίνα λοιπόν, να εκφράζεσαι και να μιλάς για τα θέλω σου και θα εκπλαγείς από το πόσο δυνατά θα ακούγονται. Να θυμάσαι, άλλωστε, πως η αυτοπεποίθηση έρχεται μέσα από τα ρίσκα που παίρνουμε να δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό κι όχι τον εαυτό που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει για εμάς. Άλλωστε, μέσα από την επικοινωνία, ερχόμαστε σε επαφή, συνδεόμαστε, μαθαίνουμε τους γύρω μας και γινόμαστε καλύτεροι.

Συντάκτης: Κική Αναστασά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου